Bakımlı Tırnakların İlgi Çekici Tarihi

Günümüzde manikür, protez tırnak ve kalıcı oje çok moda. Öyle ki zamanımızın önemli bir bölümünü tırnaklarımızı güzelleştirmek için harcıyoruz. Şimdilerde rutinimizin bir parçası olan tırnak bakımının aslında çok köklü bir tarihi var. Bu yazımızda Babil’den Mısır’a kadar tırnak bakımının tarihinden bahsedeceğiz. Detaylar aşağıda.

İlk tırnak bakımının izleri Babil dönemine kadar uzanıyor. Babilli erkekler tırnaklarına manikür yapar ve renklendirirdi. Seçtikleri renkler genellikle ait oldukları toplumsal sınıfı temsil ediyordu. Toplumun üst kesimindeki erkekler siyahı, alt sınıftakiler ise yeşili tercih ediyordu

Tırnakların

Eski Mısır’da Kleopatra ve Nefertiti ellerine yemyeşil yağlar sürerek ve kına yakarak tırnaklarını renklendirirdi. Tırnaklara bakım yapmak toplumda zenginliği ve statüyü temsil ediyordu. Ayrıca tırnaklar ne kadar koyu olursa, kişilerin o kadar güçlü olduğu düşünülüyordu. Kleopatra’nın favori rengi kan kırmızısı iken Nefertiti yakut rengini tercih ediyordu.

Eski Çin’de yüksek tabakadan erkekler ve kadınlar tırnaklarına sürekli manikür yapardı. Bu bir zenginlik göstergesiydi ve kişilerin çalışmasına gerek olmadığı anlamına geliyordu. Tırnaklarına renk ve şekil vermek için yumurta akı, balmumu, bitkisel boyalar kullanırlardı. Ancak tırnakların bu önemine rağmen bazı liderler krallığa olan bağlılıklarını tırnaklarını keserek gösterirdi.

Tarihteki sosyal ve teknolojik gelişmeler, elbette ki tırnakları da etkiledi. 1830’da Avrupa’da, Dr. Sitts adında bir ayak hastalıkları uzmanı tahta bir manikür aleti icat etti

Tırnakların

Birkaç yıl sonra, onun yeğeni tüm sosyal sınıflardaki kadınlar için bir tırnak bakım paketi geliştirdi. Bu yeni ürün sonunda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki manikür salonlarına kadar ulaştı.

İlk ojenin ne zaman icat edildiği konusunda bazı tartışmalar var, ancak herkes şu konuda hemfikir, ilk oje renksizdi

Otomobil endüstrisinin patladığı 1920’lerde ise kadınlar, parlak araba boyası kullanarak tırnaklarını renklendirmeye başladılar. Teknolojik ilerlemeler ve kadınların istekleri sonucunda Revlon nihayet boya yerine pigment kullanılan ilk ojeyi piyasaya sürdü. 1970’ler geldiğinde, kadınlar takma tırnaklara yöneldi. Tarihteki çoğu gelişme gibi yapay tırnaklar da ilk olarak zengin insanlar tarafından tercih edildi. Yavaş yavaş manikür salonlarının popülaritesi de artmaya başladı.

Pedikür ancak 21. yüzyılın başında popülerleşti. Bunun bir sonucu olarak 2000 yılında ABD’de tırnak salonlarının sayısı ikiye katlandı

Türkiye’de de durum aynı şekilde gelişti. Sadece kadınlar değil erkekler de manikür ve pedikür yapmayı oldukça normal karşılıyor. Bugün, özellikle protez ve kalıcı oje yapan sayısız salon var.

İlginizi çekebilir:

Uzmanlara Sorduk! Jel Manikür Yaptırmak Tırnaklarınıza Zarar Verir Mi?

Toplanın Açıklıyoruz! Tırnaklarınızı Daha Güçlü Ve Hızlı Uzatmanın 6 Yolu

… 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu