Fas Hakkında Muhtemelen Daha Önce Duymadığınız 14 Şaşırtıcı Bilgi

Dünya üzerinde farklı açılardan büyük öneme sahip pek çok ülke var. Ancak pek azı, Kuzey Afrika’nın egzotik ülkesi Fas kadar ilgi çekici. Fas, son derece köklü bir geçmişe ve aynı zamanda oldukça renkli bir kültüre sahip. Bu durumun ortaya çıkmasında Fas’ın tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmasının da payı var.

Bu kadim ülke tarihte Romalılar, Araplar ve Fransızlar gibi pek çok milletin hüküm sürdüğü önemli bir medeniyet merkeziydi. Öte yandan coğrafi olarak hem Batı hem de Doğu dünyasına olan yakınlığı, ülkedeki kültür unsurlarının zenginleşmesine olanak sağlamıştı. Bununla birlikte Kuzey Afrika’nın kadim ülkesi Fas, günümüzde de oldukça ilgi çekici pek çok özelliğe sahip. İşe Fas hakkında muhtemelen daha önce duymadığınız 14 şaşırtıcı gerçek…

1. Fas’ın resmi adı Fas değil!

Günümüzde pek çok insan burayı yalnızca Fas olarak isimlendiriyor. Ancak Fransız hâkimiyetinin sona erdiği 1956 yılından beri ülkenin resmi adı, Fas Krallığı.

2. Ülkede iki resmi dil var

Elbette bu dillerden ilki Arapça. Arapçanın Fas’ta konuşulan versiyonu ise “Darjia” veya “Fas Arapçası” şeklinde isimlendiriliyor. Bununla birlikte Fas’ın resmi dillerinden ikincisi, ülkedeki yoğun Berberi nüfus arasında konuşulan Berberice isimli dil. Öte yandan Fransızca da ülkede konuşulan diller arasında.

3. Fas’a ayak basan ilk insanların Berberiler olduğu düşünülüyor

Berberiler, Kuzey Afrika’da yaşayan ve bölgede geniş bir alana yayılan bir ırka verilen isim. Bugün Fas’ta yaşayan Berberilerin binlerce yıl önce bölgeye yerleşen kadim halkın soyundan geldiği düşünülüyor. Öte yandan günümüzde Fas nüfusunun yarısından fazlasının Berberi kökenli olduğu tahmin ediliyor.

4. Bugünkü Fas bayrağı 1915 yılından beri kullanılıyor

Ayrıca bayrak kırmızı zemin üzerine beş köşeli yeşil bir yıldızdan oluşuyor. Bayrağın kırmızı rengi insanların cesaretini, gücünü, dayanıklılığını ve ülkelerini korumak için çektikleri sıkıntıları temsil ediyor. Yıldızın yeşil rengi ise neşe, sevgi ve mutluluk anlamına geliyor. Son olarak bayraktaki beş köşeli yıldız ise İslam’ı temsil ediyor.

5. Çay, ülkedeki en sevilen içeceklerden biri

Fas’ta “Mağrip Nane Çayı” olarak isimlendirilen bir çeşit yeşil çay Fas kültüründe oldukça önemli bir yer sahip. Nane yaprakları ve şeker ile geleneksel bir şekilde hazırlanan bu çay Fas’taki sosyal yaşamın da önemli bir parçası.

6. Kuskus isimli yemek, Fas’ın ulusal yiyeceği

Buğday ve bazı tahıllar kullanılarak yapılan kuskus yemeği, Kuzey Afrika’nın tamamında oldukça popüler. Bununla birlikte Fas mutfağının da en sevilen yiyecekleri arasında hatta Fas’ın ulusal yemeği olarak kabul ediliyor.

7. Fas, dünyanın en büyük argan yağı üreticisi konumunda

Argan yağı, günümüzde özellikle kozmetik ürünlerinde kullanılan oldukça değerli bir yağ. Ancak argan ağacının meyvesinden elde edilen bu yağ Fas’ta yalnızca kozmetik alanında kullanılmıyor. Argan yağı, Fas mutfağında kullanılan en temel maddelerden biri.

8. Kasbah ismi verilen yapılarıyla meşhur

fas

Kasbah kale, şehir, gözetleme kulesi gibi farklı anlamlarda kullanılan bir kelime. Yani Fas’taki geleneksel kasbah yapıları hem mimari bir terimi hem de birden çok yapının içerisinde bulunduğu bir yerleşim yerini ifade ediyor. Dünyadaki en eski kasbah örneklerinin bazıları Fas’ta bulunuyor.

9. Fas’taki “Ait Benhaddou” isimli bölgede çok sayıda Hollywood filmi çekildi

Geleneksel kasbah yapılarıyla dolu bölge, Fas’taki en turistik yerlerden biri. Bununla birlikte bölge, 1950’li yıllardan bu yana pek çok Hollywood filmine de dekor olmuş durumda. Bu yapımlar arasında Gladyatör ve Mumya gibi önemli filmler de var.

10. Dünyanın en eski üniversitesine ev sahipliği yapıyor

Fas’ın Fes şehri 859 yılında kurulan dünyanın en eski üniversitesine ev sahipliği yapıyor! Zengin bir tüccarın kızı olan Fatim el-Fihri tarafından inşa ettirilen medrese, tarihin ilk yükseköğretim kurumu olma özelliği taşıyor. Medrese, bugün Karaviyyîn Üniversitesi olarak isimlendiriliyor ve buradaki eğitim faaliyetleri günümüzde de devam ediyor.

11. Resmi para birimi olarak Fas dirhemi kullanılıyor

fas

Fas’ta 1960 yılından beri resmi para birimi olarak dirhem kullanılıyor. Ancak 1960 yılından önce ülkede resmi para birimi olarak Fransız frangı kullanılıyordu.

12. Kuzey Afrika’nın en yüksek zirvesi Fas’ta bulunuyor

fas

Kuzey Afrika’daki bir sıradağ olan Atlas Dağı’nın en yüksek noktası, Fas topraklarında yer alıyor. Jebel Toubkal isimli zirve, 4.165 metre yüksekliğinde. Zirve, yalnızca Kuzey Afrika’nın değil, Arap coğrafyasının da en yüksek noktası konumunda.  

13. Berberi aslanı, ülkenin ulusal simgesi olarak kabul ediliyor

fas

Ancak ne yazık ki bu hayvanların neslinin 20. yüzyılın ortalarında tükendiği belirtiliyor. Bununla birlikte bazı hayvanat bahçelerinde veya koruma alanlarında az sayıda Berberi aslanının yaşadığı biliniyor.

14. 30 Temmuz, ulusal bayram olarak kutlanıyor

fas

Her yıl 30 Temmuz’da Fas Kralı VI. Muhammed’in tahta çıkışı tüm ülkede coşkuyla kutlanıyor. “Taç Giyme Günü” adı altında gerçekleştirilen bu kutlamaların tarihi, tahttaki kralın taç giydiği güne göre değişiyor. Yani günümüzde 30 Temmuz’da kutlanan bu önemli günün tarihi yeni kralın tahta çıkmasıyla birlikte değişebilir.

İlginizi çekebilir:

İngiltere Hakkında Muhtemelen Daha Önce Duymadığınız 14 Şaşırtıcı Bilgi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu