Antik Mısır Medeniyetindeki Sosyal Sınıflar

Bir zaman makinesine atlayıp, Antik Mısır medeniyetinin bereketli diyarlarına gitme imkânımız olsaydı muhteşem yapıları, göz alıcı bir zenginliği ve daha pek çok ilgi çekici unsuru yakından görebilirdik. Bununla birlikte tepesinde firavunların bulunduğu ardından soyluların, rahiplerin, zanaatkârların, tüccarların ve nihayet en alt basamağında kölelerin yer aldığı, katı bir sosyal düzen ile karşılaşacaktık. Sınırları net çizgilerle belirlenen Antik Mısır sosyal yaşamında, firavunlardan kölelere kadar herkesin, düzenin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için oynadığı önemli bir rolü vardı.

Yani bu kadim medeniyetteki sosyal sınıfların her biri, bütünün hayati bir parçasıydı. Antik Mısır’da binlerce yıl boyunca devam eden kültürel ve ekonomik istikrar biraz da kusursuz şekilde işleyen sosyal yapının eseriydi! İşte Antik Mısır medeniyetindeki sosyal sınıflar hakkında bilmeniz gerekenler.

Firavunlar, Antik Mısır’daki sosyal piramidin en tepesinde yer alan kutsal insanlardı

Antik Mısır hükümdarı olarak tahta çıkan kişi yani firavun, kadim medeniyetin insanları için tanrısal statüye sahip, kutsal bir figürdü. Firavunların sosyal yaşamdaki en önemli işlevi ise tanrılar ile insanlar arasındaki dengeyi ve uyumu sürdürmekti. Firavunların bu konudaki başarısı, refah ve huzur için büyük önem taşıyordu.

Firavunlar, kutsal varlıklar olarak kabul edilseler de en üstteki sosyal sınıfa dâhil olmanın avantajlarından faydalanmayı da ihmal etmiyorlardı

Lüks ve gösteriş, firavunların yaşamındaki olmazsa olmaz iki unsurdu. Sosyal tabakanın zirvesinde yer alan bu kutsal insanlar, Antik Mısır medeniyetindeki en zengin, en güçlü ve en önemli kişilerdi…

Memurlar, rahipler ve soylular eski Mısır sosyal sınıflaşma piramidi içerisinde en yukarıda yer alıyordu. Elbette firavunların ardından!

Firavun adına Antik Mısır’ı yöneten bu insanlar, çoğunlukla kutsal hükümdar ile akrabalık ilişkileri olan kişilerden oluşuyordu. Örneğin devlet işlerini yürüten memurlar, genellikle firavunların oğullarıydı. Rahipler ve diğer soylular da devlet idaresinde önemli rol üstleniyordu. Bu sebeple memurlar, rahipler ve soylular, eski Mısır kaymak tabakasını oluşturuyor ve hayli rahat bir yaşam sürüyordu.

Antik Mısır’ın savaşçılar sınıfı hem devletin korunmasında hem de sosyal yaşamda önemli bir rol üstleniyordu

Savaşçılardan ve askerlerden oluşan bu sınıf, eski Mısır sosyal sınıflaşma piramidinin de üst sıralarındaydı. Savaşçılar; memurlar, rahipler ve soylular kadar saygı görmeseler de prestijli bir konuma sahipti.

Antik Mısır’daki “orta direk” başta tüccarlar ve zanaatkârlar olmak üzere diğer meslek gruplarından oluşuyordu

antik mısır

Eski Mısır sosyal yaşamının önemli unsuru konumundaki bu insanlar, ekonomik olarak da oldukça güçlüydü. Buna karşın doktorluk, muhasebecilik ve yazıcılık gibi uzmanlık gerektiren meslekleri icra edenler, orta direğin ayrıcalıklı kesimini oluşturuyordu.

Sosyal piramidin dibinde köylüler, çiftçiler ve köleler yer alıyordu. Ayrıca Antik Mısır nüfusunun yüzde 80’i bu sınıfa dâhildi

antik mısır

Köylüler, çiftçiler ve köleler, temelde sosyal piramidin üst basamaklarında yer alan insanlara hizmet etmekle görevliydi! Toprağı ekmek ve Anti Mısır’ı beslemek piramidin en altındaki insanların sorumluluğuydu. Bu sınıfa mensup insanlar oldukça ağır şartlar altında çalışıyorlar ve zorlu bir yaşam sürüyorlardı. Üstelik sosyal anlamda neredeyse hiçbir güvenceleri de yoktu.

Kölelerin yaşam koşulları ise çok daha ağırdı. Soyluların evlerinde hizmetçi olarak çalıştırılmadıklarında, kamu binalarının inşaatında veya kral mezarlarının şantiyelerinde görevlendiriliyorlardı

antik mısır

Bu zorlu çalışma koşularının karşılığı ise çoğunlukla birkaç dilim ekmek ve birkaç bardak biradan daha fazlası değildi.

Antik Mısır’da toplumsal olarak statü atlamak neredeyse imkansızdı

antik mısır

Toplumun daha alt sosyal sınıfına mensup ailelerinde dünyaya gelen Mısırlılar, yaşamları boyunca yalnızca birkaç kez statü atlama fırsatı yakalayabilirdi. Üstelik bu nadir fırsatlar için dahi ömürleri boyunca yoğun bir şekilde çalışmaları gerekiyordu. Fırsatı değerlendiremeyenler ise, zorlu koşullar altında ve yoksulluk içerisinde yaşamaya mahkumdu…

İlginizi çekebilir:

Antik Mısır Hakkında Daha Önce Duymadığımız 25 Şaşırtıcı Bilgi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu