Kuzguncuk Gezilecek Yerler Listesi | …

İstanbul Anadolu Yakası’ndaki Üsküdar ilçesinde bulunan Kuzguncuk adlı semt, olağanüstü tarihi, kültürü ve bozulmayan mahalle yapısı ile herkesin dikkatini çekmeyi başarıyor. Zamana direnen ve ortamı ile insanı mutlu etmeyi başaran Kuzguncuk, İstanbul Boğazı’nın yanı başında varlığını sürdürüyor. Burası bir semt de olsa, gezilecek o kadar çok yeri var ki Kuzguncuk’a bir tam gününüzü ayırmanız gerekiyor. Hal böyle olunca, gezmeye ve yeni yerler görmeye doyamayanlar Kuzguncuk gezilecek yerler listesi oluşturarak gezisine başlıyor. Peki bu güzel semt Kuzguncuk nereye gidilir? Detaylara birlikte bakalım.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Buram Buram Tarih Kokan Bir Gezi: İstanbul Tarihi Yarımada’da Mutlaka Gidilmesi Gereken 10 Yer”

Kuzguncuk tarihi

Sokak

Musevilerin İstanbul’un Asya bölgesinde yerleştikleri ilk yer Kuzguncuk’tur. Musevilerin buraya hangi tarihte geldikleri bilinmiyor. Ancak bu eşsiz semt, 17. yüzyıl kaynaklarında Musevi köyü olarak anılıyor.

Avrupa Musevileri, Kuzguncuk’u “Kutsal topraklara varmadan önceki son durak” olarak kabul ediyorlardı. Herhangi bir sebepten dolayı vaat edilmiş topraklara gidemeyenler Kuzguncuk’ta yaşayıp burada ölmeyi ve gömülmeyi vasiyet ederlerdi. Aynı yıllarda bu semtte Museviler ile birlikte Rumlar da yaşamaya başladı. Uzun lafın kısası bu semt, çok kültürlü yapısı ve renkli sokaklarıyla tarih boyunca çok farklı inançtan insanların yaşadığı bir yer oldu.

Kuzguncuk gezilecek yerler

Ev

Her açıdan eşsiz olan bu semtte kesinlikle görülmesi ve keşfedilmesi gereken pek çok yer var. Gelin sizleri ufak bir tura çıkaralım. İşte Kuzguncuk gezilecek yerler.

  • Ahmed Fethi Paşa Yalısı
  • Perihan Abla Sokağı
  • Kuzguncuk Bostanı
  • Üryanizade Cami
  • Cemil Molla Köşkü
  • Kuzguncuk evleri
  • Marko Paşa Köşkü
  • Sinagoglar ve kiliseler

Ahmed Fethi Paşa Yalısı

Ahmed Fethi Paşa Yalısı

Kuzguncuk gezilecek yerler listemizde önemli bir yer tutan Ahmed Fethi Paşa Yalısı, 1840 yılında geleneksel Osmanlı mimarisiyle inşa edilmiş. Geçmişten günümüze yalı sahiplerinin isimleri ile anılmış. Ahmed Fethi Paşa yalıyı İsmet Bey’den alınca, yalının adı Ahmed Fethi Paşa Yalısı olarak kalmış. Ahşap olan bu yalı, Osmanlı mimarisini bütünüyle yansıtıyor. Günümüzde Ahmet Fethi Paşa Yalısı ve korusu belediye tarafından kamulaştırılmış durumda. Yani halka açık şekilde hizmet veriyor.

Perihan Abla Sokağı

Perihan Abla Sokağı

90’lı yılların ünlü dizisi Perihan Abla’nın çekildiği bu sokak, buram buram nostalji kokuyor. Hatta sokağın köşesinde Ekmek Teknesi dizisinin Ekmek Teknesi de bulunuyor. Perihan Abla Sokağı, nostaljik ve güzel evleri ile insanın ruhunu doyurmayı başarıyor. Sadece bu sokağa adım atmak bile insanı geçmişe götürüyor.

Kuzguncuk Bostanı

Kuzguncuk gezilecek yerler

İlya’nın Bostanı olarak da bilinen Kuzguncuk Bostanı, semtin ortasında yer alan bir bostandır. Bostanda tarım alanları, meyve bahçeleri, hobi bahçeleri, yürüyüş yolları, çocuk oyun alanı, tıbbi ve aromatik bitki alanları, mesire alanı, basketbol sahası ve amfi alanı bulunuyor. Hıdırellez kutlamaları gibi pek çok özel etkinlik bu bostanda yapılıyor. Bostan 100 küçük parsele ayrılıyor, 50 tanesi mahalleliye, diğer 50 tanesi ise bilgi evlerine ve okullara veriliyor.

Üryanizade Cami

Kuzguncuk gezilecek yerler

Kuzguncuk’un en eski camisi olan Üryanizade Cami’nin tarihi 1860’lı yıllara kadar uzanıyor. Boğaz’ın kenarında bulunan cami tıpkı bir yalıya benziyor. Oldukça etkileyici bir görünüme sahip olan bu caminin 40 günde yapıldığı söyleniyor. Kare yapılı caminin en çok dikkat çeken yeri ise minaresi. Cami, yıllar içinde pek çok kez restorasyon geçirdi, ancak orijinal plana sadık kalınan tek kısım minare oldu.

Cemil Molla Köşkü

Kuzguncuk gezilecek yerler

Kuzguncuk gezilecek yerler denince hemen akla gelen Cemil Molla Köşkü, 1885 yılında II. Abdülhamid’in talimatları ile o zamanın adalet bakanı Mahmud Cemil Efendi için yaptırıldı. Köşkün tasarımını ise İtalyan mimar Alberti yaptı. Tasarımında Doğu-Batı üsluplarını bir arada kullandı ve köşkün tüm odalarını deniz manzarası görecek şekilde tasarladı. Ayrıca, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki ilk telefonlardan biri bu köşkte bulunuyordu.

Kuzguncuk evleri

Kuzguncuk gezilecek yerler

Kuzguncuk’u özel kılan detaylardan birisi de muhteşem evleri. Bu semtte bulunan evlerden pek çoğu Osmanlı mimarisini baştan aşağı yansıtıyor ve en önemlisi de oldukça iyi bakılmış durumdalar. Yani diyeceğimiz şu ki, eğer Kuzguncuk’a gideceksiniz, içinde buram buram tarih kokan evleri barındıran mahalleleri ve sokakları gezmeden dönmeyin 🙂

Marko Paşa Köşkü

Kuzguncuk gezilecek yerler

Padişah Abzülaziz’in doktoru olarak bilinen Marko Paşa, “Paşa” unvanını alan ilk doktordur. Marko Paşa, sabırlı ve çözüme ulaşan yapısı ile biliniyordu. Bu sebeple de sağlık sorunu olan herkes ona gidiyordu. Dönemin önemli kişiliklerinden olan Marko Paşa’nın köşkü Boğaz’ı kucaklayan bir noktada bulunuyor. Bir zamanların en popüler dizilerinden olan Hayat Bilgisi dizisi bu köşkte çekildi. Günümüzde ise bu köşk okul olarak kullanılıyor.

Sinagoglar ve kiliseler

Kuzguncuk gezilecek yerler

Geçmişten günümüze Kuzguncuk, pek çok farklı inanışa sahip olan toplulukların yaşadığı bir yer oldu. Dolayısıyla Kuzguncuk’ta pek çok farklı din için ibadethaneler bulunuyor. Haliyle, Kuzguncuk için ruhani bir çekim merkezi desek yanlış olmaz. İşte Kuzguncuk’ta ziyaret edebileceğiniz sinagoglar ve kiliseler.

  • Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi
  • Beth Yaakov Sinagogu
  • Ayios Panteleimon Rum Ortodoks Kilisesi
  • Bet Nissim Sinagogu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu