HPV Hakkında Doğru Bilinen 11 Yanlış

İnsan papilloma virüsü ya da bilinen adıyla HPV, rahim ağzı kanserine neden olan en yaygın sebeplerden biridir. HPV çoğu zaman cinsel aktivite ile bulaşıyor. Ancak bazı durumlarda cinsel temas dışında da bulaş söz konusu olabilir. Virüs bazı türlerinde gözle görülür semptomlara neden olmadığı için de fark edilmesi zor olabiliyor. HPV’nin yayılma şekli diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklara benziyor. Ne yazık ki birçok kadın, hayatlarının bir noktasında HPV’ye yakalanabiliyor, hatta bu oran yüzde 80’lere kadar ulaşabiliyor. 

HPV sahibi kadınların büyük bir kısmı, test olmaya gitmiyor çünkü bunu bir utanç kaynağı olarak görüyorlar. Jo’s Rahim Ağzı Kanseri Vakfı’nın düzenlediği ankete katılan kadınların yarısı, HPV virüsü kaparlarsa partnerlerinin aldatıldığını düşüneceğinden korkuyor. Oysa durum böyle değil. Bu virüs yıllarca aktif hale gelmeden insan vücudunda bulunabiliyor. Ankete katılan kadınların büyük bir çoğu, virüs bulaştıktan sonra cinsel ilişkiden soğuyup utandıklarını söylüyor. Bu kadınların yüzde 35’i HPV’nin ne olduğunu bilmiyor, yüzde 60’ı ise HPV’nin kanser olduğunu düşünüyor. Bugün HPV hakkında doğru bilinen yanlışları inceleyelim ve bu hastalık üzerindeki tabuları ortadan kaldıralım. 

1. Sadece kadınlar HPV’ye yakalanır

HPV cinsiyet gözetmeksizin herkese bulaşabilir. Cinsel ilişki yaşayan ya da hijyen kurallarına uymayan çoğu insan HPV’den etkilenebilir. Erkeklerin yaşadığı HPV’nin belirli türleri genital siğillere neden olabilir. Ayrıca tıpkı kadınlar gibi, erkekler de HPV’den dolayı kanserin pençesine düşebilir. Bunların arasında penis, anüs ve orofaringeal kanser adı verilen türler bulunuyor. HPV’den kaynaklanan kanserler genelde kadınlar arasında yaygın olsa da bağışıklık sistemi zayıf olan erkekler için de risk oldukça yüksek. 

2. HPV nadir görülür

HPV hakkında

Tam tersi. HPV aslında oldukça yaygın, hatta o kadar yaygın ki, her beş kişiden dördü (%80) hayatının bir noktasında bu virüse yakalanacak. Bu nedenle bu konuda kendimizi bilgilendirmek çok önemli. HPV’nin 100’den fazla türü var, bunlardan bir tanesi genellikle rahim ağzı kanseri ile ilişkilendirildiği için, insanlar sadece az sayıda kişilerin bu virüse yakalanacağını düşünüyor. Ancak yukarıda bahsettiğimiz sebepler dolayı hem erkekler hem de kadınlar HPV taşıyıcısı olabilir.

3. HPV cinsel yolla bulaşan hastalıktır (CBYE)

HPV hakkında

HPV’nin çoğu zaman cinsel yolla bulaştığı doğru olsa da hastalığa CYBE demek pek de doğru değil. Çünkü bu virüs, çoğu CBYE’den farklı olarak ne tamamen önlenebilir ne de tedavi edilebilir.

4. HPV’niz varsa mutlaka rahim ağzı kanseri olursunuz

HPV hakkında

Rahim ağzı kanserlerinin %99,7’si HPV’den kaynaklanır, ancak bu, HPV’li kişilerin %99,7’sinin kansere yakalanacağı anlamına gelmez. HPV’nin 100’den fazla çeşidi var. Bunların hepsi rahim ağzı kanserine neden olmaz. İnsan vücudu çoğunlukla “vücuda herhangi bir zarar vermeden” HPV enfeksiyonunu temizleyebiliyor. Ancak uzun yıllar devam eden ve bağışıklık sisteminiz tarafından kontrol edilmeyen bir HPV enfeksiyonu, zamanla kansere yol açabilir.

5. HPV tedavi edilebilir

HPV hakkında

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, HPV tam olarak tedavi edilebilen bir hastalık değil. Ancak enfeksiyon vakalarının çoğu (10’da 9) vücudun bağışıklık sistemi tarafından temizleniyor. HPV nedeniyle değişen hücreler de tedavi edilebilir. 

6. HPV aşısı güvenli değildir

HPV hakkında

HPV’den korunmak için aşı olmak son derece güvenli ve çok da etkilidir. Aşı, 10 rahim ağzı kanseri vakasından 7’sine karşı koruma sağlar. 

7. Partnerinizin HPV’si varsa aldatılmışsınız demektir

HPV hakkında doğru bilinen yanlışlardan biri de bu! HPV’nin en çok seks yoluyla bulaştığı biliniyor, ancak bu virüs 20 yıl boyunca vücutta fark edilmeden yaşayabilir. Yani kişinin bu hastalığı ne zaman kaptığını fark etmek oldukça zordur.

8. Prezervatif kullanan kişiler HPV’ye yakalanmaz

Prezervatif gibi cinsel hastalıklardan korunma metodları, HPV’ye yakalanma riskini azaltsa da yüzde 100 bir koruyuculuk sağlamaz, çünkü HPV tüm genital bölgenin içindeki ve çevresindeki ciltte yaşayabileceğinden, bu bölgenin tamamı prezervatifle örtülmeyecektir. HPV oral seks ya da cinsel organa dokunmak yolları ile de bulaşabilir. Kendinizi tam olarak koruyamasanız da prezervatif kullanmayı sakın ihmal etmeyin

9. Seks yapmazsanız HPV’ye yakalanmazsınız

HPV ciltten cilde temas yoluyla yayılabilir, dolayısıyla cilt üzerinde de yaşayabildiğinden sadece cinsel birleşme yoluyla yayılmaz. HPV bir kişiden diğerine farklı cinsel aktivite yolları ile de geçebilir. 

10. Erkekler için HPV testleri vardır

Erkekler için halihazırda HPV taramaları bulunmasa da yurt dışındaki okullarda erkek çocuklara HPV aşıları yapılabiliyor. 

11. HPV her zaman belirti gösterir

Ne yazık ki, HPV’nin semptomlarını anlamak çok zor olabilir. Bu yüzden de HPV virüsüne yakalanan insanların büyük bir kısmı bunu fark etmez. Bu nedenle kadınlar her yıl smear ve HPV testini mutlaka olmalıdır.

İlginizi çekebilir👇

Bilim İnsanlarını Endişelendiren Yeni Koronavirüs Varyantı: Pirola

Tip 1 ve Tip 2 Diyabet Nedir? Diyabet Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Tehlikeli Ve Kalıtsal Bir Hastalık: Herediter Anjioödem Nedir?

… 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu