Sıcak Havalar Vücudumuzu Nasıl Etkiliyor?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre Türkiye son yılların en sıcak mayıs ayını yaşadı. Hafta sonu özellikle İzmir, Denizli, Aydın ve Manisa’da sıcaklık rekoru kırılırken vatandaşlar zor anlar yaşadı. Uzmanlar önümüzdeki günlerde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini belirtiyor. Peki çok sıcak havalar vücudumuzu nasıl etkiliyor?

Hava sıcaklığı ne olursa olsun vücut, ortalama 37,5 derecelik vücut ısısını korumak için çaba gösterir

sıcak

37,5 santigrat vücut için en ideal ısıdır. Hava sıcaklığı artmaya başladıkça vücut, ısı dengesini sağlamak için fazladan çalışmaya başlar. Örneğin derimize yakın damarlar genişler ve terlemeye başlarız. Hava sıcaklığı yükselmeye devam ettikçe vücudumuz bu işlemleri gerçekleştirebilmek için çok daha fazla çalışmak zorunda kalır. Dolayısıyla sıcaklıkların vücut üzerindeki zorlayıcı etkisi de artmaya başlar.

Damarların genişlemesi, tansiyonun düşmesine neden olur. Bu da kalbin daha hızlı ve yoğun çalışmasıyla sonuçlanır

sıcak

Sıcak havaların tek olumsuz etkisi bunlarla da sınırlı değil! Damarlardaki sızıntı nedeniyle derimizde isilik gibi döküntüler ya da ayaklarda şişme görülebilir. Terleme nedeniyle vücut sıvı ve tuz kaybeder. Bu da dengenin tamamen bozulmasına yol açar. Tansiyonun düşmesi ise uzmanların “sıcak bitkinliği” olarak adlandırdıkları bir duruma neden olur. Sıcak bitkinliği kendini şu semptomlarla gösterir: Kramp, zihin karışıklığı, halsizlik, baygınlık, terleme, bulantı, baş dönmesi ve baş ağrısı.

Vücuttaki aşırı ısınma ortalama yarım saat içinde düşerse sıcak bitkinliği ciddi sonuçlara neden olmaz

Ancak bu süre uzarsa yukarda belirtilen semptomların şiddeti artabilir. Eğer sıcak bitkinliği yaşıyorsanız; derhal serin bir yer bulun, ayaklar hafif yüksekte kalacak şekilde uzanın, bol su için ve derinize soğuk su uygulayın. Sıcak çarpması acil müdahale gerektiren bir sorundur. Öyle ki vücut ısısı 40 dereceyi aştığında kişinin nöbet geçirme ihtimali bulunur.

Sağlıklı bireyler bazı önlemler alarak sıcak havanın oluşturduğu risklerden kendini koruyabilir

Fakat; yaşlılar, kronik hastalığı olan bireyler, bebekler ve çatı katında oturan kişiler daha fazla risk altındadır. Dünyada her yıl binlerce kişi sıcak hava nedeniyle hayatını kaybediyor. İklim değişikliği nedeniyle bu ölüm oranlarının da hızla artması bekleniyor. Sıcak hava nedeniyle ölen kişilerin çoğu kalp krizi ya da inme geçiriyor. Çünkü bu sırada vücut, ısıyı dengede tutabilmek için çok fazla çaba harcıyor.

Bazı davranışlarınızı değiştirerek kendinizi sıcak havalardan koruyabilirsiniz. Örneğin her gün açık havada koşuyorsanız, antrenmanınızı öğle saatlerinde değil sabah ya da akşam hava daha serinken yapabilirsiniz. Alkol vücudun hızla su kaybetmesine neden olduğu için alkol alımına dikkat edebilirsiniz. Öte yandan vücuttaki sıvı seviyesini dengede tutabilmek için yeterli miktarda su tüketmelisiniz.  

İlginizi çekebilir:

Yaz Sıcağını Atlatmanıza Yardımcı Olacak Birbirinden Serin 5 Öneri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu