Amerikan Cadı Fındığı Olarak Bilinen Hamamelis Virginiana Nedir?

Hamamelis Virginiana olarak da bilinen cadı fındığı bitkisi 1800’lü yıllardan günümüze dek çeşitli alanlarda sıklıkla kullanılıyor. Cadı fındığı gerek hastalıkların tedavisinde, gerekse güneş yanığı ve cilt kuruluğu gibi rahatsızlıkların giderilmesinde önemli rol oynuyor. Bugün hala cadı fındığı bitkisinin kabukları, dalları ve yaprakları çeşitli işlemlere tabi tutularak ilaç ve kozmetik sanayinde sıklıkla kullanılıyor. Peki sağlık açısından da faydalı olan sihirli bitki hamamelis virginia ne işe yarar? Cadı fındığı olarak bilinen Hamamelis nerede yetişiyor? Bitkinin cilt için kullanımı uygun mu? Merak edilenleri yanıtlıyoruz.

Son zamanların en popüler cilt bakım ürünlerinden biri olan avokado yağının faydalarını öğrenmek için Saç Ve Cilt Bakımının Vazgeçilmezi! Avokado Yağı Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır? içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Cadı fındığı olarak bilinen hamamelis virginiana nedir?

Hamamelis virginiana ne işe yarar

Hamamelis yani bir diğer adıyla cadı fındığı, güvercinağacıgiller familyasında yer alan ve kış mevsiminde yoğun yaprak döken ağaççık türünde bir bitki çeşidi. Amerika’nın çeşitli bölgelerinde yetişen bu bitki özellikle yerli halk tarafından yüzyıllardır kullanılıyor.

Hamamelis bitkisi, gıda, ilaç ve bakım ürünü olarak tercih edilirken aynı zamanda bu sihirli bitkinin soğuk algınlığından hemoroid hastalığına dek pek çok sağlık sorununun da tedavisinde kullanıldığı biliniyor. Kış aylarında sarı renkli bir çiçek açan hamamelis bitkisi bahar aylarının gelmesiyle birlikte kahverengi renge sahip yemişlere dönüşüyor. Oldukça faydalı bir içeriğe sahip olan cadı fındığı kabuğunun özünden elde edilen merhemler uzun yıllardır hastalıkların tedavisinde kullanılıyor.

Başta cilt hastalıkları olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılan hamamelis Amerika’nın pek çok bölgesinde yetişiyor. Fakat özellikle Connecticut’ın doğusu bu bitkinin en yoğun yetiştiği bölge olarak biliniyor. Bu nedenle Connecticut, cadı fındığının başkenti olarak da ün salmıştır.

Bununla birlikte genellikle soğuk iklimlerde yetişmeye yatkın bir bitki olduğunu söylemek mümkün. Cadı fındığı bitkisi kuzeyde Nova Scotia ve Wisconsin, güneyde ise Kuzey Florida ve Doğu Teksas bölgelerinde, Appalachia ve New England yörelerinde sık yetiştirilen bitkiler arasında listelenebilir.

Hamamelis virginiana faydaları nelerdir?

Hamamelis virginia ne işe yarar

Cildi sakinleştirir

“Hamamelis virginiana ne işe yarar?” sorusunun yanıtı aslında oldukça basit. Bilakis bu sihirli bitkinin faydaları saymakla bitmez. Cadı fındığı bitkisi diğer adıyla hamamelis virginiana anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve cildi yatıştırmaya yardımcı olur. Cadı fındığının anti-inflamatuar özelliği sayesinde aynı zamanda bu değerli içerik hemoroid, pişik ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarından kaynaklanan cilt tahrişi için de tercih edilebilir. Cildi rahatlatan ve canlandıran özelliğe sahip bu bitkinin kullanım oranına da dikkat edilmesi gerekmektedir.

Sebum üretimini dengeler

Cadı fındığı yağı cilde faydaları arasında ciltteki yağı azaltması listelenebilir. Eğer yağlı bir cilt tipine sahipseniz cildinizde aşırı yağ birikmesi olabilir ve tıkanmış gözenekler sizi fazlasıyla rahatsız edebilir. Aşırı yağlı ciltler akneye ve siyah noktaya daha eğilimlidir. Hamamelis virginiana bitkisinin cilde faydalarından biri de ciltteki yağı dengelemesi ve cilt kusurlarını iyileştirmesidir. Akne ve sivilce tedavisinde tercih edilen cadı fındığı yağı aynı zamanda ciltteki sebum üretimini dengeler ve yağın gözenekleri tıkamasına engel olur.

Küçük cilt tahrişlerini iyileştirir

Eğer vücudunuzda minik çizikler veya yaralanmalar bulunuyorsa rahatlıkla cadı fındığı kullanabilirsin. Ufak jilet kesikleri, tıraş makinesinden kalan izler gibi keyif kaçıran durumlarda cadı fındığı yağının faydaları sizi şaşırtabilir. Tahriş olan veya iltihaplanan cildinizde kızarıklık ve şişlikler meydana gelir. Cildinizdeki bu izleri cadı fındığı yağı sürerek yatıştırabileceğinizi hatırlatalım. 

Gözenekleri sıkılaştırır

Hamemelis virginiana aynı zamanda tıkanan gözenekleri ferahlatır ve sıkılaştırır. Yaş aldıkça cildimizdeki kolajen parçalanır. Bu reaksiyonun sonucunda cilt elastikiyetini kaybeder ve sarkma başlar. Meydana gelen bu sarkma gözeneklerimizin daha iri görünmesini sağlayarak cilt pürüzsüzlüğüne engel olur. Gözeneklerinizi sıkılaştırmak için cadı fındığı kullanabilirsiniz. Cadı fındığı yağının cildi sıkılaştırma özelliği bulunuyor. Düzenli kullanımda ise hamamelis virginia gözeneklerin küçülmesine yardımcı oluyor. Cadı fındığı yağını cildinize düzenli uyguladığınızda cildinizin zamanla sıkılaştığını ve daha genç göründüğünü fark edeceksiniz. 

Nasıl kullanılır?

Hamamelis virginia ne işe yarar

“Hamamelis virginiana ne işe yarar?” sorusunu yukarıda yanıtladık. Peki cadı fındığı nasıl kullanılır? Öncelikle temiz bir cilt ile işe başlayalım. Cildinizi güzelce arındırın. Cildinizi temizledikten sonra cadı fındığı toniğini cildinize püskürtün ve doğrudan sivilcelerin üstüne nazikçe uygulayın. Öte yandan cadı fındığını aloe vera jelinin içine karıştırarak güneşten yanmış cildinize direkt olarak da uygulayabilirsiniz. Bir diğer uygulama yöntemi olarak yüz maskesinde ya da tıraş sonrasında kullanmak için demlenmiş cadı fındığı tercih edebilirsiniz.

… 2

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu