Pirus Zaferi Nedir? Kral Pirus Ve Acı Zaferinin Hikayesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 28 Mayıs’taki 2. tur seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu’nu geçerek galip gelmesinin ardından, birçok siyasetçi ve gazeteci bu sonucu “Pirus zaferi” olarak yorumladı. Bu yorumlar üzerine birçok vatandaş Pirus zaferini ve Pirus kelimesinin anlamını merak ederek araştırmaya başladı. Bu kavram, zafer kazanan kişinin büyük kayıplar vererek bu sonuca ulaşmasını tanımlıyor. Bu terim antik çağlardaki Kral Pirus’un Roma ile savaşının hikayesine dayanıyor. Peki, Pirus zaferi nedir, ne için kullanılır? Merak uyandıran bu terimin detaylı açıklamasını merak ediyorsanız, işte size anlamı👇

Pirus Zaferi ne anlama geliyor?

Pirus zaferi terimi, bir zaferin aslında büyük bir kayıp yaşadıktan sonra elde edildiği durumlar için kullanılıyor. Daha açık olmak gerekirse “Kazandın, ama ne uğruna?” lafı, tam olarak bu durumlar için söylenmiştir. Başka bir ifadeyle bu kavram ile kazanmak için çekilen çilenin zafere değmediği anlatılır. Bu terim MÖ 279’da Romalıları yenen ancak birliklerinin çoğunu kaybeden Epirus Kralı Pirus’un yaşadıklarına atıfta bulunur. Kral Pirus Romalılara karşı bir zafer kazanmıştır ancak insan ve hayvan gücünün önemli bir kısmını da kaybetmiştir. Kral Pirus, zaferden sonra etrafına bakar ve o meşhur sözleri söyler: Böyle bir galibiyet daha alırsak sonumuz gelecek!”

Kral Pirus ve acı zaferi

Pirus Zaferi

M.Ö. 280 yılında Roma Cumhuriyeti’nin topraklarını genişletmesinden rahatsız olan İtalya’daki Yunan koloni kentlerinden Tarentum, Kral Pirus’tan yardım ister. Makedonya’nın da maddi desteği sonrası Kral Pirus, İtalya’daki soydaşlarına destek olmaya karar verir. Bunun üzerine Pirus, Roma’ya savaş açar. Gözü galibiyetten başka bir şey görmeyen Kral ne pahasına olursa olsun, her şeyini kaybetmek uğruna savaşa devam eder.

Pirus sonunda kazansa da zaferine sevinemez çünkü savaşın sonuçları onun için çok ağır olmuştur. Bu nedenle, Pirus zaferi terimi, kazanılan zaferin aslında bir kayıp veya felakete dönüşmesini ifade etmek için kullanılır. Günümüzde, Pirus zaferi deyimi, göreceli bir başarıya işaret ederken, bu başarının elde edilmesi için önemli kayıpların kabul edilmesi gerektiği anlamında kullanılmaktadır. Mesela, bir kişi veya grup, kazandığı zaferi kutlarken, bu zaferin kazanılması için ödenen yüksek bir bedele dikkat çekmek amacıyla bu ifade kullanılabilir.

İlginizi çekebilir:

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin “Terk Ettik” Dediği Ortodoks Ekonomi Politikası Nedir?

Recep Tayyip Erdoğan’ın Tekrar Cumhurbaşkanı Seçilmesinin Ardından Gelen Sosyal Medya Tepkileri

… 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu