Yeni Düzenlenen Sosyal Medya Yasası Neleri Kapsıyor?

İnternet ve sosyal medya, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de pek çok tartışmanın konusu olmaya devam ediyor. Son olarak dün TBMM Adalet Komisyonu tarafından kabul edilen yasa tasarısı, tartışmaları yeniden alevlendirdi. AKP ve MHP’nin uzun süredir üzerinde çalıştığı “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulmuştu. Dün, TBMM Adalet Komisyonu’nda oylanan teklif AKP ve MHP oy çokluğu ile kabul edildi…

Yasa teklifi, basın, internet ve sosyal medya hakkında pek çok yeni düzenleme içeriyor. Böylece, özellikle internet ve sosyal medyadaki dezenformasyon ile mücadele edilmesi amaçlanıyor. Ancak, pek çok basın meslek kuruluşu ve muhalefet, kabul edilen yeni yasa teklifine kuşkuyla yaklaşıyor. Çünkü yeni yasa ile beraber yürürlüğe girecek olan bazı madde ve uygulamaların, internete ve sosyal medyaya sansür uygulanmasının önünü açabileceği belirtiliyor. İşte kamuoyunda “sosyal medya yasası” olarak isimlendirilen yeni düzenlemeler hakkında bilmeniz gerekenler…

Yeni yasa, başta internet haberciliği ve sosyal medya olmak üzere pek çok alanda yeni düzenlemeler öngörüyor

Ayrıca, Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu’nda kabul edilen yasa tasarısı, medya mensubu, internet haber sitesi, iletişim başkanlığı ve basın kartı gibi pek çok tanımı da düzenliyor. Örneğin basın kartı ile ilgili yeni tanımlar ve yeni başvuru süreçleri öngörülüyor.  Kimlerin, hangi şartlarda basın kartı sahibi olabileceği ve hangi şartlarda basın kartının iptal edilebileceği de kabul edilen yasa tasarısı ile yeniden düzenleniyor.

İnternet haber siteleri, süreli yayın kapsamına alınacak

sosyla medya

Böylece, internet haber siteleri yasal bir dayanağa kavuşmuş olacaklar. Ayrıca, internet haber siteleri ve bu sitelerde çalışan basın mensupları da yasanın yetki ve sorumluklarına tabi olacaklar. Bu sayede internet haber siteleri de Basın İlan Kurumu’nun ilanlarından yararlanabilecekler. Yasa kapsamında internet haber sitelerinin faaliyet gösterdikleri iş adresleri, ticari unvanları ve iletişim bilgileri sitede yer alacak. Öte yandan, yeni yasanın öngördüğü durumlarda internet haber siteleri kapatılabilecek veya çalışanları hakkında cezai müeyyide uygulanabilecek…

Yayın yasağı kararları için gerekli beyannameler, Cumhuriyet Başsavcılığı yerine Basın İlan Kurumu’na verilecek

Yeni yasa tasarısında yer alan bu madde ile Basın İlan Kurumu, ilgili mecradan yayımın durdurulmasını talep edebilecek. Yayım durdurma müeyyidesi, internet haber siteleri için uygulanabilecek. İnternet haber sitelerinin yasaya uymadığı durumlarda, Basın İlan Kurumu bu sitelerden 2 hafta içerisinde ilgili değişikliklerin yapılmasını talep edebilecek. İlgili değişiklikler veya düzenlemeler 2 hafta içerisinde yapılmazsa Basın İlan Kurumu mahkemeye başvurabilecek. Böylece ilgili internet haber sitesinin statüsüne ve çalışanlarının basın kartlarına dair hakları ortadan kalkacak. İnternet ve sosyal medya yasası, haber sitelerinin içerikleri hakkında da yeni uygulamalar getiriyor. Buna göre, bir internet haber sitesi, yargı mercilerinin talep edebilme ihtimaline karşı, yayımladığı içerikleri 2 yıl boyunca muhafaza edecek… Haber sitelerindeki içeriklere konu olan kişi veya kurumların cevap ve düzeltme hakkına dair de yeni uygulamalar yürürlüğe girecek…

Sosyal medyada “işlenen suçlara” karşı etkin bir mücadele hedefleniyor

sosyal medya

Kabul edilen yasa teklifi, “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’da” da değişikliklerin yapılmasını öngörüyor. Buna göre internet ve sosyal medya ortamlarında işlenen suçların önlemesine dair yeni tedbirler uygulanabilecek. Böylece sosyal medya ve internette işlenen suçlar kapsamına giren içerikler kaldırılabilecek. Ayrıca suça konu yayın ve paylaşımların devam etmesi halinde servis sağlayıcılarına erişim engellenebilecek. Bu sayede internet ortamındaki suça konu yayınlarla etkili bir mücadele yürütülmesi hedefleniyor.

Yeni yasayla beraber “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suç kapsamında değerlendirilecek

İç ve dış güvenlikle alakalı veya kamu düzeni ve sağlığıyla ilgili asılsız bilgi paylaşmak suç olarak kabul edilecek. Ayrıca, halkı yanıltıcı bilgiyi alenen paylaşmak da yeni yasa kapsamda suç olarak değerlendirilecek. Asılsız bilgiliyi alenen yayan kişiler ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Ayrıca suçun, failin kimliğini gizlemek suretiyle işlenmesi daha fazla ceza almasına neden olacak. Öte yandan, suçun bir örgüt faaliyeti kapsamında işlenmesi durumunda da ceza oranı yükselecek. Bu hükümler özellikle sosyal medya paylaşımları veya kimliğini gizlemek isteyen haber kaynaklarına dair yeni tartışmalara sebep oluyor. Bazı basın meslek kuruluşları ve toplumun bir kesimi yasanın sosyal medyaya sansür uygulamak için kullanılabileceğinden endişe ediyor. Ayrıca, toplumun haber alma hürriyetine dair tartışmalar da devam ediyor…

… 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu