Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kullandığı 5 Otomobil

Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk çağın ötesindeki fikirleri ve ihdas ettiği yapı ve kurumlarla genç cumhuriyetin gelişmesi, kök salması için mücadele ediyor, tüm bu unsurların yanı sıra gündelik yaşamı ile de Türk milletine örnek teşkil ediyordu. Bu nedenle gündelik yaşamında kullandığı eşyalar, örneğin kıyafetleri de bizler için birer tarihi miras niteliğinde. Elbette Mustafa Kemal Atatürk’ün arabaları da, bu büyük kahraman söz konusu olduğunda en dikkat çekici, en merak edilen hususlar arasında. Hemen belirtelim, Mustafa Kemal Atatürk’ün arabaları derken, yaşamının kısa bir döneminde kullandığı makam arabalarından söz ediyoruz. Zira ömrü savaş meydanlarında geçen bu büyük dâhinin hususi bir araba koleksiyonu oluşturacak kadar parası da olmamıştı, zamanı da. 100 yılın dâhisi tarafından makam aracı olarak kullanılan otomobilleri ise bugün ebedi istirahatgâhı olan Anıtkabir’de görmek mümkün. İşte Cadillac’tan Mercedes’e, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kullandığı arabalar.

1. Cadillac 80 Serisi

Amerika Birleşik Devletleri merkezli Cadillac markası tarafından üretilen 1936 yapımı Cadillac 80 Serisi, Atatürk’ün arabaları arasında en meşhur olanlarından. Büyük ızgarası ve görkemli ön çamurlukları ile dikkat çeken otomobil 1936-1938 tarihleri arasında Ulu Önder tarafından kullanılmıştı. Öte yandan otomobilin Atatürk’ün vefatından sonra da kullanıldığı ve 1959 yılında Maliye Bakanlığı tarafından Anıtkabir’e bağışlandığı biliniyor.

Otomobil 150 beygir güç üretebilen 6,8 litrelik 12 silindirli bir motora sahip. Aracın konsolunda yer alan küçük saat ise 1959’dan bu yana 09.05’i gösteriyor. A.H.0645 plakalı Cadillac 80 Serisi otomobil bugün Atatürk’ün ebedi istirahatgâhında, 23 Nisan Kulesi olarak isimlendirilen bölümde sergileniyor.

2. Lincoln K Cabriolet

atatürk'ün arabaları

Atatürk’ün arabaları listesinde yer alan bir diğer otomobil, Amerika Birleşik Devletleri’nde Ford Motor Company tarafından üretilen Lincoln K Cabriolet. 1934 yılında üretilen otomobil, K serisinin üstü açık tek versiyonu olma özelliği taşıyor. Bu şık otomobilin 1934-1938 yılları arasında Atatürk tarafından özellikle yabancı devlet başkanlarını karşılamak için kullanılıyordu. Öte yandan otomobilin Celal Bayar döneminde de resmi makam aracı olarak kullanımda kaldığı biliniyor. 1963 yılında Anıtkabir’e getirilen otomobili bugün Barış Kulesi olarak adlandırılan bölümde ziyaret etmek mümkün.

3. Mercedes Sindelfingen

atatürk'ün arabaları

Alman otomobil üreticisi Mercedes tarafından 1924-1929 tarihleri arasında üretilen Sindelfingen, Atatürk’ün kullandığı arabalar listesinin bir üyesi. Üstelik Ulu Önder’in ilk otomobili ünvanının da sahibi. 100 beygir gücünde dört silindirli bir motora sahip otomobilin 1925 yılında sipariş edildiği ve bizzat Atatürk’ün imzası ile teslim alındığı biliniyor.

4. Lincoln zırhlı otomobil

atatürk'ün arabaları

Ulu Önder Atatürk’ün, 1935’ten yaşama gözlerini yumduğu 1938 yılına kadar kullandığı makam arabalarından bir diğeri de yine ABD merkezli üretici Lincoln yapımı zırhlı model. 1935 yılında üretilen otomobilin 7 yolcu kapasitesi bulunuyor. Otomobilin kumaş kaplı tavanı ise açılı-kapanır özelliğe sahip. Ayrıca camları kurşungeçirmez olan bu otomobil döneminin ilk zırhlı araçları arasında gösteriliyor.

5. Sepetli motosiklet

atatürk'ün arabaları

Atatürk’ün motorlu taşıtları arasında yer alan son araç İngiliz Ariel Motor Company tarafından üretilen sepetli motosiklet. Ancak motosikletin hangi tarihte üretildiğine dair kesin bir bilgi yok. Bazı kaynaklar motosikletin 1934 yılında üretildiğini, bazıları ise daha önceki yıllarda piyasaya sürüldüğünü iddia ediyor. Buna karşın Mustafa Kemal Atatürk tarafından kullanılan modelin motor ve şase numarasının 3 olduğu biliniyor. Bir başka ifadeyle bu, modern anlamda üretilen dünya üzerindeki ilk motorlardan biri. Bununla birlikte Atatürk’ün, İngiliz üretimi motosikleti ağırlıklı olarak yaşamının son dönemini teşkil eden İstanbul günlerinde kullandığı biliniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu