Otomotiv Sektöründeki 6 Ay ve 6.000 Kilometre Kısıtlaması Uzatıldı

Ülkemizdeki ekonomik kriz, mal ve hizmet fiyatlarında önemli artışa neden oluyor. Pek çok vatandaş, temel tüketim ürünlerine dahi ulaşmakta güçlük çekiyor. Bununla birlikte ülkemizde son dönemde fahiş fiyat artışlarının yaşandığı sektörlerin başında ise otomotiv sektörü geliyor. Sıfır bir otomobil satın almak, milyonlarca insan için asla gerçekleşmeyecek bir hayale dönüşmüş durumda. İkinci el otomobil piyasasında da işler farklı değil.

Bu kapsamda Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektörüyle ilgili oldukça önemli bir duyuru yaptı. “Otomotiv Sektörüne Yönelik Tedbirlere İlişkin Basın Açıklaması” başlığı taşıyan duyuruda 1 Temmuz 2022’de yürürlüğe giren “6 ay ve 6 bin kilometre” düzenlemesinin uzatıldığı ve kapsamının genişletildiği bilgisi paylaşıldı. Detaylara birlikte bakalım.

Ülkemizdeki otomobil fiyatları, son dönemde önemli ölçüde artmış durumda

otomotiv

Hem sıfır, hem de ikinci el araçlar astronomik satış rakamlarıyla vitrine çıkarılıyor. Bu sebeple sıfır veya ikinci el, herhangi bir otomobil satın almak sayısız vatandaş için asla gerçekleşmeyecek bir hayale dönüşmüş durumda. Bununla birlikte otomotiv sektöründeki fahiş fiyatlar, haksız rekabet ve kazanç ortamının da sektörde giderek derinleşen bir kriz haline gelmesine neden oluyor.

Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründeki fahiş fiyat artışlarının önüne geçebilmek için İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yapmıştı

1 Temmuz 2022 tarihinde yürürlüğe giren değişikliklerle birlikte otomotiv ticareti yapan kişi veya kurumların, 6 ay veya 6.000 kilometre sınırını geçmeyen araçları ikinci el olarak satmasının önüne geçilmesi hedefleniyordu. Oto galeriler, araç kiralama firmaları veya otomobil ticaretiyle uğraşan kişi veya kurumlar, ilk tescil tarihinin üzerinden 6 ay geçmeden veya ilgili otomobil 6.000 kilometre sınırın aşmadan, araç satışı gerçekleştiremiyor.

Ticaret Bakanlığı, Otomotiv Sektörüne Yönelik Tedbirlere İlişkin Basın Açıklaması başlıklı duyurusunda, “6 ay ve 6.000 kilometre” kısıtlamasının 6 ay süreyle, 1 Ocak 2024’e kadar uzatıldığını açıkladı

Açıklamada, “Otomotiv alım satımlarında bir süredir bazı firmalarca yürütülen stokçuluk ve fahiş fiyat uygulamalarıyla mücadele kapsamında, bugüne kadar yürütülen yoğun denetim tedbirlerine ilave olarak, Bakanlıkça otomotiv sektörü temsilcilerinin görüşleri de dikkate alınarak, haksız kazançlara ve tüketici mağduriyetlerine sebep olan uygulamaların ortadan kaldırılmasına yönelik ilave tedbirlerin alınması zorunlu hale gelmiştir.” ifadelerine yer verilerek önümüzdeki dönemde hayata geçirilecek tedbirler sıralandı.

Daha önce ticari faaliyet olarak değerlendirilen bireysel otomobil satışları da kısıtlama kapsamına dâhil edildi

otomotiv

Basın açıklamasının ilgili bölümünde, “Ticari faaliyet olduğu değerlendirilen, tüm bireysel satışlar ‘6 ay-6 bin kilometre’ kısıtlama düzenlemesi kapsamında, Bakanlığımızca düzenli olarak denetlenecek, mevzuata aykırılık halinde bu satıcılar hakkında idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca anılan satışlara ilişkin kayıtlar ile denetim sonuçları kayıt dışı kazancın vergilendirilmesini sağlamak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı ile düzenli olarak paylaşılacaktır.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, internet ortamındaki ikinci el otomobil ilanlarındaki fahiş fiyatların ortadan kaldırılmasına yönelik uygulamaların da hayata geçirileceği belirtildi

Bununla birlikte “pazarlama ve satış kısıtlamasına aykırı işlem tesis eden işletmelere 35 milyon 110 bin 527 lira idari para cezası uygulandığı” ifade edildi. Öte yandan stokçuluk uygulamaları kapsamında, 2021 ve 2022 yıllarında 15 yetkili bayiye 8 milyon 292 bin 360 lira, mayıs ayında tüketicilerin sıfır kilometre taşıtlara erişimini zorlaştırıcı uygulamalarda bulunduğu tespit edilen 4 yetkili bayiye 17 milyon 834 bin 400 lira idari para cezası uygulandığı aktarıldı.

Liste fiyatının üzerinde fiyat talep ettiği veya müşterileri aksesuar almaya zorladığı tespit edilen kurumlara da ceza verildiği bilgisi paylaşıldı

otomotiv

Bu kapsamda 10 yetkili bayiye 49 milyon 44 bin 600 lira idari para cezası verildiği ve stokçuluk faaliyetlerine karşı gerçekleştirilen denetimler sonucunda Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından bugüne kadar toplam 75 milyon 171 bin 360 lira idari para cezası uygulanması kara verildiği dile getirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu