Muhammed Ali Hakkında 10 İlginç Bilgi

Cassius Marcellus Clay Jr. veya yaygın olarak bilinen adıyla Muhammed Ali, yalnızca tüm zamanların en iyi boksörü değil, aynı zamanda tarihteki en büyük sporculardan biri olarak anılıyor. “Kelebek gibi uçan, arı gibi sokan” bu spor efsanesi, yalnızca boks ringindeki etkileyici performansıyla değil, insan hakları başta olmak üzere pek çok politik konuda takındığı tavizsiz duruşu ile de hatırlanıyor. Ancak Ali’nin yaşamında pek çok insan tarafından yeteri kadar bilinmeyen oldukça ilginç detaylar da var. İşe tüm zamanların en iyi boksörü Muhammed Ali hakkında muhtemelen daha önce duymadığınız 10 ilginç bilgi.

1. Muhammed Ali’nin Müslüman olmadan önceki adı Cassius Marcellus Clay, kölelik karşıtı Amerikalı insan hakları savunucusu Cassius Marcellus Clay’den geliyor

Muhammed Ali, 17 Ocak 1942’de Amerika Birleşik Devletleri’nin Kentucky eyaletinde, Cassius Marcellus Clay Jr. adıyla dünyaya geldi. İleride tarihin en büyük en sporculardan birine dönüşecek bu adamın ismi ise beyaz bir çiftçi ve kölelik karşıtı bir aktivist olan Cassius Marcellus Clay’den geliyordu.

Ancak efsanevi sporcu, ilerleyen yıllarda çok farklı bir ismi benimseyecekti. Marcellus Clay Jr 1964 yılında 22 yaşındayken, dinini değiştirdiğini ve Müslüman olduğunu açıkladı. Aynı yıl, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki “İslam Ulusu” olarak da anılan bir yapının lideri Elijah Muhammed tarafından kendisine Muhammed Ali ismi verildi.

2. Boks kariyeri bir hırsızlık olayı ile başladı

Muhammed Ali henüz 12 yaşındayken bisikleti çalınmış, tatsız bir hırsızlık olayı ile karşı karşıya kalmıştı. Ali’nin yardım istediği polis memurlarından biri aynı zamanda bir boks antrenörüydü ve hırsızlık mağduru bu küçük çocuğa boksa başlamasını tavsiye etmişti.

İşte tarihin en büyük boksörünün kariyeri bu tavsiye ile başladı. Kısa süre sonra bir spor salonuna yazılan ve boks öğrenmeye başlayan Muhammed Ali, 6 hafta sonra kariyerindeki ilk müsabakasını kazandı. Yalnızca 6 yıl sonra ise Olimpiyat madalyası kazanacaktı…

3. 1960 yılında henüz 18 yaşındayken Olimpiyat altın madalyası kazandı

1960 Roma Olimpiyatları, Muhammed Ali efsanesinin doğduğu spor organizasyonu olarak tarihe geçti. Henüz 18 yaşındaki bu durdurulamaz sporcu, karşısına çıkan tüm rakiplerini yere sermeyi başardı ve altın madalyanın sahibi oldu. Ancak bu madalya, Muhammed Ali’nin yalnızca spor kariyerindeki bir kilometre taşı olmaktan çok daha fazlasıydı.

Ülkesine olimpiyat şampiyonu olarak dönen Muhammed Ali, bir restoranda yemek istediği sırada ırkçı bir saldırıya maruz kaldı ve yalnızca siyahi olduğu için restorana alınmadı. Bu olayın ardından Olimpiyat madalyasını Ohio Nehri’ne attığını açıkladı ve takip eden yıllarda ırkçılık karşıtı mücadelenin sembol isimlerinden bir haline geldi.

4. Vietnam’da savaşmayı reddetti

1967 yılında çeşitli sebeplerden ötürü ABD ordusuna katılmayı ve Vietnam’da savaşmayı reddetti. Tüm dünyanın tanıdığı bir sporcu için böylesine dikkat çekici bir karar almak, oldukça riskliydi ancak Muhammed Ali tıpkı boks ringlerinde olduğu gibi geri adım atmadı.

Ancak Ali’nin bu savaş karşıtı tavrı, pek çok sorunla karşı karşıya kalmasına neden oldu. Unvanı elinden alındı, boks lisansı iptal edildi, asker kaçağı olmakla suçlandı, para ve hapis cezasına çarptırıldı. Ancak itirazı üzerine 1970 yılında boks lisansı geri verildi. 1971 yılında ise tüm mahkûmiyetleri kaldırıldı.

5. Muhammed Ali, sporcu ve aktivist kimliğinin yanı sıra şairdi

muhammed ali

Çoğunlukla ringde alt ettiği rakipleri ile dalga geçen şiirler kaleme alıyordu. Şiirlerini veya rakiplerinin moralini bozan kafiyeli ve alaycı sözlerini ringlerde dile getirmekten de geri durmuyordu.

6. Profesyonel kariyerindeki 61 dövüşün 56’sını kazandı

muhammed ali

Üstelik bu rakiplerin pek çoğu, kendi dönemlerinin en iyi boksörleri olarak gösteriliyordu. Ancak Muhammed Ali ile aynı zamanda yaşamak gibi bir talihsizlikleri vardı! Kariyerindeki 61 dövüşün 56’sının kazanmayı başaran Muhammed Ali, 37 karşılaşmadan ise rakiplerini nakavt ederek ayrıldı.

7. İlk yenilgisini “yüzyılın dövüşünde” aldı

muhammed ali

Boks lisansını geri aldıktan sonra ringlere dönen Muhammed Ali, ilk karşılaşmasına en büyük rakibi Joe Frazier karşısında çıkmaya hazırlanıyordu. İkili arasındaki kıyasıya rekabet nedeniyle bu karşılaşma, “yüzyılın dövüşü” olarak isimlendiriliyor, karşılaşma yalnızca ABD’de değil, tüm dünyada büyük bir heyecanla bekleniyordu.

Nihayet boksun iki önemli ismi, 8 Mart 1971’de karşı karşıya geldi. Ringden galip ayrılan Joe Frazier oldu. Frazier bu galibiyetle şampiyonluk unvanını koruyor, Ali ise profesyonel kariyerindeki ilk yenilgisini tadıyordu.

8. “Rumble in the Jungle” ismiyle bilinen karşılaşma, tarihteki en etkileyici spor müsabakalarından biri olarak anılıyor

1974 yılında, ülkenin tanıtımı için parlak bir fikir bulan Demokratik Kongo Cumhuriyeti, dönemin en iyi iki boksörünün karşılaşmasına ev sahipliği yapmak istedi. Muhammed Ali ile George Foreman, 1974’te, Kongo’da kozlarını paylaştı. Karşılama, Rumble in the Jungle (Ormandaki Gürültü) olarak pazarlanmıştı…

Karşılaşmayı kazanan Muhammed Ali oldu. Böylece 7 yıl önce kaybettiği ağır sıklet boks şampiyonu unvanını da geri almayı başardı. Ancak bu karşılaşmayı tarihteki en iyi etkileyici müsabakalardan biri haline getiren başka bir unsur daha vardı. Ali, rakibiyle kora kor dövüşmek yerine maç boyunca pasif bir şekilde beklemiş ve yorulmasına neden olmuş ve en uygun anda rakibini yere sermişti…

9. 3 kez dünya ağır sıklet şampiyonluğu kazanan ilk boksördü

muhammed ali

Muhammed Ali, 1964,1974 ve 1978 yıllarında dünya ağır sıklet boks şampiyonu unvanını elde etti. Daha önce böyle bir başarıya imza atan herhangi bir boksör bulunmuyordu…

10. 42 yaşında parkinson hastalığına yakalandı

muhammed ali

Tarihin en iyi boksörü, 1979 yılında emekli oldu. Ancak yalnızca bir yıl sonra ringlere geri döndü. Fakat bu geri dönüş hikâyesi fazla uzun sürmedi. Ali, bir yıl sonra bir kez daha emeklilik kararı aldı. 39 yaşında ringlere temelli veda eden Muhammed Ali, yalnızca birkaç yıl sonra konuşmakta ve hareket etmekte zorlanır hale geldi.

Bu büyük sporcu, 42 yaşındayken parkinson hastalığına yakalanmıştı. Ancak hastalık, Muhammed Ali’nin çeşitli insani yardım organizasyonlarında yer almasına engel olamadı. Muhammed Ali, 3 Haziran 2016’da 74 yaşında hayatını kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu