Millet İttifakı Tarafından Açıklanan Seçim Vaatlerinde Neler Var?

Uzun bir süredir Türkiye’deki siyasetin öncelikli gündem maddesi, 14 Mayıs’ta yapılacağı açıklanan cumhurbaşkanlığı seçimleri. Ak Parti ve Milliyetçi Hareket Partisinden oluşan Cumhur İttifakı mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki seçimlerde de ittifakın cumhurbaşkanı adayı olacağını daha önce açıklamıştı. Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve Deva Partisinden oluşan, “6’lı Masa” olarak da isimlendirilen Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayının kim olacağı ise henüz netlik kazanmış değil. Bununla birlikte Millet İttifakı, geçtiğimiz günlerde geniş katılımla gerçekleşen bir toplantıda, cumhurbaşkanı adayının seçim bildirgesinin ve hükümet programının ana eksenini oluşturacak “Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni” kamuoyu ile paylaştı.

Millet İttifakı içerisinde yer alan partilerin “krizden kurtuluş reçetesi” olarak nitelediği metinde, 9 ana başlık, 75 alt başlık ve 2 bin 300’den fazla vaat yer alıyor. Kamu yönetiminden ekonomiye, dış politikadan eğitime farklı alanlardaki vaatlerin yer aldığı metinle, ittifak içerisindeki partilerin seçim dönemi boyunca söylem ve eylem birliği içerisinde olmaları hedefleniyor. Peki, Millet İttifakı’nın Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nde neler var? Detaylar birlikte bakalım…

Millet İttifakı tarafından açıklanan Ortak Politikalar Mutabakat Metni, muhalefetin iktidara gelmesi halinde, yaşamın hemen her alanında hayata geçirilmesi hedeflenen vaatleri içeriyor

İnsan hakları, yargı bağımsızlığı, eğitim, sağlık, savunma sanayi, göçmen ve çevre politikaları bu alanlardan sadece bazıları. Bununla birlikte metinde AKP iktidarı döneminde başlayan bazı uygulamalara da son verileceği ifade ediliyor.

Millet İttifakının vaatleri, 9 ana başlık altında toplanıyor

Ortak Politikalar Mutabakat Metni, “Hukuk, adalet ve yargı,” “Kamu yönetimi,” “Yolsuzlukla mücadele, şeffaflık ve denetim,” “Ekonomi, finans ve istihdam,” “Bilim, Ar-Ge, yenilikçilik, girişimcilik ve dijital dönüşüm,” “Sektörel politikalar,” “Eğitim ve öğretim,” “Sosyal politikalar,” “Dış politika, savunma, güvenlik ve göç” ana başlıklarından oluşuyor.

Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nde yer alan başlıkların detayları, Millet İttifakı içerisinde yer alan farklı partilerin temsilcileri tarafından kamuoyu ile paylaşıldı

Metindeki, “Hukuk, adalet ve yargı” başlıklı bölümün sunumu Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Faik Öztrak tarafından gerçekleştirildi. İlgili bölümün sunumunda öne çıkan detaylardan biri “uluslararası sözleşmelere anayasal güvence getirileceği” ifadesiydi. Bununla birlikte muhalefetin hukukla ilgili vaatleri arasında öne çıkan başka detaylar da var.

Seçim barajının yüzde 3’e indirilmesi, cumhurbaşkanının bir kez 7 yıllığına seçilmesi, hazine yardımı barajının yüzde 1’e indirilmesi, çoklu barolara son verilmesi gibi vaatler, iktidarın değişmesi halinde seçim sisteminde de önemli değişimlerin yaşanacağına işaret ediyor. Öte yandan Varlık Fonu ve Cumhurbaşkanlığı politika kurullarının lağvedilmesi, siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin davaların açılmasında TBMM izninin zorunlu hale getirilmesi, Strateji ve Planlama Teşkilatı’nın kurulması gibi vaatler de Öztrak tarafından kamuoyu ile paylaşıldı.

Muhalefetin “ekonomi” başlığı altındaki vaatleri, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakçı tarafından açıklandı

Çanakçı, Millet İttifakı’nın iktidara gelmesi halinde enflasyonun iki yıl içerisinde tek haneye indirileceğini, kişi başına düşen milli gelirin ise beş yıl içerisine iki katına çıkarılacağını ifade etti. Bununla birlikte Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ndeki ekonomi başlığı altında “tasarrufa” yönelik dikkat çekici vaatler de yer alıyor.

Buna göre “Cumhurbaşkanlığının kullanımındaki uçak sayısı azaltılacak. Yine Cumhurbaşkanlığının kullanımda bulunan yalı ve saraylar halka açılacak, cumhurbaşkanı Çankaya Köşkü’ne geri dönecek. Kanal İstanbul gibi rant kaynaklı projeler rafa kaldırılacak, ülke kaynakları tarım için sulama ve benzeri projelerde kullanılacak.

14 Mayıs seçimlerinde iktidarın değişmesi halinde, eğitim alanında da önemli değişiklikler yapılacak

millet ittifakı

Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ndeki eğitim başlığı altında toplanan vaatler, Millet İttifakı bileşenlerinden Demokrat Partinin Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp tarafından kamuoyu ile paylaşıldı.

Muhalefetin iktidara gelmesi halinde eğitim alanında da hayata geçirmeyi planladığı önemli yenilikler var. Buna göre Millet İttifakı iktidarında “Bilişim ve Yenilikçilik Bakanlığı” kurulacak. YÖK kaldırılacak, zorunlu eğitim yeniden yapılandırılacak. LGS süreç içerisinde kaldırılacak, üniversiteye girişte çoklu sınav imkânı oluşturulacak…

Millet İttifakı, cinsiyet eşitliğine yönelik önemli adımlar atmayı vadediyor

millet ittifakı

İttifakın “Sosyal Politikalar” başlığındaki hedeflerini İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale dile getirdi. “Kadın, Aile ve Çocuk Bakanlığı” kurulacağını söyleyen Özlale, tüm uluslararası sözleşmelere geri dönüleceğini söyledi, “Biliyoruz ki İstanbul Sözleşmesi yaşatır,” ifadelerini kullandı.

Öte yandan ittifakın sosyal politikalar içerisinde yer alan vaatleri arasında “siyasette cinsiyet eşitliğinin sağlanması var.” Özlale’nin açıklamalarına göre bu doğrultuda “parlamentoda, yerel yönetimlerde, siyasi partilerde ve kamu kurumlarında kadınların karar ve yönetim süreçlerine katılımı desteklenecek, kadın temsili artırılacak, kadın haklarının korunmasını öncelikli tutan bir politika izlenecek.

Millet İttifakı, seçimleri kazanması halinde Suriyelilerin ülkelerine dönmesine yönelik bir göç politikası izleyecek

millet ittifakı

“Dış politika ve göç” konularında takip edilecek yol haritasını, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sabri Tekir açıkladı. Buna göre Millet İttifakı, düzensiz göçü durdurup, Türkiye’nin tampon bölge olmaması için çaba sarf edecek. Ayrıca Millet İttifakı iktidarında geri gönderme merkezlerinin sayısı ve kapasitesi artırılacak, gayrimenkul karşılığı vatandaşlık alımı uygulamasına son verilecek, geçici koruma statüsündeki Suriyelilerin en kısa sürede ülkelerine dönmeleri sağlanacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu