Kıbrıs Mavi Köşk Sahibi Kim ve Hikayesi Nedir?

Kıbrıs’ta bulunan Girne’nin en çok ziyaret edilen turistik yerlerinden biri olan Mavi Köşk, sırlar ve gizemlerle dolu hikayesi ile ilgi çekmeyi başarıyor. Öyle ki, bu köşkün hikayesi mafya film senaryolarının gerçek hayata yansıtılmış haline benziyor. Hal böyle olunca, herkes köşkün sahibini, hikayesini ve tam olarak nerede olduğunu merak ediyor. Sizler için Kıbrıs Mavi Köşk nerede, Mavi Köşk’ün sahibi kim ve Mavi Köşk’ün hikayesi nedir anlattık.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Kuzey Kıbrıs ile Güney Kıbrıs Sınırındaki ‘Yeşil Hat’ta Birleşmiş Milletlere Bağlı Yaşayan Mustafa Diana”

Kıbrıs Mavi Köşk Girne’de bulunuyor

Kıbrıs Mavi Köşk

Turistik açıdan oldukça ilgi gören köşk, Kıbrıs’ın liman kenti Girne’de bulunuyor. Girne-Güzelyurt yolu üzerinde ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin yakınında yer alıyor. Eskiden bir silah kaçakçısının mekanı olan bu köşk, şu anda bir müze görevi görüyor.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Halk Arasında Perili Köşk Olarak Bilinen Yusuf Ziya Paşa Köşkü’nün İlginç Hikayesi”

Köşkün sahibinin adı Paulo Paolides…

Paolides

İtalyan asıllı bir Rum olan Paolides, Kıbrıs’ta doğdu ve burada avukatlık yaparak yaşamını sürdürüyordu. Ancak dışarıdan bir bukalemun gibi görünen bu adamın asıl mesleği avukatlık değildi. Gerçekte, kendisi mafya için avukatlık yapan bir silah kaçakçısıydı.

Kıbrıs Mavi Köşk hiçbir yerden görünmüyordu. Bu da Paolides’in rahatlıkla silah kaçakçılığı yapmasını sağlıyordu

Kıbrıs Mavi Köşk

Köşk ile ilgili pek çok efsane var. Bu efsanelerden birine göre, Paolides, köşkü mimar bir arkadaşına tasarlattıktan sonra yaptırmış. Köşkün inşası bittikten sonra mimar olan arkadaşını ve çalışan işçilerin hepsini öldürmüş. Daha sonra ise köşk ile ilgili bütün planları yakmış. Böylece tüm güvenlik detaylarını ve kaçış noktalarını sadece kendisinin bildiği bir mekana sahip olmuş.

Paolides güvenlik konusunda oldukça takıntılı bir insandı

Paolides köşkün tüm güvenlik detaylarını düşünmüştü. Öyle ki, yatağının yanına tünellere açılan bir kapı yaptırdı. Bununla birlikte, çalışma odasının kapısı özel bir sistemle açılıyordu ve odanın perdelerinin ses geçirmez özelliği vardı. Kendi güvenliğine o kadar çok düşkündü ki, ibadet ettiği odanın tüm duvarlarına aynalar taktırmıştı. Böylece hiç kimsenin ona arkadan gizlice yaklaşamayacağını düşündü.

Bir silah kaçakçısı olan Paolides lükse ve sanata da düşkündü

Kıbrıs Mavi Köşk

Köşkün içerisinde günün her saatinde ağzından şarap akan aslanlı çeşme, bukalemun derisinden yapılmış olan ve mevsime göre renk değiştiren bir içki dolabı, uzun süre oturduktan sonra sertleşerek kişinin uykusunun gelmesini engelleyen bir sandalye ve çeşitli kristal şarap bardakları bulunuyor. Bunlarla birlikte, köşkün her odasının farklı bir renkte düzenlendiği göze çarpıyor.

Sadece bir söylenti mi yoksa gerçek mi bilinmez, ancak anlatılana göre, köşkteki süt banyosu havuzunda İtalyan oyuncu Sophia Loren süt banyosu yapmış ve bir süre bu köşkte kalmış.

Köşk ile ilgili pek çok efsane var demiştik. Bu efsanelerden biri de…

Kıbrıs Mavi Köşk

Paolides, köşkünde sık sık parti verirmiş ve parti sırasında balkondan aşağıya bir elma atarmış. Elmayı yakalayıp ona götüren kişi ise geceyi onunla geçirme şansına sahip olurmuş. Bu efsaneden bir çıkarım yaparsak, sanıyoruz ki pek çok kişi onu Yunan tanrısı zannediyormuş. 🙂

13 sayısına takıntılı olması da bambaşka bir olay

13

Köşkte 13 oda ve havuzda 13 adet musluk bulunuyor. Hatta bazı kişilere göre, yukarıdan bakılınca köşk 13 sayısına benziyor.

Paolides, 1974 yılında düzenlenen Kıbrıs Barış Harekatı’nda Kıbrıs’tan kaçmayı başardı

Tünel

Paolides, kaçmak için evinin altına yaptırdığı tünelleri kullanmıştı. Bu tünellerden kaçtıktan sonra bağlantılarını kullanarak İtalya’ya ulaştı. Kıbrıs’tan kaçmayı başardıktan tam 12 yıl sonra, 1986 yılında mafya tarafından öldürüldü.

Türk askerleri köşkü ele geçirdikten sonra, Paolides’in kasasında altın bir anahtar buldular. Fakat, TSK tarafından korunan bu anahtarın halen nereyi açtığı bilinmiyor

Anahtar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu