Nobel Ödülü Alan En Genç 10 Kişi

Nobel, kendi alanına önemli katkılarda bulunan kişilere verilen dünyanın en prestijli ödüllerinden biridir. Ödülün isim babası İsveçli mucit ve girişimci Alfred Nobel’dir. Alfred, vasiyetinde tüm servetinin insanlığa hizmet eden önemli kişileri onurlandırmak için kullanılmasını istemiştir. Bu yazımızda tüm zamanların en genç Nobel sahiplerinden bahsedeceğiz.

Nobel Ödülü hakkında daha fazla bilgi edinmek için şu yazımıza da bakabilirsiniz:

Dünyanın En Prestijli Ödüllerinden Biri Olan Nobel Ödülünün Kısa Tarihi

10. Tawakkol Karman

Nobel

Gazeteci, politikacı ve insan hakları aktivisti Tawakkol Karman 7 Şubat 1979 tarihinde Yemen’de doğdu. 2011 yılında Yemen’deki demokrasi yanlısı gençlik hareketinde kilit rol oynadı. “Devrimin anası”, “demir kadın” ve “Arap Baharı’nın hanımı” olarak bilinen Karman aynı yıl Nobel Barış Ödülü kazandı. O zamanlar 32 yaşındaydı.  Karman, Nobel Barış Ödülü kazanan ilk Arap kadın ve ikinci Müslüman kadın oldu.

9. Mairead Corrigan

Nobel

Mairead Corrigan, Kuzey İrlanda Barış Hareketinin kurucusudur. 27 Ocak 1944 tarihinde doğdu ve “Kuzey İrlanda’daki şiddetli çatışmalara son verme konusundaki cesur çabaları için” 1976 yılında Nobel Barış Ödülüne layık görüldü. Ödülü aldığında 32 yaşındaydı. 

8. Frederick G. Banting

Nobel

14 Kasım 1891 tarihinde Kanada’da doğan Frederick Grant Banting, tıp bilimcisi, doktor ve ressamdır. 1923 yılında, henüz 32 yaşındayken “insülin keşfinden dolayı” Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü kazandı.

7. Rudolf Mössbauer

Nobel

Alman fizikçi Rudolf Ludwig Mössbauer, 31 Ocak 1929’da Münih’te Ludwig Mössbauer ve eşi Erna’nın oğlu olarak dünyaya geldi. 1957’de Mössbauer spektroskopi tekniğini buldu. Bundan dört yıl sonra, 1961 yılında, Nobel Fizik Ödülü’nü kazandı. O zamanlar 32 yaşındaydı.

6. Tsung Dao Lee

Nobel

Tsung-Dao Lee, 24 Kasım 1926’da Çin’in Şangay kentinde Tsing-Kong Lee ve Ming-Chang Chang’ın üçüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. “Temel parçacıklarla ilgili önemli keşiflere yol açan parite yasaları üzerine yaptığı çalışmalar için” Nobel Ödülüne layık görüldü. 1957’de, henüz 31 yaşındayken ödülü kazandı. O zamanlar Nobel alan en genç ikinci bilim insanıydı.

5. Carl D.Anderson

Nobel

Amerikalı fizikçi Carl David Anderson, 3 Eylül 1905 yılında New York’ta doğdu. 1932’de, bir bulut odasındaki kozmik ışın parçacıklarının izlerini incelerken, görünüşte bir elektronunkine eşit kütleye sahip, pozitif yüklü bir parçacık keşfetti. Anderson’ın parçacığı deneyle kanıtlanmış ilk antiparçacıktı ve “pozitron” olarak adlandırıldı. Dört yıl sonra, 1936’da 31 yaşındayken Nobel Fizik Ödülünü kazandı.

4. Paul Dirac

Paul Adrien Maurice Dirac 8 Ağustos 1902’de İngiltere’nin Bristol kentinde doğdu. Bristol Üniversitesinde elektrik mühendisliği okudu. “Atom teorisinin yeni üretken biçimlerinin keşfi için” 1933 yılında Nobel Fizik Ödülünü kazandı. O zamanlar 31 yaşındaydı. 

3. Werner Heisenberg

Alman teorik fizikçi Werner Heisenberg, 5 Aralık 1901 tarihinde doğdu. 1925’te matrislere dayalı bir tür kuantum mekaniği formüle etti. 1927’de, bir parçacığın konumunun ve hızının aynı anda tam olarak nasıl belirlenebileceğine dair sınırlar belirleyen “belirsizlik ilişkisini” önerdi. 1932 yılında Nobel Fizik Ödülünü kazandı. Ödülü kazandığında 31 yaşındaydı.

2. Lawrence Bragg

William Henry Bragg’in oğlu William Lawrence Bragg, 31 Mart 1890’da Adelaide, Güney Avustralya’da doğdu. 1915 yılında, Lawrence Bragg, 25 yaşında, “X-ışınları aracılığıyla kristal yapının analizindeki hizmetleri için” Nobel Fizik Ödülü’nü kazanan en genç kişi oldu. Bu rekoru önümüzdeki 99 yıl boyunca kırılmayacaktı. Şu anda, Nobel ödülü kazanan en genç ikinci kişidir.

1. Malala Yusufzay

12 Temmuz 1997 tarihinde Mingora, Pakistan’da doğan Malala Yusufzay, Nobel kazanan en genç kişi olarak listemizin 1. sırasında yer alıyor. Yusufzay, Pakistan’daki Swat Vadisi’nde doğdu. İslami Taliban hareketi 2008’de vadinin kontrolünü ele geçirdiğinde kız okulları yakıldı. Taliban’ın hayatını tehdit etmesi uzun sürmedi. Malala, 2012 yılında bir okul otobüsünde başından vuruldu. Hayatta kaldı, ancak aleyhine bir fetva verildiği için İngiltere’ye kaçtı ve orada sürgün hayatı yaşadı. 2013 yılında TIME dergisinin “Dünyanın En Etkili 100 Kişisi” arasında yer aldı. “Çocuklara ve gençlere uygulanan baskıya karşı, tüm çocukların eğitim hakkı için verdiği mücadele nedeniyle” 2014 yılında henüz 17 yaşındayken Nobel Barış Ödülü kazandı. Şu anda Nobel kazanan en genç kişi Malala Yusufzay’dır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu