İstanbul’un dünyaya açılan tarihi çarşıları Esrarengiz İstanbul’da

Burası adeta masallardan fırlamış gibi… İstanbul’un bu en önemli tarihi alışveriş merkezinin içindeyiz. Burası orijinalliğini korumuş ender yapılardan da biri…

“Çok ciddi bir tarihi mirasın içindeyiz. Günümüzde çoğu değişikliğe uğrasa da Kapalıçarşı’nın sokakları ve hanlarının taşıdığı adlar ile eskiden orada ne yapıldığını, ne satıldığını anlamak mümkün.”

Kapalıçarşı’yı keşfetmek için ilk rotamız neresi?

“Bedestenlerden başlayabiliriz, çünkü Osmanlı döneminde içinde Bedesten de bulunan kapalıçarşılar, sarayın değerli eşyalarının korunduğu hazine olmanın yanısıra ticaret yoluyla sermaye birikimi yapılmasına yol açan birer finans merkezi işlevi de taşıyordu. Fatih Sultan Mehmet, Ayasofya’ya gelir getirmesi amacıyla Cevahir ve Sandal bedestenlerini kurdurmuş, bunların etrafında 250 yıl boyunca İstanbul Kapalıçarşısı gelişmişti, Tabii günümüzdeki bedestenler artık işlevlerini yitirmiş olsa da, bugün Kapalıçarşı’da oluşan arz ve talep göstergeleriyle Türkiye’deki altın ve döviz fiyatları için Kapalıçarşı hala önemli bir merkez.”

Evliya Çelebi, Seyahatname’sinde de Kapalıçarşı’ya özel bir yer açmış…

“Evliya Çelebi, Kapalıçarşı’yı muazzam güçlü bir kale gibi tanımlamıştı. Çelebi, 1640’lı yıllarda Kapalıçarşı esnafını ise şöyle anlatmış:

İstanbul’un kalabalık ve seçme yerinde, Osmanoğulları’nın büyük hazinesidir ki güya kahkaha kalesidir. Bütün sefere gidenlerin, vezirlerin ve âyânın malları buradadır ki yeraltında nice yüz demir kapılı mahzenleri vardır… Doğuya açılan kuyumcular kapısı vardır ki bu kapı üzerinde kanatlarını açmış korkunç bir kuş sureti vardır… Bu sureti kapıya nakşetmekteki amaç şuydu: Kazanç denilen şey havaya uçan vahşi bir kuştur. Eğer bu kuşu nezaketle avlayabilirsen bu bezistanda kâr edebilirsin!’ bu metin hala tarihçiler tarafından kaynak gösterilir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu