Percy Fawcett ve Kayıp Şehir Z Hakkında Bilmeniz Gereken 9 Şey

Güney Amerika, gizemleri bugün dahi tam olarak aydınlatılamayan pek çok önemli medeniyete ev sahipliği yapmış bir bölge. Bu nedenle modern insanı şaşkınlık içerisinde bırakacak, kadim medeniyetlerden kalma çok sayıda yapıya, esere ve hazineye ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla bölgenin hemen bütün arkeologlar için heyecan verici olduğunu söylemek hiç de yanlış olmaz. Ancak söz konusu Güney Amerika olduğu zaman heyecanlananlar yalnızca arkeologlar değildi! Maceracılar, gezginler, hazine avcıları, yağmacılar… Günümüzden binlerce yıl önce ortaya çıkan kadim medeniyetlerin hazinelerini veya gizemlerini keşfetmek isteyen pek çok insanın yolu da Güney Amerika’nın sıra dışı coğrafyasından geçmişti. İşte bu insanlardan biri ve belki de en ünlüsü Percy Fawcett isimli maceracıydı.

İngiliz maceracı, asker ve haritacı Percy Fawcett, Güney Amerika’nın nefes kesen ormanlarında uzun yıllar geçirmişti. Bölge halkından dinlediği, kadim kitaplardan okuduğu hikâyeler, sınırsız hayal gücü ve nihayet Güney Amerika’nın yemyeşil ormanlarında bulduğu bazı tarihi eserler, İngiliz maceracının hiç görmediği bir şehrin var olduğuna inanmasına neden olmuştu! Fawcett, bu kayıp şehri “Z” olarak isimlendirdi. Birkaç başarısız girişimin ardından 1925 yılında, kayıp şehrin gizemlerini ve hazinelerini keşfetmek için, Güney Amerika’nın bakir ormanlarına doğru bir yolculuğa çıktı. Ne var ki kayıp şehir hiçbir zaman keşfedilemedi, Fawcett ise çıktığı maceradan hiçbir zaman dönmedi! İşte ünlü gezgin Percy Fawcett ve hiçbir zaman bulamadığı Kayıp Şehir Z hakkında bilmeniz gereken 9 şey…

1. 1867 yılında İngiltere’de dünyaya gelen Percy Fawcett genç yaşlarda İngiliz ordusuna katıldı

Henüz 19 yaşında, Kraliyet Ordusu’nda teğmen olarak görevlendirildi. Askerlik yaşamı boyunca Kuzey Afrika, Malta, Sri Lanka ve Hong Kong başta olmak üzere pek çok farklı coğrafyada bulundu. Bu nedenle askerlik günleri, Fawcett’in “tutkulu bir maceracıya” dönüşmesine etkili oldu…

2. Fawcett, yaklaşık 20 yıl boyunca Güney Amerika’nın uçsuz bucaksız ormanlarında çalıştı

Bu süre zarfında Royal Geographic Society (Kraliyet Coğrafya Topluluğu) için Güney Amerika’nın daha önce hiç keşfedilmemiş ormanlarını haritaladı.

3. Güney Amerika’daki yerli topluluklarla ilişki kurması, Kayıp Şehir Z fikrini tasarlamasına neden oldu

Aslında Fawcett de başlangıçta pek çok Avrupalı gibi Güney Amerika’daki yerlileri “vahşiler” olarak görüyordu. Ancak bölgede uzun süre çalışması, bölge halkıyla ilgili fikirlerinin değişmesine neden oldu.

Üstelik yerlilerden bölgedeki kadim medeniyetler hakkında oldukça ilginç hikâyeler dinlemişti. İşte Amazon ormanlarının derinliklerinde yüzlerce yıllık kayıp bir şehir olduğuna dair inancı da ilk defa bu dönemde ortaya çıktı. İleride elde edeceği daha somut deliller, kayıp şehrin de somutlaşmasına ve Fawcett tarafından “Z” olarak isimlendirilmesine neden olacaktı.

4. Percy Fawcett 1753 tarihli, Amazon ormanlarında “antik bir şehrin bulunduğundan” bahseden bir belgeye rastladı

percy fawcett

Brezilya Ulusal Kütüphanesinde yer alan el yazmasında, bir grup Portekizli kâşifin Amazon ormanlarının derinliklerinde sıra dışı bir şehir keşfettiği yazılıydı. Bu tarihi belgede yazılanlar, yerli halkın anlattığı hikâyelerle neredeyse aynıydı. İşte bu nedenle Fawcett’in, Amazon’un derinliklerinde kayıp bir şehir olduğuna dair inancı daha da kuvvetli hale geldi.

5. 1920 yılında, kadim anlatılarda ve belgelerde yer alan kayıp şehri bulmak için yolculuğa çıktı

Maceracı ruhuna ve askerlik meziyetlerine güvenen Fawcett bu zorlu yolculuğa tek başına çıkmıştı. Ancak bu yolculuk, İngiliz maceracı için pek de iyi gitmedi. Bu nedenle yolculuğunu yarıda kesmek ve medeniyete dönmek zorunda kaldı. Ancak bu ilk keşif denemesi kesinlikle “başarısız” olarak nitelendirilmezdi. Fawcett Amazon ormanlarında, kadim medeniyetlere ait olduğu kolaylıkla anlaşılan bazı eserler buldu. Kadim hikâyelere konu olan şehrin yalnızca bir efsane olmadığından emindi! Şehre Z ismini verdi ve yeni bir keşif macerası planlamaya koyuldu…

6. Kayıp Şehir Z’yi keşfetmek adına kaynak arayışına başlayan Fawcett, İngiltere’de alay konusu haline geldi

İngiltere’deki arkeologlar ve diğer uzmanlar kadim el yazmalarına, yerlilerin hikâyelerine ve Fawcett’in Amazon ormanlarında bulduğu tarihi eserlere rağmen, Z’nin varlığına inanmıyorlardı. Dahası, tutkulu maceracının “sahte bir cennetin peşine düşen” bir kaçık olduğunu düşünüyor, onunla alay ediyorlardı. Bu nedenle Fawcett’in yeni keşif harekâtı için maddi kaynak arayışı başarısızlıkla sonuçlandı. Ancak durmaya niyeti yoktu, aradığı kaynağı 1925 yılında, Londra’da bulacaktı…

7. 1925 yılında Kayıp Şehir Z’yi keşfetmek için bir kez daha harekete geçti

percy fawcett

Fawcett, kayıp şehri keşfedebilmesi için gerekli olan mali desteği bulmuştu. Böylece, bu defa Jack ismindeki oğlunu ve Raleigh Rimell isimli arkadaşını da yanına alarak yola koyuldu. 3 maceracının keşif yolculuğu, 1925 yılının haziran ayında başladı. Fawcett, bilinen son mektubunu ise 29 Mayıs 1925 tarihinde kaleme aldı. Amazon ormanlarının daha önce hiç gidilmemiş bir bölgesine hareket etmeyi planladığını yazıyordu…

Fawcett ve yoldaşlarından bu tarihten sonra hiçbir haber alınamadı. Maceracılar, Amazon ormanlarının derinliklerinden hiçbir zaman dönmedi. Kayıp Şehir Z, hiçbir zaman keşfedilemedi…

8. Fawcett ve ekibine “ne olduğu” hâlen gizemini koruyor

percy fawcett

Maceracılar kaybolduktan birkaç yıl sonra onlara ait bazı eşyalar bulundu. Ancak Fawcett ve ekibine gerçekte ne olduğu hiçbir zaman ortaya çıkmadı. Bazıları, kafilenin ormanda kaybolduğunu ve açlıktan öldüğünü ileri sürdü. Bazılarına göre ise ormanda yaşayan vahşi yerlilerce katledilmişlerdi!

9. Kayıp Şehir Z gerçekten de var olabilir!

percy fawcett

İngiliz maceracı Fawcett ve ekibi 1925 yılında kaybolduktan bir süre sonra, bilim insanları Amazon ormanlarında “Kuhikugu” ismi verilen kadim bir yerleşim bölgesi keşfettiler. Oldukça geniş bir alana yayılan bu kadim yerleşim yeri, 16. yüzyıldan bu yana ormanın derinliklerinde saklı kalmış, orman tarafından “saklanmıştı.”

Üstelik bu yeni şehirdeki yapılar, yerli halkların hikâyelerinde anlatılanlara da bir hayli benziyordu! Bugün bazı bilim insanları, Fawcett tarafından Amazon ormanlarında tesadüfen bulunan eserlerin de bu yerleşim yerine ait olabileceğini düşünüyor. Bununla birlikte Kuhikugu sit alanındaki şehrin, Kayıp Şehir Z olduğunu düşünenler de var…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu