1200 Yıl Sonra Kalıntıları Bulunan Kayıp Şehir Heracleion

Konu antik şehirler olduğunda daima çeşitli sürprizlerle karşılaşıyoruz. 2000 yılına dek gerçekliği tartışmalı olan Heracleion da bunlardan biri! Yıllar süren çalışmalara rağmen Heracleion Antik Kenti’nin kalıntılarına ulaşılamıyordu. Haliyle pek çok bilim insanı bu kentin gerçekliğini sorgulamaya başladı. 2000 yılında Fransız su altı arkeoloğu Franck Goddio, Abu Qir Koyu’nda bulunan kalıntıları keşfetti. Böylelikle Mısır uygarlığının giriş kapısı olan Heracleion’a sonunda ulaşmış olduk! 1200 yıl sonra kalıntıları bulunan bu gizemli şehri sizler için araştırdık. İşte kayıp şehir Heracleion ile ilgili bilmeniz gerekenler…

Ardında hiçbir iz bırakmadan yeryüzünden silinen bir şehir düşünün!

Thonis olarak da bilinen ve İskenderiye yakınlarında olduğu tahmin edilen Heracleion Antik Kenti, uzunca bir süre bir efsaneden ibaretti. Zira bölgede yapılan çeşitli kazılar sonucunda Heracleion’dan geriye hiçbir şey kalmadığı düşünülüyordu.

2000 yılında Fransız su altı arkeoloğu Franck Goddio, kıyıdan 2.5 kilometre uzakta ve 10 metre derinde çeşitli kalıntılar keşfetti

2000 yılına kadar bu antik kente dair hiçbir iz bulunamamıştı. Hatta o güne dek bilim insanları Heracleion ve Thonis’in aynı kent olduğu konusunda bile emin değillerdi.

Kent bir zamanlar Akdeniz’in en yoğun ticaret merkezlerinden biriydi

heracleion

Kazılar sırasında 64’ten fazla gemi kalıntısına rastlandı. Aynı zamanda bölgede 700’den fazla gemi çapası ve çeşitli bronz paralar bulundu.

Uzmanlara göre Heracleion, Mısır uygarlığının giriş kapısıydı ve gelen tüm gemiler uygarlığa buradan giriş yapıyordu

heracleion

Heracleion, aynı zamanda Amun Tapınağına da ev sahipliği yapıyordu. Bu nedenle dini bir öneme de sahipti.

1200 yıl önce aniden ortadan kaybolan bu şehrin büyük depremler ve seller nedeniyle kumlar altında kaldığı düşünülüyordu

heracleion

Yunan mitolojisinde bir efsaneye göre Truvalı Helen ve Paris, Truva Savaşı’ndan önce burada mahsur kalmışlardı. Herkül ise farklı bir isim kullanarak şehri ziyaret etmişti.

Antik şehirde yapılan kazılar 13 yıl boyunca devam etti ve çeşitli eserler gün yüzüne çıkartıldı

heracleion

Bu çalışmalar sayesinde bir zamanlar gerçekliği sorgulanan Heracleion’a dair pek çok bilgi elde edildi. Bir uçtan diğer uca yaklaşık 15 kilometrelik bir araştırma alanına sahip olan şehir, kimi konularda gizemini korumaya devam ediyor.

İlginizi çekebilir:

Piramitlerin Yapımından Kral Tutankhamun’un Ölümüne: Antik Mısır Hakkında Doğru Bilinen 6 Yanlış

Jiletten Cımbıza: Eski Mısır’da Günlük Hayatta Sıklıkla Kullanılan 12 Nesne

Topuklu Ayakkabıdan Peruğa: Günümüzde Hala Kullanılan 6 Antik Mısır İcadı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu