Tarihin En Başarısız 8 İcadı

Tarih, medeniyetimizi şekillendiren sayısız icatla dolu. Tutkulu mucitlerin yoğun uğraşları sonucunda ortaya çıkan bu icatlardan bazıları, bugün dahi gündelik yaşamı kolaylaştıran unsurlar arasında yer alıyor. Bununla birlikte insanlık tarihini değiştirmek gibi bir idealle yola çıkan her mucidin başarıya ulaştığını söylemek ne yazık ki mümkün değil. Tarihe başarısızlıklarıyla geçen mucitler de var. Haliyle bu mucitlerin ellerinden çıkan icatlar da, yaratıcılarıyla benzer bir kaderi paylaşıyor. İşte uçan tanklardan radyoaktif sağlık ürünlerine tarihteki başarısız icatlar…

1. Radyoaktif sağlık ürünleri

Radyum, günümüzden uzun zaman önce mucize element olarak isimlendiriliyordu. Bu radyoaktif elementin insan sağlığına inanılmaz faydaları olduğunu düşünenler dahi vardı. Dönemin özellikle de tıp alanında faaliyet gösteren mucitleri ise bu mucize element ile türlü icatlar ortaya çıkarmakta gecikmemişti.

Radyum içerikli diş macunları, kremler ve ilaçlar birer şifa kaynağı olarak satılıyordu. Elbette radyum içerikli “ilaçların” tarihteki başarısız olmuş icatlar sıralamasının en üstlerinde yer aldığını belirtmeye gerek yok!

2. Uçan tanklar

Tarihte başarısız olmuş icatlar arasında hayli ilginç olanlar da var. Sovyetler Birliği’nin “savaşların kaderini değiştirme” düşüncesiyle tasarladığı uçan tanklar da en çarpıcı başarısız icatlar arasında yer alıyor.

İlk kez 1942 yılında gökyüzüne çıkan Antonov A-40 isimli uçan tank, Sovyet tanklarının kısa sürede savaş alanına taşınması için tasarlanmıştı. Sovyet mucitler, uçan tankların savaşın gidişatını kendi lehlerine çevirebilecek eşsiz bir icat olduğunu düşünüyordu. Ancak gerçek, çok daha farklıydı. Çünkü tankları uçurmak mucitlerin sandığından çok daha pahalı ve zahmetli bir işti.

3. Dymaxion Evi

başarısız icatlar

Amerikalı mimar ve mucit Buckminster Fuller, 1930’lu yıllarda dünyadaki barınma sorununu bütünüyle ortadan kaldırmanın yolları üzerine kafa patlatıyordu. Nihayetinde bulduğu çözüm ise Dymaxion Evi oldu.

Fuller, iki yıllık yoğun bir çabanın ardından kubbe şeklinde, taşınması ve inşa edilmesi kolay evler tasarladı. Dymaxion Evi olarak isimlendirilen bu mimari harika, gerçekten de kolaylıkla monte edilebiliyor, taşınabiliyordu. Ancak yapısal kusurları bu evleri başarısız olmuş icatlar arasına gönderecekti. Evlerin tasarımı, iç mekânın özelleştirilmesine izin vermiyordu. Ayrıca ev sahipleri, ömürlerini iki küçük odada ve bir banyoda geçirmek zorundaydı. Üstelik bu yuvarlak yapıya uygun ev eşyası bulmak da başlı başına bir sorundu…

4. Tekne arabalar

Bazı mucitler, farklı alanlardaki ürünleri işlevsel şekilde birleştirerek başarılı icatlar ortaya çıkarmıştı. Bazı hibrit icatlar ise mucitlerinde büyük bir hayal kırıklığına sebep oldu.

Amphicar olarak da isimlendirilen tekne-arabalar, 1960’lı yıllarda hem karada hem de suda gidebilecek arabalar veya hem suda hem de karada gidebilecek tekneler olarak tasarlanmıştı. Mucitleri, tekne-arabaların geleceğin en popüler aracı olacağını düşünüyorlardı…

5. Cinerama

Kabaca, yüksek boyutta ve netlikte görüntü elde etme sistemi olarak isimlendirebileceğimiz IMAX teknolojisi, günümüz sinema endüstrisinin ayrılmaz bir parçası. Bununla birlikte benzer fakat çok daha karışık bir sistem, günümüzden uzun zaman önce icat edilmişti.

Cinerama olarak isimlendirilen teknoloji, birbirine senkronize edilen üç farklı projektör kullanılarak görüntülerin özel bir perdeye aktarılması fikrine dayanıyordu. Ancak dijital çağdan önce icat edilen Cinerama sistemi son derece pahalıydı. Bu sebeple sinema salonlarında yaygın hale gelmeyi başaramadı ve tarihteki başarısız icatlar arasına katıldı…

6. Intellivision

başarısız icatlar

Intellivision, Barbie oyuncaklarıyla tanınan ABD merkezli Mattel firmasının 1979 yılında piyasaya sürdüğü bir oyun konsoluydu. Oyuncak bebek sektöründeki başarısını dijital oyun pazarında da tekrarlamak isteyen firmanın gözde projesi olsa da kesin bir başarısızlıkla karşı karşıya kalmaktan kurtulamadı.

7. Taşınabilir pikap

başarısız icatlar

Günümüzden çok da uzun olmayan bir süre önce müzik dinlemek isteyen herkes plak satın olmak zorundaydı. Elbette plakların dinlenebilmesi için pikaplara ihtiyaç duyuluyordu. İşte taşınabilir pikap fikri, hareket halindeki insanların da müzik dinleyebilmesine olanak tanıyabilecek, eşsiz bir düşünce gibi görünüyordu. Ancak bu parlak fikir bir icada dönüştüğünde pek de öyle olmadığı anlaşıldı.

Çünkü taşınabilir pikapların çalışabilmesi için hareket halindeyken dahi son derece dikkatli olmak gerekiyordu. Dahası, bu ilginç icatla müzik dinleyebilmek için aleti düz bir şekilde tutmanız ve “taşınabilir pikapları hareket ettirmemeniz gerekiyordu!”

8. Saç kurutma bonesi

Saç kurutma makinesi, modern dönemlerin en büyük icatlardan biri. Bu ürünlerin atası sayılabilecek Bonnet saç kurutma makineleri 1960’lı yıllarda insanların hayatını kolaylaştırmak amacıyla piyasaya sürülmüştü. Ancak o kadar büyük ve kullanılması zordu ki ürün beklendiği kadar satılmadı. Yine de ürünler piyasadan tamamen çekilmedi. Bu saç kurutma makinesinin modern örneklerini bazı e-ticaret sitelerinde şimdi dahi bulmanız mümkün. Ancak küçük ve pratik cihazlar varken bu ürünü tercih etmek oldukça zor bir ihtimal.

İlginizi çekebilir:

Demokrasiden Çalar Saate: Antik Yunan Medeniyetinde Ortaya Çıkan 10 İcat ve Yenilik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu