Işığın Festivali Diwali Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hindistan, tarihi boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan onlarca farklı inancın bir arada yaşadığı kadim bir coğrafya. Bu nedenle Hindistan’da kökenleri binlerce yıl öncesine uzanan pek çok farklı gelenek var. İşte, “ışığın festivali” olarak da isimlendirilen Diwali festivali de Hindistan’daki bu kadim geleneklerden biri. Diwali festivali aynı zamanda her yıl milyonlarca Hindu tarafından kutlanan, Hindistan’ın en büyük ve en önemli festivallerinden biri olma özelliği taşıyor. Işık ile karanlığın, iyilik ile kötülüğün mücadelesini sembolize eden festivalde, Hindistan sokakları ışıklarla donatılıyor, gökyüzü havai fişeklerle aydınlatılıyor… İşte Hindistan’daki en önemli geleneklerden biri olan Diwali festivali hakkında bilmeniz gerekenler…

Diwali festivali, Hindu inancındaki kadim anlatılara dayanıyor

diwali

Efsaneye göre Hindu tanrısı Vişnu’nun dünyadaki sureti Rama, şeytanlar tarafından esir alınan eşi Sita’yı kurtardıktan sonra kuzeye doğru ilerliyor. Rama ile Siva’nın yolculuğuna milyonlarca farklı ışık kaynağı eşlik ediyor. İşte bu kadim anlatı sebebiyle ortaya çıkan Diwali, kelime olarak ışık demeti anlamına geliyor ve ışığın festivali olarak da isimlendiriliyor.

Işığın karanlığa, iyiliğin kötülüğe üstün gelmesini simgeleyen festivalde onlarca farklı ışık kaynağı kullanılıyor

diwali

Festivali kutlayan Hindular evlerinin yanı sıra sokakları ve caddeleri de farklı şekillerde ışıklandırıyor. Bununla birlikte pek çok Hindu festival gününde evlerinin önünü “rangoli” ismi verilen ve renkli kumlarla oluşturulan desenlerle süslüyor.

Hindular, Diwali festivali için evlerini “dyias” adı verilen kilden yapılmış lambalarla aydınlatıyor

diwali

Festival boyunca ışığın, iyiliğin, bolluk ve bereketin evlerini ziyaret edeceğine inanan Hinduların geleneksel lambaları, hem evlerde hem de sokaklarda adeta bir görsel şölen yaşanmasını sağlıyor.

Festivalin öne çıkan unsurlarından bir tanesi de havai fişekler

diwali

Bütün Hindistan’da özellikle de büyük şehirlerdeki Hindular festival bağlamında gökyüzünü de ışıklandırıyor. Bunun için kullanılan en yaygın araç ise havai fişekler. Hindistan’daki bazı eyaletlerde havai fişek kullanımı yasak olmasına rağmen Diwali festivalini kutlayan Hindular yasağa aldırış etmiyor. Bununla birlikte Hindistan’da zaten önemli bir sorun olan hava kirliliği festival boyunca önemli ölçüde artıyor. Havai fişek kullanımı, Hindistan’daki hava kirliği sorununu daha da derinleştiriyor…

Festival nedeniyle gerçekleşen bu buluşmalarda dualar ediliyor, yemekler yeniyor, havai fişekler patlatılıyor ve ışıklar yakılıyor. Öte yandan arkadaş ve akraba ziyaretleri sırasında hediye alışverişi de oldukça yaygın

Festivalin tarihi her yıl değişiyor ancak genellikle ekim ve kasım aylarında kutlanıyor

Bununla birlikte kutlamalar 5 gün boyunca devam ediyor. Festivalin kutlandığı her gün için farklı bir ritüel var. Festivalin ilk günü, temizlik ve alışverişle geçiyor. İkinci gün, evlerin ve sokakların dekore edilmesine ayrılıyor. Festivalin coşkusunun doruğa ulaştığı gün ise üçüncü gün. Üçüncü günde aileler bir araya geliyor, dualar ediliyor, yemekler yeniyor ve elbette ışık ve havai fişek gösterileri ile şehirler aydınlatılıyor. Dördüncü ve beşinci günlerde de aile ve akraba ziyaretleri devam ediyor.

Geçtiğimiz iki yılda pandemi kısıtlamaları nedeniyle sönük geçen Diwali festivali, bu yıl her zamankinden daha büyük bir coşkuyla kutlanıyor

İki yıldır devam eden pandemi kısıtlamalarının sona ermesiyle festival son derece büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Milyonlarca insanın katılımıyla gerçekleşen festival Hindistan’da görülmeye değer manzaraların ortaya çıkmasını sağlıyor…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu