Kış Aylarında Cilt Sağlığınızı Korumak İçin Tüketebileceğiniz 8 Gıda

2022 yılının sonuna yaklaştığımız şu günlerde, kış soğukları da kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Bununla birlikte kış soğuklarının en belirgin etkileri, cildimizde ortaya çıkıyor. Kış aylarının dondurucu soğukları kalorifer ve elektrikli soba gibi araçların kullanımını artıyor. Bu araçlar ise kapalı ortamlardaki havanın kurumasına neden oluyor. Dışarının dondurucu, içerinin kuru havası nedeniyle pek çok insan başta cilt kuruluğu olmak üzere çeşitli cilt sorunlarıyla karşılaşıyor. Bu nedenle çoğu kişi soğuk kış günlerini adeta çeşitli cilt bakım ürünlerine bağımlı halde geçirmek zorunda kalıyor.

Ancak dondurucu kış soğuklarından cildinizi korumanın bazı başka yolları da var. Vitamin ve mineral değerleri yüksek mucizevi gıdalar sayesinde kış soğuklarında bile sağlıklı bir cilde, üstelik doğal yollardan sahip olabilirsiniz! İşte portakaldan kırmızıbibere, cildinizi kış soğuklarından korumak için tüketebileceğiniz 8 muhteşem gıda…

1. Tatlı patates

Tatlı patates, A ve C vitaminleri açısından oldukça zengin bir gıda. Bir başka ifadeyle, gerçek bir cilt dostu! Tatlı patatesin içerisinde bulunan yoğun A vitamini cildin Güneş’in zararlı ışınlarından korunmasına yardımcı oluyor. Bununla birlikte cildi nemlendirerek, cilt kuruluğuna karşı da etkin bir rol üstleniyor.

Tatlı patateste yoğun olarak bulunan ve cilt sağlığı için son derece önemli olan bir diğer şey ise C vitamini. C vitamini, vücuttaki bağ dokusunu güçlendiren ve insan vücudu için büyük önem taşıyan kolajenin artmasına yardımcı oluyor. Bununla birlikte kolajen canlı, nemli ve sağlıklı bir cilt için de oldukça büyük önem taşıyor.

2. Portakal

Kış mevsiminin vazgeçilmez gıdalarından biri olan portakal, oldukça iyi bir C vitaminin kaynağı. Bu nedenle pek çok uzman, kış soğuklarında güne bir adet portakal veya bir bardak portakal suyu tüketerek başlamanın cilt sağlığı için son derece faydalı olduğunu ifade ediyor. Öte yandan portakal, sadece cilt sağlığına iyi gelmiyor. İçerdiği yoğun potasyum sayesinde vücuttaki sıvı elektrolit dengesinin korunmasına ve genel olarak kış aylarının sağlıklı geçirilmesine de katkı sağlıyor.

3. Ispanak

Ispanak, soğuk kış aylarında pek çok sofrada tüketilen lezzetli bir kış sebzesi. Üstelik oldukça sağlıklı. Çünkü yoğun oranda C ve K vitamini ile potasyum içeriyor. Bununla birlikte vücuttaki kolajen üretiminin artmasına da yardımcı oluyor ve kış boyunca cilt sorunlarıyla karşılaşmanızı önlüyor.

4. Kırmızıbiber

cilt

Cildinizi kış soğuklarından korumak için tüketebileceğiniz mucizevi gıdalar listemizdeki en önemli besinlerden bir de kırmızıbiber. Kırmızıbiber, sağlıklı bir cilt için son derece hayati önem taşıyan A, C, K ve E vitamini ihtiyacının karşılanması için tüketilebilecek en ideal gıdalar arasında. İçerdiği yoğun K vitamini vücuttaki kolajen seviyesinin artmasına, E vitamini ise cilt hasarları ve kuruluk nedeniyle ortaya çıkabilecek iltihaplanmaların önüne geçiyor.

5. Somon

cilt

Denizden gelen sağlık kaynağı somon, yüksek oranda Omega 3 yağ asitleri içeriyor. Bu yağ asitleri ise cilt sağlığı için oldukça önemli. Öte yandan içerisinde yüksek oranda D vitamini barından somon, uzmanlar tarafından kış soğukları nedeniyle ortaya çıkabilecek iltihaplanmalara ve cilt kuruluğuna karşı da etkili bir silah olarak tavsiye ediliyor.

6. Ay çekirdeği

cilt

Çeyrek fincan ay çekirdeği, yetişkin bir insanın günlük E vitamini ihtiyacının tamamına yakınını karşılayabiliyor. Antiinflamatuar özelliğe sahip olan E vitamini, cilt bariyerinin güçlendirilmesinde hayati bir rol üstleniyor. Ayrıca ay çekirdeği, içerdiği bakır sayesinde cildin zararlı morötesi ışınlardan korunmasına da katkı sağlıyor.

7. Badem

cilt

Badem, içerdiği yoğun E vitaminiyle cildinizi kış soğuklarından korumak için tüketebileceğiniz gıdalar listemizde yer almayı fazlasıyla hak ediyor. Üstelik protein ve lif bakımından da oldukça zengin bir gıda.

8. Çiğ istiridye

cilt

İstiridye, içerdiği çinko sayesinde ciltteki kuruluk nedeniyle ortaya çıkan tahribatın giderilmesinde son derece önemli bir görev üstleniyor. Bunun yanı sıra içeriğindeki bakır ile antioksidan işlevi görüyor ve kolajen üretiminin artmasına katkı sağlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu