Türkiye’nin En Bakir 10 Koyu!

Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin her bir köşesi eşsiz doğa harikalarına ev sahipliği yapıyor. Şelaleler, göller, ormanlar, yer altı mağaraları ve daha niceleri… Bunların yanında el değmemiş bakir koylarımıza ise ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde hâlâ birçok koya kara yolu ile ulaşım sağlanmıyor. Yalnızca tekneler ile ulaşılabilen bu koylar, haliyle büyüleyici doğasını yıllardır koruyor. Biz de sizler için ele aldığımız bu yazıda, karadan ulaşımı olmayan koylar listesi hazırladık. Hazırsanız başlayalım!

1. Hamam Koyu, Muğla

Göcek’te yer alan Hamam Koyu, doğasıyla olduğu kadar atmosferiyle de büyüleyen bir yer. Zira denizin altı tarihi hamam kalıntılarıyla dolu. Hatta rivayetlere göre bu hamamı Kleopatra yaptırmış. Dolayısıyla burası Kleopatra Hamamı Koyu olarak da biliniyor. Yalnızca deniz yoluyla ulaşım sağlayabileceğiniz Hamam Koyu akşamları müthiş bir gün batımı manzarasına ev sahipliği yapıyor. Öte yandan, ziyaret etmek isteyenler için bu koyda herhangi bir işletme olmadığını hatırlatalım.

2. Gökgemile Koyu, Muğla

Dalaman’da yer alan Kapıdağ Yarımadası birbirinden güzel koylara ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri de sık ormanları ve masmavi suyuyla muhteşem bir görsel şölen sunan Gökgemile Koyu. Yalnızca mavi tur tekneleri ile ulaşım sağlanabilen koyda herhangi bir işletme bulunmuyor. Ancak yürüyüş yapabileceğiniz düzlük alanlar mevcut. Koyla ilgili en önemli özelliklerden biri ise profesyonel avcılığa kapatılmış olması. Bu sayede balık nüfusunun ve eşsiz doğasının korunması amaçlanıyor.

3. Suluada, Antalya

Antalya’nın Maldivleri olarak bilinen Suluada, beyaz kumu ve turkuaz rengi suyuyla gerçekten doğa harikası bir yer. Yalnızca tekne turları veya özel yatlarla gidilebilen koy, olabildiğince bakir kalmış nadir yerlerden biri. Zira adada bir yerleşim olmadığı için elektrik ve su gibi ihtiyaçlarınızı karşılamanız mümkün değil. Hatta kamp yapmak için bile özel izin alınması gerekiyor. Ancak tüm bunlara rağmen gitmenize değecek onlarca neden var. Örneğin koyda bulunan Aşıklar Mağarasından adanın diğer uç noktasına yüzerek geçebilir ve farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. Ayrıca karadan ulaşımı olmayan koylar arasında yer alan Suluada, Akdeniz ekosistemindeki tüm balık çeşitlerine ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle gitmeyi düşünenlerin yanlarına mutlaka palet, deniz gözlüğü ve şnorkel almasını öneririz.

4. İngiliz Koyu, Muğla

Bodrum ve Datça arasındaki Gökova Körfezi’nde yer alan İngiliz Koyu, etrafı çam ağaçlarıyla sarılmış muazzam bir yer. Turkuaz renge sahip suyuyla görenleri kendine hayran bıraktıran bu koya İngiliz adı verilmesinin de ilginç bir hikâyesi var. Anlatılanlara göre 1. Dünya Savaşı’nın devam ettiği yıllarda İngilizlere ait bir savaş gemisi, Rus ve Alman donanmalarından gizlenmek için buraya sığınıyor ve belli bir süre bu koyda saklanıyor. Bu olayın ardından ise koy İngiliz Koyu olarak anılmaya başlanıyor. Sizin de yolunuz bir gün Gökova’ya düşerse, İngiliz Koyu’nu mutlaka görün deriz.

5. Dişlice Adası, Marmaris

Marmaris’in birbirinden güzel koyları arasında bulunan Dişlice Adası, volkanik patlamalar sonucu oluşmuş ufak bir ada. Yukarıdan bakıldığında dişi anımsatan bir görüntüsü olduğu için de buraya Dişlice ismi verilmiş. Marmaris’ten kalkan teknelerle kısa sürede varılabilen Dişlice Adası’nın denizi oldukça sakin. Üstelik kayalıkların arasında küçük doğal plajlar da mevcut. Adanın en tepesine tırmanmak mümkünken, şnorkelle denizin altını keşfetmek de bu adada yapabileceğiniz en keyifli aktivitelerden.

6. Gebekse Koyu, Marmaris

karadan ulaşımı olmayan koylar

Marmaris’in meşhur Çiftlik Koyu’na çok yakın bir alanda konumlanan Gebekse Koyu, muhteşem doğasıyla insanı adeta mest ediyor. Çam ağaçlarıyla kaplı koy, cam gibi berrak bir denize sahip. Bu nedenle Türkiye’de şnorkelle deniz altının keşfe çıkılabileceği en iyi lokasyonlardan biri olarak görülüyor. Ayrıca bu deneyim sırasında caretta caretta kaplumbağalarını görmeniz mümkün. Harika doğasının yanı sıra tarihi kalıntılara da ev sahipliği yapan Gebekse Koyu’nda birçok harabe bulunuyor. Hatta bunlardan birinin çok eski bir kiliseye ait olduğu düşünülüyor.

7. Kızılkum Koyu, Marmaris

karadan ulaşımı olmayan koylar

Marmaris’in Adaköy mevkiinde yer alan Kızılkum Koyu da kara yoluyla ulaşımın sağlanamadığı bakir bir koy. El değmemiş orman manzarası ve masmavi suyuyla adeta cenneti anımsatan bu yer, diğer koylara nispeten daha sakin. En ilgi çekici özelliği ise körfezi ikiye bölen kırmızı bir kum şeride sahip olması. Özellikle gün batımında harika bir atmosfere bürünen kum şeritte yürüyebilir, oldukça estetik fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.

8. Büyük Çatı / Küçük Çatı Koyları, Muğla

karadan ulaşımı olmayan koylar

Gökova Körfezi’nde yer alan Büyük Çatı ve Küçük Çatı koyları, Börtübet Limanı’nı içerisinde birbirilerine çok yakın konumlanmış durumda. Kara yolu ile ulaşımın olmaması sebebiyle doğası hiç bozulmamış olan bu koylarda bolca çam ve günlük ağacı bulunuyor. Bu nedenle bölge halkı buraya Günlük Koyu da diyor. Her zaman sakin bir havası olan bölge, yaz aylarında özel yatların ve turist teknelerinin sıklıkla ziyaret ettiği bir lokasyon haline geliyor.

9. Turunç Pınarı Koyu, Fethiye

karadan ulaşımı olmayan koylar

Fethiye’nin en güzel koylarından biri olan Turunç Pınarı Koyu, Ege ile Akdeniz’in ortasına konumlanmış doğa harikası bir yer. İsmini, çevresinde bulunan turunç ağaçlarından ve zirvede bulunan su pınarından alan Turunç Pınarı’nda birkaç adet işletme bulunuyor. Bu nedenle su, tuvalet veya duş gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabilir, iskeleden denize girebilir veya yöresel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz. Bu olanaklara rağmen Turunç Pınarı Koyu’nun sezonda çok da kalabalık olmadığını hatırlatmamızda fayda var.

10. Domuz Çukuru Koyu, Datça

karadan ulaşımı olmayan koylar

Karadan ulaşımı olmayan koylar arasında yer alan Datça’daki Domuz Çukuru Koyu, özellikle kamp yapmayı sevenlerin sık sık uğradığı bir lokasyon. İsmini, incir ağaçlarından düşen incirleri yemek için buraya gelen yaban domuzlarından aldığı söylenen koyda herhangi bir işletme bulunmuyor. Bununla birlikte, Datça’dan kalkan turist tekneleri ile yaklaşık 1 saatte koya ulaşabiliyorsunuz.

Karadan ulaşımı olmayan koylar listemizin sonuna geldik! Beğendiyseniz bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Yaz Tatilinin Tadını Doyasıya Çıkarmak İsteyenler İçin En Güzel Muğla Koyları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu