İçmeden Sarhoş Eden Hastalık: Auto-Brewery Sendromu Nedir?

Bugün size çok nadir ve ilginç bir hastalıktan bahsedeceğiz. Vücudun kendi kendine alkol ürettiği ve hastanın alkol tüketmeden sarhoş olmasına sebep olan bu hastalığın ismi auto-brewery sendromu. Kısa süre önce Giresun’daki bir kişide auto-brewery sendromunun teşhis edilmesi ise bu tuhaf hastalığı gündeme getirmiş durumda. Gelin, “içmeden sarhoş eden hastalık” olarak da tanımlanan auto-brewery sendromu nedir, belirtileri nelerdir birlikte bakalım.

Auto-brewery sendromu gezegenimizdeki en ilginç hastalıklardan biri

Çünkü sendrom, vücudun kendi kendine alkol üretmesine ve hastanın hiç alkol tüketmediği halde sarhoş olmasına sebebiyet veriyor

auto-brewery sendromu

Sendromun görüldüğü hastalar, kendileri farkında olmasa da tıpkı sarhoş bir insan gibi davranmaya başlıyor

Auto-brewery sendromu nedir?

auto-brewery sendromu

Vücudun kendi kendine alkol ürettiği, görüldüğü kişiyi sarhoş eden bu sendrom içmeden sarhoş eden hastalık olarak da isimlendiriliyor.

Karbonhidrat ve şekerli gıdaların mide bakterileri tarafından alkole dönüştürülmesi auto-brewery sendromuna neden oluyor

auto-brewery sendromu

Sendromun görüldüğü kişilerde vücuttaki mikroorganizmalar karbonhidrat ve şekerli gıdaları alkole dönüştürüyor, bu sebeple hastalar sarhoş oluyor!

auto-brewery sendromu

Auto-brewery sendromu, ülkemizde ilk kez Giresun’da görüldü

auto-brewery sendromu

Uzmanlar hastalığın daha önce ABD ve Kanada’da görüldüğünü, ancak Giresun’daki vakanın hem ülkemizde hem Avrupa’daki ilk örnek olduğunu ifade ediyor.

Öte yandan uzmanlara göre sendromunun bu denli az görülmesinin sebebi sadece nadirliği değil, hastalığın bilinirliğinin düşük olması

auto-brewery sendromu

Auto-brewery sendromu belirtileri nelerdir?

Mide bulantısı, kusma, kafa karışıklığı, baş ağrısı, yorgunluk, solunum problemleri ve bilinç kaybı sendromun yaygın semptomları arasında bulunuyor. Ayrıca uzmanlar sendromun alkol zehirlenmesi ve alkol koması ile hemen hemen aynı semptomlara sahip olduğunu ifade ediyor. Semptomların şiddeti ise vücuttaki alkol düzeyine göre değişiyor.

Bilim insanlarına göre sendromun teşhis edilmesi kolay değil. Bu nedenle alkol tüketmediğini iddia ettiği halde sarhoşluk belirtileri gösteren kişilerin mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor

Auto-brewery sendromunun tedavisi mümkün mü?

Kısa cevap evet. Giresun’daki vakada da olduğu gibi sendrom, beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi yöntemiyle ve çeşitli ilaçlar ile kontrol altına alınarak tedavi edilebiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu