Eski Sevgili Kıskançlığının Zirve Noktası: Rebecca Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Daha önce, sevgilinizin eski sevgilisine yönelik bir kıskançlık duydunuz mu? Yanıtınız evet olabilir. Ancak endişe edecek bir durum yok. Bu zaman zaman her insanın yaşayabileceği bir duygu. Peki, bu kıskançlığın hastalıklı bir hal aldığını hissettiğiniz, kıskançlığınızın aşırı bir düzeye eriştiğini hissettiniz mi? Eğer bu soruya da yanıtınız evetse, Rebecca sendromundan muzdarip olabilirsiniz! Evet, günümüzde onlarca ilginç sendrom var ve Rebecca sendromu da onlardan biri. Az önce belirttiğimiz gibi sendrom kabaca, çiftlerden birinin, sevgilisinin eski sevgilisini aşırı şekilde kıskanması olarak tanımlanıyor. Gelin, kulağa oldukça ilginç gelen Rebecca sendromu nedir, belirtileri nelerdir birlikte bakalım.

Kıskançlık, insan yaşamındaki sıradan unsurlardan sadece biri

Evet, bazen işleri içerisinden çıkılmaz hale getirebiliyor, ancak insan yaşamının hemen her döneminde kıskançlık var olmaya devam ediyor. Özellikle de romantik ilişkiler söz konusu olduğunda partnerlerin birbirlerini kıskanmaları, görülmedik bir şey değil. Aynı şekilde, sevgilisinin eski sevgilisini kıskananların sayısı da hayli fazla. Fakat sevgilinin eski sevgilisini “şiddetli” şekilde kıskanma hali pek de doğal bir şey değil.

Rebecca sendromu bir kişinin, sevgilisinin eski sevgilisini aşırı şekilde kıskanması şeklinde tanımlanıyor

Elbette yukarıda birkaç sefer vurgu yaptığımız gibi eski sevgiliye yönelik bu kıskançlığın Rebecca sendromu kapsamında değerlendirilmesi için kıskançlığın patolojik bir düzeyde ortaya çıkması gerekiyor. Yani belirli şartlar altında ufak kıskançlık krizleri yaşıyorsanız sendrom nedeniyle endişe etmenize gerek yok.

Rebecca sendromu tanımı itibarıyla ilk etapta kulağa hayli ilginç geliyor. Bununla birlikte son derece tehlikeli bir olgu

Çünkü bir insanın sevgilisinin eski sevgilisinin hastalıklı bir şekilde kıskanır hale gelmesi sürekli bir yalnızlık hissine, anksiyete ve stres başlat olmak üzere tehlikeli sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Yapılan bilimsel araştırmalara göre Rebecca sendromu kadınlarda daha sık görülüyor

Elbette bu sendromun kadınlara özgü bir şey olmadığını hatırlatmakta fayda var. Yani hem kadınlar hem de erkekler Rebecca sendromu sebebiyle olukça zorlu bir dönem geçirebiliyor. Yine de bazı veriler, sendromun kadınlar arasına daha yaygın olduğunu gösteriyor.

Bu ilginç sendromun ismi ise 1938 yılında piyasaya sürülen Rebecca adlı bir kitaptan geliyor

rebecca sendromu

İngiliz yazar Daphne du Maurier tarafından kaleme alınan kitap, zengin bir dulla evlenen genç bir kadının yaşamını konu ediniyor. Ancak zengin adamın çevresindeki herkes tarafından çok sevilen merhum ilk eşi Rebecca bir süre sonra genç kadın için bir psikolojik işkence aracı haline geliyor. Uzun yıllardır popüler olan kitabın aynı isimli bir Alfred Hitchcock uyarlaması da bulunuyor.

Rebecca sendromu, 1970’li yıllarda yaygın olarak kullanılır hale geldi

rebecca sendromu

Öte yandan kavramın zaman içerisinde farklı anlamlara gelecek şekilde kullanıldığını söylemek mümkün. Söz gelimi 1970’lerin akabindeki dönemde Rebecca sendromu, dul erkeklerin yeni eşlerinin yaşadığı psikolojik zorlukları tanımlarken kullanılıyordu. 1980’li ve 90’lı yıllarda ise daha çok iş dünyasında kullanılan bir kavramdı. Günümüzde ise yukarıda da değindiğimiz anlamıyla, bir kişinin sevgilisinin eski sevgilisini aşırı bir şekilde kıskandığı durumlar için kullanılıyor.

Rebecca sendromu belirtileri nelerdir?

rebecca sendromu

Özellikle ilişkileri ve yaşamları belirli koşullar altında devam eden bazı insanlar zaman zaman sevgilisinin eski sevgilisini kıskanabilir. Bu bir noktaya kadar doğal karşılanabilecek bir şeydir. Ancak bu kıskançlığın hastalıklı bir düzeyde olması hiç de doğal bir şey değil. Aksine yukarıda da sıklıkla belirttiğimiz gibi bu bir sendrom! Peki, sevgilinin eski sevgilisine yönelik hissedilen kıskançlığın Rebecca sendromu ile ilişkisi olup olmadığı nasıl anlaşılır? İşte bu noktada Rebecca sendromu belirtileri nelerdir, onlara bakmak gerekiyor. Uzmanlara göre kıskançlık duyulan kişinin kendisi ve yaşamı hakkında en ufak ayrıntıları dahi merak etmek ve gün boyu o kişi ile ilgili düşüncelere sahip olmak sendromun en önemli belirtilerinden. Ayrıca kişinin kendisini sürekli sevgilisinin eski sevgilisi ile kıyaslaması ve tüm sohbetlerde ondan bahsetmesi de tehlike çanlarının çaldığını haber veren unsurlar arasında yer alıyor.

Rebecca sendromu neden olur?

rebecca sendromu

Uzmanlar sendroma neden olabilecek şeylerin kişiden kişiye göre değişebileceğini dile getiriyor. Yine de bazı olağan şüpheliler yok değil: Öz güven eksikliği ve düşük öz saygı. Öte yandan ilişkide güven ve bağlanma sorunları da bu ilginç sendromun ortaya çıkmasına neden olabilir.

Pek çok uzmana göre taraflardan birinin Rebecca sendromuna yakalandığı ilişkiler sona ermeye mahkum

rebecca sendromu

Çünkü bu aşırı kıskançlık hali bireyi olduğu kadar ilişki pratiklerini ve çitler arasındaki duygu durumlarını da yoğun şeklide etkiliyor. Söz gelimi sendromu olan kişinin, aşırı kıskançlık sebebiyle partnerini kısıtlamaya çalışması veya sosyal çevresi ile arasına mesafe koymasını istemesi bu nevi sendromların ortaya çıktığı ilişkilerde yaygın şekilde görülüyor. Peki, ne yapmalı? Rebecca sendromunun görüldüğü bir ilişki kurtarılamaz mı? Elbette kurtarılabilir! Eğer sendrom doğru bir şekilde tedavi edilirse.

Rebecca sendromu tedavisi mümkün mü?

Kısa cevap, evet mümkün. Ancak sendroma yakalanan kişinin her şeyden önce ortada bir sorun olduğunu kabul etmesi gerekiyor. Bundan sonra kıskançlığa neden olan temel şeyi tespit edebilmek büyük önem taşıyor. Çünkü bu iki aşamadan sonra sendromun tedavisi çok daha kolay hale geliyor. Öte yandan geçmişi irdelemeyi bırakmak, kıskanılan kişiyi takip etmemek, herhangi bir kıyas ve karşılaştırma yapmamaya çalışmak da tedavi sürecinin önemli unsurları olarak karşımıza çıkıyor. Son olarak çiftlerin birbirleriyle bu konu hakkında sağlıklı bir şekilde iletişim kurması ve gerektiği takdirde profesyonel desteğe başvurulması da ilişkilerin kurtarılmasına katkı sağlayabilir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu