Sakız Adası Gezi Rehberi: Nereye Gidilir, Nerede Konaklanır?

Sakız Adası İzmir’in Çeşme ilçesinin tam karşısında konumlanıyor. Yunanistan’ın beşinci büyük adası olan Sakız Adası’nın adını damla sakızı ağaçlarından aldığı biliniyor. Adanın sakızdan sonra en bilinen sembolü ise adada bulunan etkileyici değirmenler. Çeşme’den kısa bir feribot yolculuğu kadar uzak olan adada sizi antik çağdan esintiler karşılıyor. Tarihin içinde sakin ve keyifli bir tatil planı düşünenler için Sakız Adası hemen her mevsim ziyaretçilerini bekliyor. Üstelik bu ada Homeros, Heredot ve Thukidides gibi tarihin ünlü isimlerinin eserlerine de konu olmuş. Yunan şair Georgios Drossinis’in dizelerinde ‘’Chios, harika bir ada! Adını söylerken bile gül suyunu hissediyorum!’’ dediği Sakız Adası’na doğru bir yolculuğa çıkarıyoruz sizi şimdi. O zaman herkes hazırsa seyahat detaylarına birlikte bakalım.

Sakız Adası nerede?

sakız adası

Sakız Adası, Ege denizinin kuzeydoğusunda, Karaburun Yarımadası’nın karşısında yer alan, Samos ve Midilli adaları arasında konumlanıyor. Ada Türkiye’nin batı kıyılarının sadece birkaç mil uzağında, Yunanistan’ın beşinci büyük adası olarak biliniyor. Adada yaşayan yerel halk geçimini denizcilikten, balıkçılıktan, tarımdan ve turizm gelirinden sağlıyor. Ada sakin ve keyifli yaşantısı, masmavi denizi, iklimi, ferah havası ile hemen her mevsim dikkat çekiyor.

Nerede kalınır?

sakız adası

Peki damla sakızının enfes kokusunun sokakları sarmaladığı adada nerede konaklanır? Festivalleri, eğlenceleri, sakin köyleri ve eşsiz sahilleriyle Sakız Adası’nda her bütçeye uygun konaklama seçeneklerini aşağıda bir araya getirdik.

Sakız Adası konaklama seçeneklerimiz arasında ilk sırada Grecian Castle Chios yer alıyor. Bella Vista Plajı’na sadece 100 metre ve Sakız Adası Kenti’ne 1 km uzaklıkta yer alan Grecian Castle, yıl boyunca zarif odalarda konaklama imkanı sağlıyor. Tesis bünyesinde geniş bir güneşlenme terasına sahip açık havuz mevcut. Ana binada ücretsiz Wi-Fi erişimi de bulunuyor. Grecian Castle’daki klimalı odalarda mermer kaplı banyo yer alıyor. Standart olanaklar arasında düz ekran uydu-kablo TV ve minibar mevcut. Bazı odalar kırsal bölge manzaralı balkona açılarak keyifli bir manzara sunuyor. Tesis bünyesindeki Pirgos Restaurant’ta Amerikan tarzı zengin açık büfe kahvaltıyı deneyimlemek mümkün.

Öğle ve akşam yemeği için uluslararası ve geleneksel lezzetlerden oluşan alakart menüden tercih yapabilirsiniz. Akşam yemeğinden önce otelin barında enfes kokteyllerin tadını çıkarabilirsiniz. Elverişli bir konuma sahip Grecian Castle, Sakız Adası Limanı’na 1 km, havaalanına ise 2 km uzaklıkta konumlanıyor. Tesiste ücretsiz otopark mevcut. Otelin arkasında özel bir açık otopark alanı bulunduğunu da hatırlatalım. Konaklayan misafirlerin bu tesise puanı ise 8,6. Oteli detaylı incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Konaklama seçeneklerimiz arasında yer alan Chios Xenia, Sakız Adası’nın çakıllı Agia Fotini Plajı’na sadece 20 metre uzaklıkta konumlanıyor. Aile tarafından işletilen Chios Xenia, ücretsiz WiFi erişimine ve kesintisiz Ege Denizi manzarasına sahip olan modern dekorlu ve mutfaklı konaklama birimleri sunuyor. Öte yandan restoran ve mağazalara kısa bir yürüyüşle ulaşılabilir.

Balkona açılan stüdyo ve dairelerde anatomik yatak ve kaliteli kuş tüyü yastık seçenekleri bulunuyor. Her birinde yemek masası, buzdolabı, kahve makinesi ve mikrodalga fırın içeren iyi donanımlı bir mini mutfak bulunduğunu da hatırlatalım.

Klima, kasa ve TV de odalarda mevcut. Özel banyoda duş, küvet ve saç kurutma makinesi bulunuyor. Tüm alanlarda ücretsiz WiFi sunuluyor. Chios Xenia, Sakız kentine ve limanına 12 km, Sakız Adası Ulusal Havaalanı’na ise 8 km uzaklıkta konumlanıyor. Yakınlardaki halka açık otopark ise ücretsizdir. Konaklayan misafirlerin bu tesise puanı 9,6. Oteli detaylı incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Açık yüzme havuzu, bahçe ve güneşlenme terası sunan Toulipa Rooms, deniz veya havuz manzaralı balkon içeren daireler ile hizmet sunuyor. Agia Ermioni plajı ve en yakındaki restoranlar tesise 400 metre uzaklıkta konumlanıyor. Tümü klimalı olan dairelerde TV ve duşlu banyo bulunduğunu hatırlatalım. Mini mutfakta buzdolabı, kahve makinesi ve elektrikli su ısıtıcısı da mevcut.

Tesis genelinde ücretsiz Wi-Fi erişimi sağlanıyor. Toulipa Rooms, Arkeoloji Müzesi’ne ve Ortaçağ Kalesi’ne 7 km mesafede yer alıyor. Sakız Adası Ulusal Havaalanı ise 5 km ileride konumlanıyor. Konaklayan misafirlerin tesise puanı ise 9,4. Oteli detaylı incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

sakız adası

Sakız Adası’nın Karfas kumsalında yer alan 4 yıldızlı Erytha Hotel & Resort Chios, şemsiye ve şezlonglarla donatılmış özel plaj alanı sunuyor. 2 adet açık yüzme havuzu ve ekstra çocuk havuzu sunan tesis keyifli konaklama seçenekleri arasında. Tesiste sağlanan diğer olanaklar arasında Akdeniz yemekleri servis eden 2 restoran, 2 havuz bar ve lobi bar listelenebilir.

Erytha Hotel’in tamamı bahçeler ve güzel patikalarla çevrili konaklama birimleri, modern mobilyalar ve yumuşak renklerde şık bir şekilde dizayn edilmiş. Her birimde Ege Denizi’nin panoramik manzarasına sahip balkon veya veranda yer alıyor. Konaklama birimlerinin hepsinde klima, kasa, TV, direkt telefon hattı, banyo malzemeleri ve mini buzdolabı mevcut. Tüm birimlerde ücretsiz Wi-Fi erişim hizmeti de sağlanıyor.

Erytha Hotel & Resort Chios’ta güne Mare Monti Restaurant’ta kahvaltı ederek başlayabilir, ayrıca gün boyu enfes yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz. Thalassa Restaurant’ta ise öğle ve akşam Akdeniz mutfağından çeşitli yemekleri deneyimlemenizi öneriyoruz. Havuz kenarındaki barlarda ise içecekler, kahve ve atıştırmalıklar servis ediliyor.

Tesis, Sakız Adası Havaalanı’na 2,5 km, Sakız Kenti’ne ise 5 km mesafede konumlanıyor. Vrontados Köyü ise tesise 12 km uzaklıkta. Tesis bünyesindeki halka açık otopark ve ortak alanlarda WiFi erişimi ücretsiz sunuluyor. Konaklayan misafirlerin tesise puanı ise 9,2. Oteli detaylı şekilde incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

sakız adası

Mimarisi ve iç mekan dizaynı ile göz kamaştıran Mesta Mastic, Mesta’da yer alıyor. 3 yıldızlı Mesta Mastic, Sakız Adası Arkeoloji Müzesi’ne 34 km, Sakız Adası Limanı’na ise 35 km uzaklıkta konumlanıyor. Bu 3 yıldızlı otelde bagaj muhafaza alanı da bulunuyor. Resepsiyonu 24 saat açık olan tesis ayrıca havalimanı transferi, ortak mutfak ve tüm alanlarda ücretsiz WiFi erişimi sağlıyor.

Otelin klimalı odalarında çalışma masası, kahve makinesi, buzdolabı, minibar, kasa, düz ekran TV ve duşlu özel banyo mevcut. Öte yandan tüm odalarda su ısıtıcısı, fırın ve set üstü ocakla donatılmış mutfak yer alıyor.

Mesta Mastic’in her odasında nevresim ve havlular temiz olarak temin ediliyor. Tesiste açık büfe, alakart veya kontinental kahvaltının tadını çıkarabileceğinizi hatırlatalım. Bölge bisiklet gezintisi açısından da oldukça popüler. Tesis, Limenas Lithio’ya 24 km, Panagia Krina Kilisesi’ne ise 27 km uzaklıkta konumlanıyor. En yakın havaalanı olan Sakız Adası Ulusal Havaalanı ise tesise 31 km mesafede. Konaklayan misafirlerin tesise puanı ise 10. Oteli detaylı incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

sakız adası

Sakız Adası konaklama seçeneklerimiz arasında 6. sırada Lithos Homes yer alıyor. Lithos Homes, Venedik kalesinin hemen altına kurulmuş keyifli bir otel. Tesis Pyrgos bölgesindeki geleneksel Volissos köyünde tepe üzerinde yer alan taş evlerden biri. Lithos Homes denize doğru uzanan verimli Kambos ovasının nefes kesici manzaralarını misafirlerine sunuyor. Plajlar tesise sadece birkaç dakika uzaklıkta yer alıyor.

Daha uzun geziler için ada içinde araba kiralayabilirsiniz. Ücretsiz Wi-Fi internet erişimi de tesiste mevcut. Güzel dekore edilmiş taş evlerde otantik ve geleneksel tarz dikkat çekiyor. Odalar özgün mimariye özen gösterilerek hazırlanmış olup rahatlatıcı bir atmosfere şahit olabilirsiniz. Konaklayan misafirlerin tesise puanı ise 9,9. Oteli detaylı incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

sakız adası

Sakız Adası konaklama seçeneklerimizi Agroktima ile tamamlıyoruz. Kardamyla’da, plaja 60 metre uzaklıkta yer alan Agroktima, restoran ve açık havuzla hizmet veren keyifli bir tesis. Tatiliniz süresince otel bünyesindeki barın keyfini çıkarabilir ya da çiftlikteki hayvanları ziyaret edebilirsiniz. Tesis bünyesinde özel otopark ve tüm alanlarda WiFi erişimi ise ücretsizdir. Odalarda düz ekran TV mevcuttur ve tesiste oda servisi de sağlanıyor.

Restoranlara, kafelere ve mini marketlerin yanı sıra bir fırına ve bankaya ev sahipliği yapan Marmaro Meydanı tesise 300 metre mesafede konumlanıyor. Nagos Plajı 6 km, Giosonas Plajı ise otele 7 km uzaklıkta. Tesis, adanın en büyük şehri Sakız’a 24 km mesafede yer alıyor. Konaklayan misafirlerin otele puanı ise 8,5. Oteli detaylı incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Şehir içi ulaşım

sakız adası

Pek çok Yunan Adası’nda olduğu gibi, Sakız Adası’nda da toplu taşıma yok denecek kadar az diyebiliriz. Sakız Adası’nı tamamen detaylı bir şekilde gezmek istiyorsanız araba kiralamanızı önereceğiz. Feribottan indiğiniz yerde araba kiralama firmalarının bulunduğunu hatırlatmak isteriz. Araba kiraları adaya gittiğiniz dönemin yüksek sezon ya da düşük sezon oluşuna göre değişiklik gösteriyor. Yüksek sezonda kiralık arabalara talep fazla olduğu için adaya gitmeden önce internet üzerinden rezervasyon yaptırmak önemli.

Sakız Adası’nda nereler gezilir?

Doğasıyla hayran bırakan Sakız Adası’nda her dönemden kalma eserler görmek mümkün. Kültür çeşitliliğiyle dikkat çeken adada özgün mimari karakterlere sahip mutlaka gezilmesi gereken birbirinden güzel irili ufaklı 66 köy bulunuyor. Adanın güneyinde bulunan Orta Çağ köyleri, Mastihahoria yani Sakız köyleri olarak biliniyor. Damla sakızı üretimi konusunda dünyaca ünlü olan bu köyleri mutlaka ziyaret edin deriz. Öte yandan bu köyler korsanlardan korunmak için kale şeklinde inşa edilmiş. Turistik olarak ada, en çok Sakız Köyleri ile popülerlik kazanıyor. Köylerin yanı sıra, adaya yolunuz düşerse Bizans Dönemine ait kiliseler ve manastırlar, şehir merkezinde bulunan Osmanlı eserleri, kale ve Kampos bölgesinde yer alan Cenevizlilerin mimari tarzını gösteren taş konaklar da sizleri bekliyor.

Sakız Adası’nda ne yenir?

Sakız Adası’nın mutfak kültürü genellikle deniz ürünlerinden oluşur. Deniz ürünleri kadar et yemekleri de adada favori lezzetler arasında. Yunan mezeleri ise en az adanın ana yemekleri kadar lezzetlidir. Adaya yolunuz düşerse, Yunan salatası, haydari, yalancı dolma, ‌kabakçiçeği dolması, kabak köftesi, gözleme, soğanlı börek, közlenmiş patlıcan salatası, tütsülenmiş balık, fava, ahtapot, karides, kızarmış peynir ve patates kızartmasını denemeden dönmeyin deriz. Sakız Adası’nda mutlaka denemeniz gereken farklı lezzetlerin başında ise deniz tarağı ve deniz minaresi geliyor. ‌Yunanistan’ın milli içeceği uzo ve sadece Sakız’a özgü olan suma da deneyebileceğiniz alkollü içecekler arasında listelenebilir.

Sakız Adası’na nasıl gidilir?

Sakız Adası’na Türkiye’den deniz yolu ve hava yoluyla kolaylıkla ulaşmak mümkün. Adaya deniz yoluyla, feribotla gitmek isteyenlerin İzmir’in Çeşme Limanı’nı kullanması gerekiyor. Çeşme-Sakız arası seferler hızlı feribotla 30 dakika civarı sürüyor. Öte yandan Atina Venizelos Havalimanı’ndan adaya her gün farklı hava yolu firmalarının 8 seferi bulunuyor. Sefer sayısı yaz aylarında daha da artıyor. Yaz döneminde Rodos, Midilli, Limni ve Samos’a haftanın 2 günü uçakla bağlantı sağlanıyor. Türkiye’den direkt uçuşun olmadığı adaya Atina üzerinden gidilebilirsiniz.

Sakız Adası’na ne zaman gidilir?

Sakız Adası’nın hava durumu kış aylarında da ılıman bir iklime sahip olduğu için genellikle çok soğuk olmuyor. Bu nedenle de kış aylarında da, deniz turizmi amacıyla olmasa da gezi turizmi amacıyla ada ziyaretçi kabul ediyor. Adada tatil planı için tercih edilecek en uygun zaman ise yaz dönemine yakın olan ilkbahar ayları olacaktır. Mart, Nisan ve Mayıs ayları ideal tatil planı için uygundur. Bu dönemde deniz sıcaklık seviyesi ideal olacaktır. Öte yandan bu mevsimlerde ada genelinde yoğun sıcaklık ve kuraklık bulunmadığını hatırlatmak isteriz.

Sakız Adası’nın ismi nereden geliyor?

Sakız ağaçları bu adada oldukça fazla olduğu için adanın ismi Sakız Adası’dır. Sakız Adası’nın Yunanistan sınırlarında kullanılan bugünkü adı ise ‘’Chios’’ dur. Adanın ana yerleşim birimi olan şehrine de Chios deniliyor. Şehir merkezi olarak Chios antik çağlardan günümüze kadar limanın çevresinde gelişim göstermiştir. Adanın Chios ismini nerden aldığı konusundaki rivayetlerden birine göre; ada Chios adını, yine adanın antik Kralı Inopion’un kızı olan ‘’Chiona’’ dan almıştır.

İlginizi çekebilir;

Tiflis Gezi Rehberi: Nereye Gidilir, Ne Yenir, Nerede Konaklanır?

Bakü Gezi Rehberi: Nerede Konaklanır, Nereye Gidilir, Ne Yenir?

Midilli Gezi Rehberi: Nereye Gidilir, Ne Yenir, Nerede Kalınır?

… 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu