Yeni Yıl Yaklaşırken Gündeme Gelen Hastalık: Yılbaşı Ağacı Sendromu Nedir?

Tüm dünyada türlü felaketlerin yaşandığı 2023 yılının sona ermesine az bir zaman kaldı. Acı tatlı tüm hatıralarıyla 2023’ü geride bırakmaya hazırlanıyoruz. Öte yandan yeni yıl yeni planlar, yeni heyecanlar ve umutların yanı sıra yeni sorunları ve hastalıkları da beraberinde getiriyor. Fakat 2024’ü karşılamaya hazırlandığımız şu günlerde sık sık hastalanıyorsanız sebebi yalnızca soğuk havalar olmayabilir. Aralık ayının son günlerine yaklaştıkça sayıları her geçen artan yılbaşı ağaçları da ciddi sağlık sorunlarının kaynağı konumunda. Evet, ilk etapta kulağa pek inandırıcı gelmese de “yılbaşı ağacı sendromu” da bazıları son derece tehlikeli hale gelebilen türlü sağlık sorunları yaşamanıza sebep olabilir. Peki, nedir bu yılbaşı ağacı sendromu? Sebepleri ve korunma yolları nelerdir? Detaylara birlikte bakalım.

Özenle süslenen ışıl ışıl yılbaşı ağaçları, yeni yılın güzel sembolleri arasında yer alıyor

yılbaşı ağacı sendromu

Kimileri yeni yıla yaklaştığımız şu günlerde evinin en güzel köşesine görkemli yılbaşı ağaçları yerleştiriyor, alışveriş merkezleri, meydanlar ve dükkanlar yılbaşı ağaçları ile renkleniyor. Ancak görüntüsüyle hayranlık uyandıran bu özel süslerin ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini biliyor muydunuz? Yani yeni yılı karşılamaya hazırlandığımız şu günlerde sık sık hastalanıyorsanız sebebi yalnızca soğuk havalar olmayabilir. “Yılbaşı ağacı sendromu” da olağan şüphelilerden!

Yılbaşı ağacı sendromu nedir?

Yılbaşı ağacı sendromu, yılbaşı ağaçlarındaki süslemelerden kaynaklı toz ve küflerin çeşitli hastalıkları tetiklemesi veya doğrudan türlü hastalıklara sebep olması anlamına geliyor.

Uzmanlara göre yılbaşı ağaçlarında yer alan süslemelerin meydana getirdiği toz ve küfler bazıları son derece rahatsız edici sağlık sorunlarına neden oluyor

Bilim insanlarına göre hırıltı, öksürük, hapşırık, astım krizleri, saman nezlesi, uyku bozukluğu ve göz ağrısı yılbaşı ağacı sendromu ile tetiklenen veya doğrudan bu sendrom sebebiyle meydana gelen hastalıklardan bazıları.

Sendrom, ilk kez 1970 yılında Derek Wyse isimli doktor tarafından tanımlandı

yılbaşı ağacı sendromu

Dr. Wyse, evinde yılbaşı ağacı bulunan alerjik hastaların yaklaşık yüzde 7’sinin semptomlarında kötüleşme meydana geldiğini tespit etmişti. Çünkü ağaç süslemelerindeki küf sporları kısa süre içerisinde inanılmaz bir artış gösteriyordu. Yani eğer alerjik bir hastalığınız varsa, yılbaşı ağaçlarının yakınında dolaşmamaya özen göstermenizde fayda var!

Yılbaşı ağacı sendromu belirtileri nelerdir?

yılbaşı ağacı sendromu

Uzmanlara göre öksürük, hırıltılı solunum, göğüs ağrısı, uyuşukluk, burun kaşıntısı ve göz akıntısı sendromun en yaygın belirtileri arasında yer alıyor. Yine uzmanların belirttiğine göre sendrom, özellikle astım problemi olan kişiler için son derece tehlikeli. Bazı ekstrem durumlarda ise zatürreye dahi sebebiyet verebiliyor.

Bilim insanlarına göre hem yapay hem de gerçek ağaçlar, bu tehlikeli sendroma neden olabilir

yılbaşı ağacı sendromu

Ancak Avustralyalı alerji uzmanı Prof. Sheryl van Nunen, yine de yapay ağaçların sağlık açısından daha güvenli olduğunu ifade ediyor. Nunen konuyla ilgili olarak “Aslında sahte ağaçlar, gerçek olanlara göre sağlık açısından daha güvenli bir alternatif. Ama sahte ağaçlar da yıllarca kullanıldığında çıplak gözle görülemeyen toz ve küf biriktirebilir. Yıllardır kullandığınız süslemeler de tozlar nedeniyle risk oluşturabilir.” ifadelerini kullanıyor.

Yılbaşı ağacı sendromundan korunmak için ne yapmak gerekiyor?

yılbaşı ağacı sendromu

Uzmanlar, sendromun sebep olabileceği hastalıklardan korunmak için her şeyden önce yapay yılbaşı ağaçlarının tercih edilmesi gerektiğini dile getiriyor. Ayrıca temiz olduğu bilinen süs malzemelerini kullanmak da son derece önemli. Bununla birlikte gerçek çam ağaçlarının kullanılması gereken durumlarda ise ağaçların, süslenmeden önce mutlak suretle yıkanması gerekiyor. Son olarak yılbaşı ağaçlarının yer aldığı ortamlarda bulunmamak da yapılabilecekler arasında.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu