Hükümdar Olabilmek İçin Uzun Yıllar Beklemek Zorunda Kalan 9 Veliaht

Tarihin farklı dönemlerinde etki alanları büyük veya küçük farklı imparatorluklar ve krallıklar ortaya çıktı. Bu devletlerin hemen hepsinde bir şekilde adını tarihe yazdırmayı başaran bazı yöneticiler hüküm sürdü. Bu hükümdarlardan bazıları gaddarlıklarıyla, bazıları askeri alandaki başarılarıyla bazıları da üstün yönetim becerileriyle tarihe geçti. Fakat bütün bu hükümdarlardan başka, tarihe sahip oldukları sonsuz sabır ile adlarını yazdıran hükümdarlar da vardı. Bu nedenle tarih, varisi olduğu tahta çıkabilmek için uzun yıllar boyunca sabırla beklemek zorunda kalan pek çok veliaht ile dolu! Üstelik bazı veliahtlar, uzun süreli bekleyişlerine rağmen kral ya da kraliçe olmayı başaramadı! İşte Akihito’dan III. Charles’a, tarihteki en sabırlı 9 veliaht…

1. Akihito

Japon İmparatorluğu’nun varisi Akihito, 1933 yılında dünyaya geldi. Akihito, 1952 yılında henüz 19 yaşındayken resmi olarak veliaht ilan edildi. Ancak Japon İmparatorluğu’nun tahtına oturabilmesi uzun yıllar daha beklemesi gerekecekti. Akihito, veliaht ilan edildikten tam 37 yıl sonra, 1989’da imparator olabildi.

2. Rudolf

Avusturya-Macaristan İmparatoru Franz Joseph, 1858 yılında Rudolf adını verdiği bir erkek evlat sahibi oldu. İmparatorun 3. ve tek erkek çocuğu olan Rudolf, doğduğu andan itibaren veliaht prens haline geldi. Küçük yaşlardan itibaren zekâsıyla dikkat çekiyordu. Bu neden henüz gençlik dönemlerinde dahi hemen herkes onun oldukça başarılı bir imparator olacağına kesin gözüyle bakıyordu. Ancak 1889 yılında imparatorluk tahtının varisi, intihar etti! Böylece Rudolf’un 31 yıllık veliahtlığı, hükümdar olamadan sona erdi.

3. Juliana

Hollanda Kraliçesi Wilhelmina, toplamda 58 yıl sürecek saltanatı sırasında Juliana isimli bir kız çocuğu dünyaya getirdi. Kraliçenin başka kızı olmadığından Juliana, gelecekte Hollanda kraliçesi olma hakkı elde eden tek insandı. Ancak bu unvan için bir hayli sabırlı olması gerekiyordu. 1909 yılında dünyaya gelen Juliana, tam 39 yıl sonra, 1948 yılında annesinin tahttan çekilmesiyle kraliçe olabildi. Neyse ki 30 yıllık bir saltanat sürdü ve sabırlı bir veliaht olmanın mükâfatını almış oldu.

Geçtiğimiz aylarda İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarlarından Kraliçe II. Elizabeth yaşamını kaybetti. Böylece İngiltere’nin en uzun süre boyunca veliaht prensi olan III. Charles tahtta çıktı. Charles, henüz 3 yaşındayken veliaht prens olarak ilan edilmişti. Tahta çıktığında ise 73. yaşını dolduruyordu…

5. II. Wilhelm

II. Wilhelm, babasının Alman imparatoru olmasından sonra veliaht prens haline geldi. 1888 yılında doğan Wilhelm, I. Dünya Savaşı yıllarında Alman imparatorluk ordusunda görev aldı. Savaş alanında bazı zaferler elde etse de, imparatorluk savaştan galibiyetle ayrılmayı başaramadı. Savaş sonrasında, 1918 yılında ise Alman monarşisi dağıtıldı. Böylece Wilhelm, 30 yıldır sabırla imparator olmayı beklediği halde, hiçbir zaman gerçek bir hükümdar olamadı.

6. Vajiralongkorn

Şimdilerde Tayland kralı olan Vajiralongkorn uzun zaman önce, 1972 yılında babası tarafından veliaht ilan edilmişti. Ancak Vajiralongkorn, Tayland tahtına ancak 44 yıl sonra, 2016 yılında çıkabildi.

7. James Francis Edward Stuart

veliaht

İngiltere Kralı II. James’in oğlu James Francis Edward Stuart, 1688 yılında İngiltere veliaht prensi olarak dünyaya geldi. Ancak Stuart doğduktan kısa bir süre babası II. James tahttan indirildi, sürgüne gönderildi ve kraliyet el değiştirdi. Ancak Stuart hem kendisi hem de eski hanedan üyeleri tarafından hayatını kaybedene kadar veliaht prens olarak kabul edildi. Yani Stuart yaklaşık 65 yıl boyunca İngiltere tahtına oturmanın hayaliyle yaşadı.

8. Louis

veliaht

Fransa’da hüküm süren insanlar arsasında ismi Louis olan pek çok hükümdar var. 1661 yılında dünyaya gelen Louis de birazcık şanslı olsaydı, o isimlerden biri olabilirdi. Ancak onun talihsizliği, Fransa kralı olan babasının uzun süren yaşamıydı! Babası XIV.Louis, tam 72 yıl boyunca Fransa tahtında oturdu. Ne yazık ki Büyük Veliaht olarak anılan 1661 doğumlu Louis, 1711 yılında 50 yaşındayken hayatını kaybetti. Oysa kralın ölümüne henüz 4 sene vardı.

9. Isabel

veliaht

1846 yılında dünyaya gelen Brezilya prensesi Isabel, 75 yıllık ömrünün tamamını veliaht olarak geçirdi. Isabel ömrü boyunca hiçbir zaman Brezilya tahtına oturamadı. Ancak hiç değilse yaşamı boyunca 3 sefer kral naibi olarak görev yaptı ve hükümdarlığın nasıl bir şey olduğunu deneyim etme fırsatı buldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu