Saç Kırıkları Neden Olur? İşte Kırıklara Neden Olan 11 Şey

Saç kırığı, nemini kaybederek kuruyan ve hasar gören saç uçlarının kırılarak kopması şeklinde tanımlanabilir. Peki, saç kırıkları neden olur? Başta kuruluk ve yanlış beslenme olmak üzere pek çok faktör saç uçlarının kırılmasına ve cılız görünmesine neden olabilir. Ayrıca saç şekillendiriciler, stres, hipotiroidizm veya yeme bozuklukları gibi rahatsızlıklar da saç tellerinde kopmalara ve kırılmalara yol açabilmektedir. Gelin şimdi, saç kırıkları neden olur sorusunun yanıtını daha detaylı inceleyelim. Ardından kırıkları önlemek için neler yapabileceğinize bakalım.

1. Diyet

Beslenme, fiziksel ve mental sağlığı etkileyen belki de en önemli faktör. Dolayısıyla saç sağlığı ile diyet arasında da doğrudan bir ilişki olduğu söylenebilir. Örneğin çinko, folik asit ve demir içeriği yüksek olan yiyeceklerin, saçların sağlıklı bir şekilde uzamasına ve güçlenmesine yardımcı olduğu biliniyor. Ayrıca protein ve antioksidanlar bakımından yeterli beslenmenin de saç kırıklarını önlemeye yardımcı olduğunu gösteren araştırmalar mevcut. Dolayısıyla günlük diyeti yukarıdaki besin maddeleriyle zenginleştirmek saçların daha sağlıklı olmasını sağlayabilir.

2. Stres

Stres ve saç dökülmesi arasındaki bağlantı hemen hemen herkesin bildiği bir gerçek. Peki ya, stresin saç kırıklarına da sebep olabileceğini biliyor muydunuz? Stres saç foliküllerinin uykuya girmesine sebep olur. Bu da büyüme döngüsündeki saçların dökülmesine ve kırılmasına yol açabilir. Bu nedenle saç dökülmesi ve kırıklardan şikâyetçiyseniz stresi yönetmeyi öğrenmeniz gerekir.

3. Kuruluk

Saçlardaki hasar ve kırılmanın en önemli nedenlerinden biri de kuruluktur. Saçlar, yapısı gereği kuru olabileceği gibi hava koşulları, düşük nem ya da çok fazla ısı gibi dış faktörler de saçların kurumasına zemin hazırlayabilir. Bunun sonucunda da saçlarda istenmeyen kırıklarla karşılaşılabilir. Peki, bunu önlemek için neler yapabilirsiniz? Öncelikle kontrol edilebilir dış faktörleri yeniden gözden geçirmeniz gerekir. Örneğin duşta sıcak su kullanmamak, kurutma makinesini ılık ayarda çalıştırmak veya saç maskesi gibi nem takviyeleri kullanmak kuruluğu, dolayısıyla da saç kırıklarını önlemenize yardımcı olabilir.

4. Saç şekillendiriciler

Maşalar, düzleştiriciler, fön makineleri… Günlük hayatımızın bir parçası olan saç şekillendirici aletler her ne kadar güzel görünen saçlara sahip olmamızı sağlasa da doğru kullanmadığımızda saçlarımızda ciddi hasarlara neden olabilirler. Bu nedenle ısıyla çalışan saç şekillendirici aletlerin olabildiğince az kullanılması gerekir. Kullanılacaksa da saçlardaki ısıya dayalı hasarı azaltmak için ürünlerin seramik versiyonları tercih edilebilir. Ayrıca saçı şekillendirmeden önce ısıya karşı koruyucu spreyler kullanmak da işe yarayabilir.

5. Profesyonel işlemler

Perma, boya veya Brezilya fönü gibi profesyonel işlemler, birkaç seansa kadar saçların daha sağlıklı görünmesini sağlayabilir. Ancak bu işlemleri çok sık yaptırmak kaçınılmaz olarak saçların hasar görmesiyle sonuçlanacaktır. Amerikan Dermatoloji Akademisi, profesyonel işlemler arasında en az 8 – 10 hafta olması gerektiğini belirtiyor. Hiç yaptırmamak ise en iyi seçenek.

6. Saçları sık yıkamak

saç kırıkları neden olur

Eğer yağlı bir cilde sahipseniz kafa derinizde aşırı sebum üretimi olabilir. Bu da sizi daha sık yıkanmaya teşvik edebilir. Fakat sık yıkanmak derinin koruyucu lipid tabakasını bozarak saç derinizin kurumasına yol açar. Saçın nemini kaybetmesi ise saç tellerinin kırılmaya yatkın hâle gelmesine neden olur. Bu durumda yağlı saç yapısına sahip olanların iki günde bir saçlarını yıkaması sağlıklı olacaktır. Kuru saç tipine sahip olanlar ise daha az sıklıkta saçlarını yıkayabilirler.

7. Havlu ile kurutmak

saç kırıkları neden olur

Duş aldıktan sonra çoğu insan saçlarını havluyla kurutur. Ancak havluyla kurutmanın saçlarınıza zarar verebileceğini söylesek? Zira saçlar ıslakken en savunmasız halinde olur. Bu durumda havluyla saçları sert bir şekilde ovmak saç tellerinin hasar görmesine ve kırılmasına neden olabilir. Bu yüzden duş aldıktan sonra saçlarınızın nemini nazikçe havluyla alın ancak çok sert hareketlerle ovmamaya dikkat edin.

8. Sürekli toka takmak

saç kırıkları neden olur

Elastik tokalar ile saçları toplamak, saçı yüzden uzak tutmanın yanı sıra kişiye modern bir hava da katıyor. Fakat saçları sürekli toplamak kafa derisinin gerilmesine bağlı olarak kaşıntı ve döküntülere zemin hazırlayabilir. Bu da saçların kolayca kopmasına ve kırılmasına yol açabilir. Bununla birlikte sıkı bağlar özellikle şakak ve alın bölgesindeki saçların dökülmesini hızlandırabilir. Dolayısıyla pek çok uzman saçların açık bırakılmasının daha sağlıklı olduğunu düşünüyor.

9. Yanlış taramak

saç kırıkları neden olur

Saçlarda kırığa neden olabilen bir diğer faktör de yanlış tarama rutinidir. Saçlar ıslakken daha esnek bir yapıda olur. Bu nedenle saçların nemliyken taranması daha doğrudur. Tarama sırasında geniş dişli fırçaların kullanılması da saç tellerinin zarar görmesini engelleyecektir.

10. Hipotiroidizm

saç kırıkları neden olur

Hipotiroidizm, tiroid bezinin yeterince tiroid hormonu üretmediği zaman meydana gelen bir hastalıktır. Oysa tiroid hormonunun vücudumuzda metabolizmanın düzenlenmesinden saç sağlığına kadar oldukça önemli fonksiyonları bulunur. Düşük tiroid seviyelerine sahip kişilerde aşırı saç dökülmesi ve saçların güçsüzleşmesi gibi semptomlar görülmektedir. Eğer saçlarınızın kırılgan olmasına ani kilo artışı, düşük enerji ve ödem gibi faktörler de ekleniyorsa iç hastalıkları uzmanına muayene olmanızda fayda var.

11. Yeme bozuklukları

saç kırıkları neden olur

Anoreksiya gibi yeme bozuklukları da saçların kırılmasına ve dökülmesine neden olabilir. Zira bu durumda vücut ihtiyacı olan besin öğelerini temin edemediğinden saçlar güçsüzleşebilmektedir. Bunun yanı sıra beslenme bozuklukları çok daha ciddi sonuçlara yol açarak tıbbi tedavi gerektirebilir. Bu nedenle anoreksiya gibi yeme bozukluklarına sahip kişilerin mutlaka profesyonel destek almaları gerekir.

Sağlıklı saçlar için ipuçları

Saçlarınızın kırılmasını ve dökülmesini önlemek adına aşağıdaki ipuçları sizler için faydalı olabilir:

  • Saçınızı her gün yıkamayın.
  • Mümkünse havluyla narin bir şekilde nemini aldıktan sonra havayla kurumasına izin verin.
  • Saçlarınızı toplarken tokanın çok sıkı olmamasına dikkat edin.
  • Folik asit, çinko, demir ve protein içeriği zengin olan bir diyet uygulayın.
  • Düzleştirici veya maşa gibi saç şekillendirici cihazları olabildiğince az kullanın.
  • Saçlarınızı geniş dişli taraklarla taramaya dikkat edin.
  • Hipotiroidizm gibi hastalıklardan şüpheleniyorsanız iç hastalıkları uzmanına muayene olun.
  • Stresi yönetmeyi öğrenin.
  • Sıcak duş gibi saçınızı kurutacak aktivitelerden kaçının.
  • Yeme bozukluğu ile mücadele ediyorsanız mutlaka profesyonel destek alın.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Toplanın Açıklıyoruz! Saç Tellerini Kalınlaştırmanın 6 Doğal Yolu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu