Titanik Faciasından Sağ Kurtulan En Genç İnsan: Millvina Dean

Yapıldığı dönemde bir mühendislik harikası olarak gösterilen, tarihin en ünlü yolcu gemisi Titanik henüz ilk seferini gerçekleştirdiği sırada, 15 Nisan 1912’de bir buz dağına çarptı. Kuzey Atlantik Okyanusu’nun soğuk sularına gömülen gemideki yolculardan 1.514’ü bu trajik kazada hayatını kaybetti. Ancak şanslı azınlığın içerisinde yer alan da vardı. İşte onlardan biri de Millvina Dean isimli Titanik yolcusuydu. Üstelik gemideki en genç yolcu ünvanının sahibi olan Dean, tarihe geçecek olan kaza meydana geldiğinde yalnızca 9 haftalık bir bebekti. Annesi ve ağabeyi ile birlikte kazadan sağ olarak kurtulan Millvina Dean 2009 yılında, 97 yaşındayken hayatını kaybetti. İşte Titanik faciasından sağ kurtulan en genç insan olan Millvina Dean’in sıra dışı hikayesi.

İlginizi çekebilir:

“Son Ana Dek Birliktelerdi: Titanik Batarken Beraber Ölüme Giden Çiftin Hikayesi”

Millvina Dean’in ailesi bir kömür grevi yüzünden Titanik’e bindi

Millvina Dean

Millvina’nın ailesi İngiltere’nin Southampton kentindeki evlerini terk etmeye ve Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etmeye karar vermişti. Kansas, Wichita’da akrabalarıyla birlikte bir tütün dükkanı açmayı planladılar. Transatlantik yolculukları için farklı bir White Star gemisine binmeleri gerekiyordu. Ancak Şubat 1912’de başlayan ve Birleşik Krallık’taki nakliye programlarını aksatan bir kömür grevi nedeniyle Titanik’e transfer edildiler. Sonuç olarak, Deanler şirketin en yeni ve en zengin okyanus gemisine üçüncü sınıf biletlerle bindiler.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “İnsanlık Tarihi Boyunca Gerçekleşen En Büyük 11 Gemi Kazası”

Babası hayatını kurtardı

Millvina Dean

Millvina’nın babası Titanik’in alt güvertelerinden birindeki kabinlerde geminin buzdağına çarpmasının etkisini hissetti. Olanları araştırdıktan sonra, ailesinin kamarasına geri döndü ve karısına çocukları uyandırmasını, giydirmesini ve güverteye çıkmasını söyledi. Daha sonra Millvina bir torbaya kondu, annesi ve 2 yaşındaki erkek kardeşiyle birlikte güvenli bir şekilde bir cankurtaran botuna bindirildi. Millvina Dean’in babası geride kaldı, belki daha sonra bir cankurtaran botuna binmek niyetindeydi. Ancak hayatta kalamadı ve ölü bedeni bulunduysa da kimliği belirlenemedi.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Sidney Leslie Goodwin: Titanik Faciasında Hayatını Kaybeden ve Kimliği 100 Yıl Sonra Tespit Edilebilen Meçhul Bebek”

Bebek Millvina Dean dönüş yolculuğunda geminin gözdesiydi

Titanik faciasından sağ kurtulan en genç kişi

Titanik battıktan sonra Deanler, Wichita’ya yerleşme planlarından vazgeçtiler. White Star Line (1874 yılında oluşturulmuş gemicilik şirketi. RMS Titanic yapımcıları olarak bilinirler), aileye, muhtemelen Titanik yerine binebilecekleri başka bir gemi olan RMS Adriatic ile İngiltere’ye geri dönüş bileti verdi. Yolculuk sırasında Millvina, diğer yolcuların durmadan dikkatini çeken küçük bir ünlü oldu. Herkes 9 haftalık bir bebeğin böyle korkunç bir deneyim yaşamasına çok şaşırdı. Yolcular onu tutmak için sıraya girdiler, annesi ve erkek kardeşiyle birlikte fotoğraflarını çektiler. Ayrıca bu fotoğrafların birçoğu gazetelerde yayınlandı. Daily Mirror’a göre:

“Millvina, yolculuk sırasında geminin gözdesiydi ve bu sevimli insan yavrusunu beslemek için kadınlar arasında büyük bir rekabet vardı. Subaylardan biri, birinci ve ikinci sınıf yolcuların Millvina’yı karşılık beklemeden tutabileceklerine karar verdi.”

II. Dünya Savaşı sırasında haritalar yaptı

Millvina Dean

Millvina, hayatının çoğunu Southampton bölgesinde yaşayarak geçirdi. Millvina, II. Dünya Savaşı sırasında İngiliz hükümetinin Londra’daki harita ofisinde haritacı olarak çalıştı ve İngiliz ordusu için çizelgeler yaptı. Savaştan sonra Southampton’a döndü ve emekli olmadan önce 20 yıl bir mühendislik ofisinde çalıştı.

Millvina Dean, James Cameron’ın 1997 yapımı Titanik filmini izlemeyi reddetti

Titanik faciasından sağ kurtulan en genç kişi

Millvina yetmişli yaşlarındayken Titanik felaketiyle ilgili kamuoyu önüne çıktı, ancak olayın dramatize edilmiş açıklamalarını beğenmedi. Geminin batışının aileleri yok eden bir trajedi olduğunu ve onu bir eğlence kaynağı haline getirmenin yanlış olduğunu düşündü. Walter Lord’un Titanik’in kader yolculuğunu anlatan kurgusal olmayan kitabından uyarlanan 1958 yapımı A Night to Remember’ı izledikten sonra kabuslar görmeye başladı. Millvina, James Cameron’un Titanik filmi (1997) ve 3D Titanik belgeseli Ghosts of the Abyss’in (2003) galasına davet edildi, ancak galalara gitmeyi reddetti.

Yıllar sonra Belfast, İngiliz ve Uluslararası Titanik Dernekleri, Millvina’nın sağlık bakım masraflarını karşılamak için Millvina Fonu’nu kurdu. James Cameron, Leonardo DiCaprio, Kate Winslet ve Celine Dion gibi Titanik ile ilgili büyük yıldızlar, Sony Music, 20th Century Fox ve Paramount Pictures, Millvina’nın filmi izlemeyi reddetmesine rağmen fona katkıda bulundu.

31 Mayıs 2009 tarihinde 97 yaşındayken vefat etti

Titanik faciasından sağ kurtulan en genç kişi

Titanik’ten kurtulanlar arasındaki son hayatta kalan kişi olan Millvina, 31 Mayıs 2009’da İngiltere’nin Southampton yakınlarındaki bir huzurevinde 97 yaşındayken vefat etti. Tesadüfen de olsa öldüğü gün, 31 Mayıs 1911’de Titanik’in gövdesinin suya indirilmesinin 98. yıldönümüydü.

… 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu