Çin’in En Görkemli Ve Güvenli Yapısı: Yasak Şehir

Bugün dünyanın en önemli ekonomik güçlerinden ve dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri olan Çin, oldukça köklü bir geçmişe sahip. Haliyle bu kadim coğrafyanın ev sahipliği yaptığı pek çok kıymetli kültür hazinesi var. İşte Yasak Şehir de o kıymetli yapılardan biri. İnşasına 1406 yılında başlanan Yasak Şehir, temelde dönemin Çin imparatoru için inşa edilen bir saray. Ancak korunaklı yapısı, devasa boyutları ve başlı başına bir yaşam alanı olması sebebiyle Yasak Şehir olarak isimlendiriliyor.

600 yıl boyunca 24 farklı Çin imparatoru tarafından ikametgâh olarak kullanılan yapı, günümüzde başkent Pekin’in merkezinde bütün ihtişamıyla varlığını sürdürüyor. İşe kadim Çin medeniyetinin en görkemli yapılarından Yasak Şehir hakkında bilmeniz gerekenler.

Yasak Şehir’in 1406 yılında başlayan inşa çalışmaları 1420 yılında tamamlandı

Bazı rivayetler, bu görkemli yapının inşasında bir milyondan fazla işçinin çalıştığını ileri sürüyor.

Ming hanedanı döneminde Pekin’de inşa edilen Yasak Şehir, 600 yıl boyunca 24 farklı Çin imparatorunun ikametgâhı olarak kullanıldı

yasak şehir

Yasak Şehir, başkent Pekin’de 720.000 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen devasa bir yaşam kompleksi

Sarayın, “şehir” olarak isimlendirilmesinin en temel sebebi de bu. İmparatorluk dönemlerinde başlı başına devasa bir yaşam alanı olarak tasarlanan yapı, bugün dahi dünyanın en büyük imparatorluk sarayı unvanını elinde bulunduruyor.

Öyle ki bu devasa yaşam alanı içerisinde 980 farklı bina ve 9.999 oda bulunuyor! Bununla birlikte 720.000 metrekarelik alan üzerine inşa edilen komplekste birbirinden güzel onlarca bahçe var.

Saray kompleksi, kadim Çin kültürünün önemli gelenekleri göz önünde bulundurularak inşa edildi

Örneğin Konfüçyüs felsefesinde önemli bir yeri olan kozmik denge, kompleksin merkezine imparatorluk sarayının yerleştirilmesine neden oldu. Böylece Yasak Şehir’de ikamet eden Çin imparatoru, aynı zamanda evrenin merkezinde yer alıyordu…

Bunun yanı sıra Çin’deki kadim inanışa göre güneye bakmak bir üstünlük emaresi olduğundan, imparatorun yaşayacağı odaların hepsi, güneye bakacak şekilde inşa edildi.

Saray kompleksinin şehir olarak isimlendirilmesinin sebebi, inanılmaz derecedeki büyüklüğü. Öte yandan “yasak” olmasının da bir sebebi var

Yasak Şehir, Çin imparatorlarının her türlü tehlikeden uzak bir yaşam sürebilmesine olanak tanıyacak, çok sayıda güvenlik önlemi göz önünde bulundurularak inşa edildi. Gerçekten de izin verilmeyen bir kimsenin komplekse girmesi neredeyse imkânsız ve yasaktı!

Yasak Şehir, genişliği 30 ila 50 metre arasında değişen su kanallarıyla çevrilmişti

Öte yandan düşmanların tünel kazarak saraya girmesini önlemek için yapının tabanı taş bloklarla donatılmıştı. Bununla birlikte imparatorluk sarayının bulunduğu avluda, “düşmanların gizlenememesi için” bir tane bile ağaç yok! Ayrıca Yasak Şehir’de binlerce odanın bulunmasının sebebi de güvenlikti.

Yasak Şehir’de yaşayan Çim imparatorları her gece farklı bir odada uyuyordu. Elbette imparatorun istirahate çekildiği odanın hangisi olduğu, birkaç yakın koruma dışında hiç kimse tarafından bilinmiyordu. Tüm güvenlik önlemleri sayesinde 600 yıl boyunca hiçbir imparator, Yasak Şehir’de suikast girişimiyle karşılaşmadı, saldırıya uğramadı…

Yasak Şehir’deki yapıların hemen hepsinde çeşitli hayvan figürleri yer alıyor

Ancak sarayda en çok göze çarpan figür, ejderha. Öyle ki sarayda kaç farklı ejderha figürü bulunduğu tam olarak bilinmiyor. Çünkü duvar resimlerinden çinilere, taş heykellerden mermer süslemelere kadar pek çok yapının üzerinde ejderha motifleri işlenmiş durumda.

Çin’in son imparatoru Puyi de Yasak Şehir’de ikamet ediyordu

Puyi

Ancak imparatorluk çağının kapanmasıyla, 1924 yılında Yasak Şehir’den çıkarıldı. Son imparatorun Yasak Şehir’den ayrılmasından kısa bir süre sonra, 1925 yılında saray kompleksi müze haline getirildi.

Çin medeniyetine ait bir milyondan fazla esere ev sahipliği yapıyor

yasak şehir

Komplekste sergilenen eserlerin, tüm Çin’deki tarihi eserlerin altıda birini oluşturduğu ifade ediliyor. Görkemi, tarihi ve ilginç mimari özellikleriyle başlı başına kıymetli bir kültür mirası olan Yasak Şehir, ev sahipliği yaptığı diğer tarihi eserlerle de dikkat çekiyor. Başkent Pekin’in merkezinde yer alan yapı, her yıl 10 milyonu aşkın yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.

Yasak Şehir’de çok sayıda kedi yaşıyor

yasak şehir

Tarihsel olarak, özellikle sarayda yaşayan kraliyet kadınlarının burada kedi beslediği biliniyor. Bu nedenle günümüzde Yasak Şehir’de yaşayan kedilerin “kraliyet soyundan” geldiğine dair bir inanış var. Kraliyet soyundan gelsin veya gelmesin Yasak Şehir, günümüzde çok sayıda kediye ev sahipliği yapıyor.

Bazı insanlar Yasak Şehir’in perili olduğuna inanıyor!

yasak şehir

Evet, dünyanın en büyük imparatorluk sarayı sıkı güvenlik önlemleri gözetilerek inşa edilen son derece güvenli bir yapıydı, yalnızca imparator için! Pek çok kraliyet yerleşkesinde olduğu gibi Yasak Şehir de onlarca trajik ölüme ve kanlı infaza sahne olmuştu!

İşte bu nedenle aralarında yabancı turistlerin de bulunduğu çok sayıda insan Yasak Şehir’in perili olduğuna inanıyor! Öyle ki sarayda ağlama sesleri duyduğunu veya beyaz giysiler içerisine dolaşan tuhaf kadınlarla karşılaştığını ileri süren insanların sayısı hayli fazla…

… 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu