2023 Asgari Ücret Ne Kadar Oldu?

Ekonomik kriz uzun bir süredir Türkiye’deki pek çok vatandaşın birinci gündem maddesi. Son dönemdeki yüksek enflasyon, TL’nin döviz karşısında değer kaybetmesi ve artan hayat pahalılığı, vatandaşın alım gücünün iyiden iyiye düşmesine neden olmuştu. Bu nedenle ekonomik krizden en fazla etkilenen asgari ücretle çalışan kesimin maaşına geçtiğimiz yıl iki zam birden yapılmıştı. Geçen yılın başında net 2.825 lira olarak belirlenen asgari ücret ocak ayındaki zammın ardından net 4.253 liraya yükselmişti. Ancak ekonomik gidişat nedeniyle bu tarihi zam dahi asgari ücretlinin geçim sıkıntısını giderememişti. Bu nedenle 2022’nin temmuz ayında asgari ücrete yüzde 30 oranında bir zam daha yapılmıştı. Böylece 2022 yılı asgari ücreti net 5.500 lira seviyesine yükselmişti. Fakat tarihi düzeydeki asgari ücret zamları da yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında eridi.

Bu nedenle uzun bir süredir Asgari Ücret Tespit Komisyonunun açıklayacağı 2023 yılı asgari ücret tutarı merakla bekleniyordu. Komisyonun 20 Aralık’ta gerçekleştirdiği 3. toplantıda yeni asgari ücret tutarının açıklanması bekleniyordu. Ancak toplantıda bir uzlaşmaya varılamadı. Bu nedenle milyonlarca asgari ücretlinin meraklı bekleyişi bir süre daha devam etti. Bununla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında asgari ücreti bugün açıklamayı planladıklarını dile getirmişti. Beklenen açıklama nihayet geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni asgari ücret tutarını açıkladı. Buna göre asgari ücret oranı geçtiğimiz yılın ortalamasına göre yüzde 70’in üzerinde zam oranıyla net 8.500 lira seviyesine yükseltildi. Detaylara birlikte bakalım…

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını 7 Aralık’ta gerçekleştirmişti

Komisyon, ikinci kez ise 14 Aralık’ta toplandı. Yapılan toplantılarda Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) karşılıklı olarak bilgi paylaşımında bulunmuş ve taleplerini iletmişti. Ancak toplantılar sonrasında 2023 yılı asgari ücret tutarı açıklanmamıştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise 3. toplantıda uzlaşmaya varılacağını dile getirerek, “İşçiye rahat nefes aldıracak bir ücret düşünüyoruz. Salı günü asgari ücretin müzakeresinde uzlaşmaya varacağız. Emekçilerimizin beklediği, işverenlerimizin de ödeyebileceği bir ücret seviyesinde uzlaşma sağlayacağız.” şeklinde bir açıklama yapmıştı. Bunun üzerine milyonlarca asgari ücretlinin gözü, 20 Aralık’ta gerçekleşen 3. toplantıya çevrilmişti…

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun 3. toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında gerçekleştirdi

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan komisyonun toplantısı, saat 14:00’da başladı. Yaklaşık 3 saat süren toplantının ardından doğrudan milyonlarca asgari ücretliyi, dolaylı olarak da tüm Türkiye’yi ilgilendiren 2023 asgari ücret tutarı açıklanması bekleniyordu. Ancak TÜRK-İŞ’in 9.000 TL’nin altındaki bir teklifi kabul etmeyeceğini açıklamasıyla toplantı, uzlaşma sağlanamadan sona erdi.

Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün partisinin TBMM grup toplantısında, “Büyük ihtimalle yarın, asgari ücret konusunu da bakanımla bugün görüşmeleri yapmak suretiyle inşallah açıklayıp onu da yoluna koymuş olacağız.” ifadelerini kullanmış ve tüm gözler bugün yapılacak açıklamaya çevrilmişti. Nihayet, milyonlarca asgari ücretlinin uzun süren bekleyişi sona erdi ve 2023 yılı için geçerli olacak asgari ücret tutarı açıklandı.

Yapılan zammın ardından 2023 yılında geçerli olacak asgari ücret tutarı net 8.500 lira olarak belirlendi

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) daha önce 7.785 liranın altındaki tekliflerin değerlendirilmeyeceğini açıklamıştı

TÜRK-İŞ genel başkanı Ergün Atalay, 7.785 lirayı “kırmızı çizgi” olarak değerlendirmiş ve “Bunun altında bir rakamı kabul etmemiz mümkün değil. Bu rakam kırmızı çizgi. Bu rakamın altında bir konuyla ilgili masada olmayız.” ifadelerini kullanmıştı. Ancak Atalay’ın bu açıklaması, 7.785 liranın TÜRK-İŞ tarafından belirlenen açlık sınırı olması nedeniyle kamuoyunda büyük tepki toplamıştı. Ancak bugünkü toplantıda Atalay, “bizim teklifimiz 9.000 liradır, kabul ederlerse imzalarız, altındaki rakama masada olmayız “ şeklinde bir açıklama yaptı.

Bununla birlikte yeni dönemdeki ücretin belirlenmesi için yapılan toplantıdan önce farklı işçi sendikalarının çok daha yüksek bir ücret beklentisi vardı. Örneğin Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) 2023 yılındaki tutarın 10.000 lira olmasını, DİSK’e bağlı Nakliyat-İş ise yeni asgari ücretin net 14.800 lira seviyesinde olmasını talep ediyordu. Ancak bugünkü toplantının ardından yeni asgari ücretin, 8.500 lira olacağı açıklandı. Böylece pek çok sendikanın beklentisi karşılanmamış oldu…

İşveren temsilcisi, yeni asgari ücretin “makul” olmasını talep ediyordu

asgari ücret

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, “Asgari ücret taban ücrettir. Makul olması gerekir. İmkânı ve gücü olan işverenlerimizi, bunun üzerinde ücretler vermeye de teşvik ediyoruz.” şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Hükümet kanadı ise işçi ve işveren arasındaki mutabakata dikkat çekmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Asgari ücrette işverenlerle anlayış içinde hareket ettik. Son dönemde asgari ücret tespitinden vergi dilimlerinin belirlenmesine kadar işverenlerimizle iş birliği yaptık. Hepimizin malumu olduğu üzere işçi işveren kesimi arasındaki diyalog güçlü olmadığı, ilişkiler sağlıklı yürümediği zaman sosyal huzursuzluk yaşanması kaçınılmazdır.” ifadelerini kullanmıştı.

2023 yılı için açıklanan asgari ücret, muhalefetin beklentisinin altında kaldı

asgari ücret

Cumhuriyet Halk Partisi, yeni dönemde asgari ücretin 10.000 liranın üzerinde olması gerektiğini vurgulamıştı. İYİ Parti ise asgari ücretin en az 9.600 lira düzeyinde olması gerektiğini dile getirmişti. Ancak 2023 yılında geçerli olacak tutar 8.500 TL olarak açıkladı ve böylece yeni ücret muhalefetin beklentisini de karşılamamış oldu.

Ekonomik kötü gidişat nedeniyle zorlu bir dönemden geçen asgari ücretlinin beklentisi 9 bin lira dolaylarındaydı

asgari ücret

Bu nedenle asgari ücretin yeni zamla 8.500 liraya yükseltilmesi kamuoyunun beklentisini karşılamadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu