Büyük Depremin İkinci Ayında Son Gelişmeler Neler?

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin üzerinden tam 2 ay geçti. Yakın tarihimizde yaşadığımız en büyük yıkımlardan biri olan bu depremler, 10 şehrimizde etkili oldu. Deprem sebebiyle binlerce insanımız hayatını kaybederken, sayısız bina ve yerleşim yeri ise enkaz yığını haline geldi. Depremden etkilenen bazı bölgelerde barınma, hijyen ve su sorununun bir türlü tam olarak çözülememesi, hal böyleyken başta Kızılay olmak üzere bazı kurumların akıl almaz uygulamaları, siyasilerin tepki çeken açıklamaları ve skandal niteliği taşıyan pek çok farklı olay, ülkece deprem sonrasında da büyük bir felaketle karşı karşıya kalmamıza neden oldu…

Ancak aradan geçen iki ayın ardından deprem felaketi neredeyse unutuldu. 14 Mayıs seçimleri, cumhurbaşkanı adayları, ittifaklar, siyasi ayrılıklar, açıklamalar, polemikler ve daha pek çok farklı unsur, depremin gündemden yavaş yavaş uzaklaşmasına neden oldu. Cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaştıkça, seçimler ülke gündeminin birinci gündem maddesi haline geldi. Ancak felaketin ikinci ayında da deprem gerçeği, bütün çıplaklığı ile varlığını sürdürüyor. Gelin büyük felaketin ikinci ayında hangi gelişmeler yaşandı, bölgedeki son durum ne, birlikte bakalım.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 5 Nisan itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 50.399 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı

Bir televizyon kanalına konuşan Soylu, “Can kaybı 50 bin 399’a yükseldi. Vefat az açıklanıyor sözleri spekülasyon, kimliklendirme sürüyor, sayı güncellenebilir.” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, deprem bölgesinde yıkılacak bina sayısının 298.448 olduğunu ifade etti

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem nedeniyle oluşan maddi hasarın 2 trilyon TL, yani 103,6 milyar dolar düzeyinde olduğunun tahmin edildiğini açıkladı

Bununla birlikte açıklamada, “Yapılan acil destek ve harcamalar, enkaz kaldırma faaliyetleri, sigorta ödemeleri, gelir kaybı ödemeleri, diğer tüm destek ve harcamaların yanı sıra milli gelir azalması nedeniyle toplamda 351,4 milyar TL’lik bir kayıp oluşmuştur.” ifadelerine yer verildi.

Kandilli Rasathanesinin verilerine göre 6 Şubat depremlerinin ardından bugüne kadar bölgede 20.264 deprem meydana geldi

deprem

Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “6 Şubat 2023 saat 04.17’de Sofalıcı-Şehitkamil-Gaziantep ve 13:24’te Ekinözü-Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından, 5 Nisan 2023 saat 20:30 itibarıyla bölgede toplam 20264 adet deprem çözümü yapılmıştır.” ifadelerini kullandı.

Türk Tabipler Birliği (TTB) depremin ikinci ayına dair bir rapor yayımladı

TTB tarafından yayımlanan “İkinci Ay Deprem Raporu’nda” oldukça dikkat çekici bölümler de var.

İkinci Ay Deprem Raporu’nda, afet bölgesinde 6 milyon insanın barınma sorunu yaşadığı ifade edildi

deprem

TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Karer Yurtdaş, resmi verilere göre bölgede 2 milyon insanın geçici barınma alanlarında bulunduğunu, 3 milyon kişinin deprem bölgesi dışına göç ettiğini ve 800 bin kişinin de afet bölgesindeki kırsal alanlara yerleştiğini, dolayısıyla yaklaşık 6 milyon kişinin barınma sorunu ile karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ikinci ayında, depremden etkilenen bazı bölgelerdeki yaşam koşulları düzelmiş değil

deprem

Özellikle çadır kentlerin oluşturulduğu bazı bölgelerde barınma koşullarının son derece yetersiz olduğu ifade ediliyor. Deprem bölgesinden; altyapı, kırılgan kesimlerin ihtiyaçlarının düzenli olarak karşılanması, beslenme, atık yönetimi, sağlık hizmetleri ve güvenlik gibi konularda önemli sorunlar yaşandığına dair haberler geliyor.

Barınma ve altyapı sorunlarının çözülememesi, bölgedeki salgın hastalık riskini artırıyor

deprem

Deprem bölgesinde altyapı ve kanalizasyon sistemlerinin önemli oranda tahrip olması ve geçici yaşam alanları ile çadır kentlerde, başta hijyen konusunda olmak üzere pek çok önemli sorun yaşanması nedeniyle uzmanlar, bölgede salgın hastalıkların görülebileceği konusunda uyarıyor.

Bazı uzmanlar ise bölgede şimdiye kadar kızamık, uyuz, kuduz ve bulaşıcı menenjit gibi hastalıkların görüldüğünü belirterek, toplum sağlığının korunması için bir an önce gerekli önlemlerin alınması gerektiğini ifade ediliyor. Bununla birlikte Sağlık Bakanlığı ise bölgede herhangi bir salgın hastalık görülmediğini dile getiriyor.

Büyük felaketin üzerinden geçen iki aylık sürede 317 kişi tutuklandı

deprem

Deprem bölgesinde yıkılan, hasarlı veya imara aykırı değişikliklerin tespit edildiği binalara dair yürütülen soruşturmalar kapsamında 108’i müteahhit, 173’ü yapı sorumlusu, 18’i yapı sahibi ve 18’i binada değişiklik yapan olmak üzere 317 kişi tutuklandı.

İlginizi çekebilir:

Son Yüz Yılda Kaydedilen Dünyanın En Yıkıcı 13 Depremi

… 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu