Pompei Hakkında Daha Önce Duymadığınız 9 İlginç Bilgi

Tarihteki en trajik anlardan biri milattan sonra 79 yılında yaşandı. Vezüv Yanardağı patlaması, Pompei şehrindeki 2.000 insanın yaşamını kaybetmesine neden oldu. Ancak bu korkunç olay, şehri modern zamanların en popüler ve en ilginç antik yerleşim yerlerinden biri haline getirdi. Çünkü Vezüv’ün külleri, felaketi yaşayan şehrin muhteşem bir şekilde korunmasına, Pompei’deki günlük yaşam izlerinin bugüne kadar ulaşmasına olanak tanıdı. Yine de bu korkunç patlamaya ve Pompei şehrine dair az veya yanlış bilinen şeyler var. İşte Pompei şehri hakkında muhtemelen daha önce duymadığınız 9 ilginç bilgi.

1. Pompei, ilk kurulduğunda bir Roma şehri değildi

pompei

Pompei bugün, Roma İmparatorluğu’nun en popüler şehirlerinden biri olarak biliniyor. Ancak şehrin ilk kez milattan önce 7. veya 6. yüzyılda İtalya’daki bir başka kavim olan Oscanlılar tarafından kurulduğunu bilenlerin sayısı hayli az.

Bununla birlikte bu ünlü Roma şehri, milattan önce 4. yüzyılda imparatorluğun kontrolüne geçmeden önce Etrüskler, Samnitler ve Yunanlar tarafından idare edilmişti.

2. Pompei Romalı seçkinlerin şehriydi

Napoli Körfezi yakınlarındaki şehir göz alıcı evlerle, muhteşem bahçelerle, gösterişli heykellerle ve önemli sanat ürünleriyle doluydu. Bir başka ifadeyle çoğunlukla Romalı seçkinlerin yaşadığı ekonomik ve kültürel anlamda hayli gelişmiş bir şehirdi.

3. Vezüv patlamasından önce yaklaşık 20.000 kişiye ev sahipliği yapıyordu

Şehir merkezi ise antik dönemlerin en hareketli ve en önemli ticaret noktalarından biriydi.

4. Vezüv’ün M.S. 79’da 24 Ağustos günü saat 13.00 civarında patladığı düşünülüyordu. Ancak patlamanın aynı yılın ekim ayında meydana gelmiş olabileceğine dair bazı yeni veriler var

5. Patlama, Pompei şehrinin bir anda karanlığa gömülmesine neden olmuştu! Vezüv’den yükselen kül tabakası Güneş’i tamamen kapatmış, gündüzü geceye çevirmişti

pompei

6. Patlamanın bir görgü tanığı var! Genç Pliny olarak isimlendirilen bu Roma yurttaşı, korkunç patlamaya tanık olmuş ve o gün yaşananları yazıya geçirmişti!

7. Patlamanın ardından oluşan piroklastik akıntının sıcaklığı kaynar suyun sıcaklığından 5 kat daha yüksekti

pompei

Müthiş bir hızla Vezüv’den aşağıya inen kor haldeki akıntı, önüne çıkan her şeyi ve herkesi saniyeler içerisinde küle çevirdi!

8. Vezüv kurbanlarının kalıntıları yıllar boyunca kül tabakası içerisinde korundu

pompei

İnsanlar ve hayvanlar Vezüv lavlarında can vermeden önceki halleriyle, tıpkı birer “kalıp” gibi günümüze kadar ulaştı.

9. Pompei yüzyıllar boyunca saklı bir şehir olarak kaldı

pompei

Antik dönemlerin bu en ilginç şehri ancak 1599 yılında, tesadüfen keşfedildi. Yani Pompei yok olduktan sonraki yaklaşık 1.500 yıl boyunca bir sır olarak kaldı. Bölgedeki ilk gerçek arkeolojik kazı çalışması ise 18. yüzyılın ortalarında İsviçreli mühendis Karl Weber tarafından yapıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu