Rahibe Teresa Kimdir? Rahibe Teresa Neden Ünlü?

Hayatını hastalara, yoksullara ve ölmekte olanlara adayan Rahibe Teresa, yaptığı fedakârlıklarla tüm dünyada tanınan bir insan haline gelmiştir. Dünyada önemsenmeyen ve değer görmeyen insanlara yardım edip sevgi göstermiştir. Yaptıkları için Nobel Barış Ödülü ile birlikte pek çok ödül almış ve Katolik kilisesi tarafından azize ilan edilmiştir. Sizler için Rahibe Teresa kimdir ve Rahibe Teresa neden ünlü anlattık.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Hristiyanlığın En Değerli Sembollerinden Biri Olan Haç İşareti Ne Anlama Geliyor?”

Rahibe Teresa hayatı

Rahibe Teresa

Gerçek adı Agnes Gonca Boyacı idi. 26 Ağustos 1910 yılında Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı olan Üsküp’te dünyaya geldi. 18 yaşında rahibe olmaya karar verdi ve Hindistan’daki misyonerlik çalışmalarıyla tanınan Loretto Hemşireleri’ne katıldı. Teresa adını ise burada aldı. Kalküta’da St. Mary’s Lisesi’nde temel Hristiyanlık ve coğrafya dersleri veren Teresa, 1944 yılında bu lisenin müdürü oldu.

Teresa, Kalküta’da iki travmatik dönemin şahidi oldu. Bunlardan ilki 1943 yılının Bengal kıtlığıydı. İkincisi ise Hindistan’ın bölünmesinden önce 1946’da Hindu / Müslüman şiddeti idi. 1948’de yaşadığı manastırı Kalküta’nın en yoksul insanlarıyla birlikte yaşamak için terk etti. Uzun yıllar boyunca bir grup rahibe ve Rahibe Teresa oldukça az bir gelir ve yiyecekle yaşadı. Yoksullar için gösterdiği çaba yerel halk ve Hintli politikacılar tarafından takdir gördü.

1950 senesinde Vatikan’dan izin aldı ve “Hayırsever Misyonerler” cemiyetini kurdu. Başlangıçta sadece 12 kişi ile birlikte kurduğu cemaat, yıllar içinde dünyanın 450 noktasında 4.000 rahibenin görev yaptığı bir kurum haline geldi. Rahibe Teresa’ya 1979 yılında gerçekleştirdiği hayırsever faaliyetler için Nobel Barış Ödülü verildi. Ayrıca, Nobel Barış Ödülü’nün yanı sıra pek çok farklı ödüle layık görüldü.

Teresa, 1980 yılında doğduğu şehir olan Üsküp’ü ziyaret etti. Bu sırada bir Arnavut, Rahibe Teresa’ya bir Makedon veya Sırp olup olmadığını sordu. Bunun üzerine Rahibe Teresa, “Ben kendimi Üsküp’ün bir vatandaşı hissediyorum, doğduğum şehir burası. Ancak ben dünyaya aitim.” diye cevap verdi.

4 Eylül 2016’da Vatikan’ın Aziz Petrus Meydanı’nda düzenlenen tören ile Papa Franciscus tarafından azize mertebesine yükseltildi. Rahibe Teresa’nın iki hastayı iyileştirmesi, aziz/azize olabilmek için gerekli olan iki mucize olarak kabul edildi.

1997 yılında hayata gözlerini yumdu

Hasta bakım evi

5 Eylül 1997 yılında Rahibe Teresa, tüm dünyada tanınan, sevilen ve saygı duyulan biri olarak vefat etti. Onun hayatı pek çok kez eleştirildi. Bu eleştirilerden bazıları tanrıyı sorgulaması, fakir istismarını meşrulaştırması, Hristiyan olmayan topraklarda Hristiyanlığı yayması ve kadınların erkeklere boyun eğmesini normal olarak sunması idi. Gerçek ne olursa olsun, o her zaman sevgiye önem verdi. Rahibe Teresa’nın sevgiye verdiği önemi söylediği şu sözden anlayabiliriz:

“Ne yaptığımız değil, yaparken ne kadar sevgiyle yaptığımız önemlidir. Ne verdiğimiz değil, verirken ne kadar sevgiyle verdiğimiz önemlidir ve Tanrı için hiçbir şey küçük değildir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu