Yaşam İksiri Olarak Bilinen Mumiyo Nedir, Nasıl Kullanılır?

Sağlıklı bir yaşam ve uzun bir ömür, modern insanın üzerine en çok kafa yorduğu hususlardan biri. Pahalı ilaçlar, alternatif tedavi yöntemleri, sıra dışı sağlıklı yaşam uygulamaları, tam da bu sebeple günümüzde oldukça yaygın. Bununla birlikte modern insan, sağlıklı yaşam ve uzun bir ömür arayışında bazı kadim bilgilerden, binlerce yıllık geçmişe sahip alternatif ürünlerden faydalanmaktan da geri durmuyor. İşte Shilajit veya mumiyo olarak isimlendirilen ilginç madde de, sağlıklı ve uzun bir yaşama duyulan özlem nedeniyle son günlerde giderek popüler hale geliyor.

Günümüzden yüzlerce yıl önce, tarihin gördüğü en önemli hükümdarlardan Büyük İskender tarafından da kullanıldığı rivayet edilen mumiyo, son dönemde “yaşam iksiri” adıyla pazarlanıyor, çok sayıda insan mucizevi etkileri olduğu ileri sürülen bu sıra dışı maddeye, karşı konulamaz bir ilgi duyuyor. Haliyle mumiyo nedir, mumiyo faydaları nelerdir ve mumiyo nasıl kullanılır gibi soruların yanıtı onlarca insan tarafından merak ediliyor. Detaylara birlikte bakalım.

Mumiyo, çoğunlukla Himalayalar ve Tibet Dağları’ndaki yüksek yamaçlardan toplanan, koyu renkli ve yapışkan bir madde

Bununla birlikte bu sıra dışı madde, Asya ve Güney Amerika’daki yüksek rakımlı bölgelerde de görülüyor. Mumiyonun, başta Hindistan olmak üzere Uzak Asya’daki pek çok ülkede uzun zamandır alternatif bir ilaç olarak kullanıldığı biliniyor.

Mumiyo, bitkilerin ve diğer organik maddelerin mikroskobik canlılar tarafından çok yavaş bir şekilde parçalanmasıyla ortaya çıkıyor

Yüksek rakımlı yerlerdeki mikroskobik canlıların, organik maddeleri geniş bir zaman diliminde kademeli olarak parçalaması, başta fulvik asit olmak üzere mineral açısından son derece zengin olan mumiyo isimli maddenin oluşmasına neden oluyor.

Katran benzeri koyu renkli bu ilginç madde, eski Sanskrit dilinde “zayıflığı yok eden” veya “kayaların fatihi” anlamına geliyor

Son dönemde giderek popüler hale gelen mumiyo, günümüzde ise “yaşam iksiri” olarak pazarlanıyor.

Mumiyonun Antik Yunan, Roma, Çin ve Orta Asya’da popüler bir şifa kaynağı olduğu iddia ediliyor

Ancak katran ve reçine benzeri koyu renkli yapışkan madde, özellikle Hindistan’daki Ayurveda isimli yüzlerce yıllık bir şifa sistemi ile ilişkilendiriliyor. Öte yandan mumiyo hakkındaki kadim söylentiler bunlarla sınırlı değil.

Mumiyonun Büyük İskender tarafından da kullanıldığı rivayet ediliyor

Büyük İskender’in, Hindistan seferi sırasında savaş yaralarını iyileştirmek için bu maddeyi kullandığı ileri sürülüyor… Büyük İskender, mumiyodan umduğu faydayı gördü mü bilinmez ancak bu ilginç madde günümüzde oldukça farklı amaçlarla kullanılıyor.

Bazı insanlara göre mumiyo faydaları arasında enerjiyi artırmak ve ömrü uzatmak var!

Ancak mumiyonun bu alanlarda gerçekten işe yarayıp yaramadığı kesin olarak bilinmiyor. Çünkü bu konudaki çalışmaların şimdiye kadar yalnızca hayvanlar üzerinde gerçekleştirildiği ve çok sınırlı bir örnekleme dayalı olduğu ifade ediliyor.

Afrodizyak olarak da kullanılıyor

mumiyo

Ömrü uzatmak konusunda ne kadar etkili olduğu şimdilik tam olarak bilinmese de mumiyonun, testosteron seviyesini yükseltmek konusunda işe yarayan, etkili bir afrodizyak olarak kullanabileceğini ortaya koyan bazı çalışmalar var.

45-55 yaş aralığında 96 sağlıklı erkek üzerinde yapılan bir çalışma, düzenli olarak mumiyo kullanan katılımcıların, kullanmayanlara göre önemli ölçüde daha yüksek testosteron seviyesine sahip olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Doğurganlık sorunları yaşayan 60 erkek üzerinde yapılan bir başka çalışmada ise mumiyo kullanan deneklerin sperm sayısında artış olduğu gözlenmişti. Peki, her ne kadar bazı alanlardaki etkileri tartışmalı olsa da bazı alanlarda gerçekten işe yarayan bu sıra dışı madde, nasıl kullanılır?

Mumiyo nasıl kullanılır?

mumiyo

Katran veya reçineyi andıran bir yapıya sahip mumiyo, aynı zamanda suda çözünebilen bir madde. Bu nedenle mumiyo tablet formunda, suda eritilerek kullanılıyor. Bunun yanı sıra toz hale getirilen maddenin süt ile karıştırılıp tüketilmesi de popüler kullanım yöntemleri arasında.

Mumiyo hangi hastalıklara iyi geliyor?

mumiyo

Kesin olmamakla birlikte bağırsak sorunlarına, karaciğer ve böbrek hastalıklarına iyi geldiği ileri sürülüyor. Bununla birlikte mumiyonun, yorgunluğu giderici özelliklere sahip olduğunu ortaya koyan bazı çalışmalar da var. 

Öte yandan kimi uzmanlar, kadim yaşam iksirinin Alzheimer tedavisinde de etkili olabileceğini düşünüyor. Ancak bu alanda da henüz yeteri kadar bilimsel veri elde edilmiş değil. Bununla birlikte uzmanlar, mumiyonun olası faydalarından maksimum derece yararlanabilmek için, maddenin ham şekilde kullanılması gerektiğini, işlenmiş ürünlerden uzak durulması gerektiğini dile getiriyor. Son olarak diğer takviye ürünler gibi mumiyoyu kullanmadan önce de doktorunuza danışmanız gerektiğini belirtelim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu