Sağlıklı Bir Beyin İçin Uzak Durmanız Gereken Besinler

Beynimiz vücudumuzdaki en önemli organdır. Kalbimizin atmasını, akciğerlerimizin havayla dolmasını ve vücudumuzdaki diğer tüm sistemlerin çalışmasını sağlar. Yeterli ve dengeli bir beslenme tarzına sahip olmak, beynimizin düzgün çalışmasını sağlayan en önemli etkenlerden biridir. Kimi yiyecekler, beynimize düşündüğümüzden çok daha ciddi zararlar verir. Hafızamızı etkiler, ruh halimizi değiştirir hatta bunama riskini artırır. Sağlıklı bir beyin için uzak durmanız gereken besin gruplarını araştırdık ve yazdık. İşte sağlıklı bir beyin için veda etmeniz gereken o besinler…

Şekerli içecekler

Hepimizin de bildiği üzere vücudumuzun en büyük düşmanlarından biri rafine şeker. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki şekerli yiyecek ve içeceklerin aşırı tüketimi bunama riskini artırabiliyor. Özellikle kola gibi asitli içeceklerde bol miktarda rafine şeker bulunuyor. Yüksek fruktozlu mısır şurupları da tehlike saçıyor desek abartmış olmayız. Zira bu şuruplar hafızayı ve öğrenmeyi olumsuz etkilerken beyin iltihabına da davetiye çıkarabiliyor.

Rafine karbonhidratlar

Rafine karbonhidratlar, doğada bulunmayan şeker ve nişasta formlarından oluşurlar. Yüksek glisemik indekse sahip bu besinlerin aşırı tüketimi, hafızayı ve zekayı olumsuz etkileyebilir. Bunamayı hızlandırması da cabası! Rafine şeker ve beyaz un içeren hemen hemen her gıda bu kategoriye dahil edilebilir.

Trans yağ içeren gıdalar

besinler

Son yıllarda yapılan pek çok araştırma trans yağları zayıf hafıza ve Alzheimer ile ilişkilendirmektedir. Sağlığa zararlı olan bu yağ çeşidinin aşırı tüketimi, diyabet ve yüksek kolesterol gibi ciddi hastalıklara davetiye çıkarır. Margarinler, ekmek, pasta gibi unlu mamüller, işlenmiş gıdalar, fast food ürünleri ve kremalar, bol miktarda trans yağ içerir. Trans yağları kesmek, sağlıklı yağlara ağırlık vermenizi sağlayarak beyin fonksiyonlarınızı güçlendirir.

Aşırı işlenmiş gıdalar

besinler

Gelelim en büyük düşmanlarımızdan birine: işlenmiş gıdalar! Modern dünyanın ayrılmaz bir parçası olan işlenmiş gıdalar, organlarımızın etrafında aşırı yağ birikimine neden olur. Bu da beyin dokumuzu olumsuz yönde etkiler. Sık sık işlenmiş gıda tüketmek beyin iltihabı riskini artırır ve kan-beyin bariyerine zarar verebilir.

Aspartam

besinler

Aspartam, birçok alkolsüz içecekte ve şekersiz üründe bulunur. Aslında bir tür yapay tatlandırıcıdır. Kimi araştırmalarda güvenli bir ürün olarak gösterilse de davranışsal ve bilişsel problemlere yol açtığını gösteren örnekler vardır. Uzmanlar, 68 kilogram ağırlığındaki bir yetişkinin günde 3.4 mg aspartam tüketebileceğini söylüyor. Kulağa makul gelse de bir kutu kolada bile 180 mg aspartam bulunuyor! Anlayacağınız aspartam tüketiminizi sınırlamak oldukça güç. Bunun yerine aspartam tüketmeyi tamamen bırakabilirsiniz.

Alkol

besinler

Makul miktarlarda alkol tüketimi sağlığımız üzerinde çok fazla olumsuz etkiye sahip değildir. Aşırı alkol tüketimi ise hafıza kaybına, davranışsal değişikliklere ve uyku bozukluğuna yol açabilir. Özellikle gençlerin, genç yetişkinlerin ve hamilelerin çok daha dikkatli olması gerekir.

Cıva miktarı yüksek balıklar

besinler

Cıva, gelişmekte olan fetüsler ve küçük çocuklar için son derece zararlı, nörotoksik bir elementtir. Köpekbalığı ve kılıç balığı gibi büyük yırtıcı balıklar, yüksek miktarda cıva içerir. Beyin sağlığınızı korumak için cıva alımınızı takip etmeniz ve balık tüketiminizi sınırlamanız gerekebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu