Beyaz Saray Hakkında 9 Şaşırtıcı Bilgi

Amerika Birleşik Devletleri kültürel, siyasi ve ekonomik anlamda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri. Dolayısıyla etki alanı da bir hayli geniş. Bu sebeple ABD devlet başkanlarının başkent Washington’daki resmi ikametgâhı Beyaz Saray, politik olarak günümüzün en önemli yapıları arasında yer alıyor. Öte yandan İrlanda asıllı Amerikalı mimar James Hoban tarafından tasarlanan ve yapımı 1800 yılında tamamlanan bu ikonik konutun tarihi hayli ilginç olaylarla dolu. Ayrıca Beyaz Saray’ın kendisi de başlı başına bazı tuhaf unsurlara ev sahipliği yapıyor! İşte modern zamanların en ikonik yapılardan, ABD devlet başkanlarının resmi ikametgâhı Beyaz Saray hakkında muhtemelen daha önce duymadığınız 9 şaşırtıcı bilgi.

1. Beyaz Saray’da yakın zamana kadar oldukça eski bir teknoloji kullanılıyordu

Amerika Birleşik Devletleri, teknoloji söz konusu olduğunda akla ilk gelen ülkelerden biri. Ülke onlarca fütüristik yapıya veya çok geniş bir alanda faaliyet gösteren dev teknoloji şirketlerine ev sahipliği yapıyor. Ancak ülkenin en önemli yapısı Beyaz Saray, kısa süre öncesine kadar ülkedeki gelişmiş teknolojinin nimetlerinden faydalanamıyordu!

Beyaz Saray 2015 yılına kadar modası geçmiş yazıcılarla ve oldukça eski bilgisayarlarla doluydu. Hatta binada kullanılan internet, personeli çileden çıkaracak denli yavaştı! Bu ilginç durumun sebebi ise bürokrasiydi. Beyaz Saray’daki teknoloji hizmetleri ile ilgilenen 4 farklı kurum var. Bu nedenle konuta yeni bir bilgisayar almak veya internet altyapısını değiştirmek uzun yazışmalar, detaylı incelemeler ve onlarca imza gerektiriyor! Ancak 2015 yılında yapılan bazı değişiklikler sayesinde Beyaz Saray’ın eskisine göre çok daha modern bir teknolojiye kavuştuğu ifade ediliyor.

2. Beyaz Saray’ın kendi polis birimi var

1922 yılında kurulan bu özel birimdeki personelin bir kısmı yalnızca ABD başkanını korumakla görevli. Yaklaşık 1.500 kişiden oluşan bir başka ekip ise Beyaz Saray’ı ve çevresini korumak için yoğun bir mesai harcıyor.

3. Dünyanın dört bir yanında çok sayıda Beyaz Saray replikası bulunuyor

beyaz saray

Beyaz Saray politik ve kültürel öneminin yanı sıra, modern zamanların en ünlü yapılarından biri. Haliyle dünyanın dört bir yanında bu önemli konuta hayranlık duyan onlarca insan var. Bu nedenle ABD’nin farklı eyaletlerinde, Çin’de veya Irak’ta tıpatıp Beyaz Saray’a benzeyen yapılara rastlamak şaşırtıcı değil.

4. Zaman zaman kalabalık partilere ev sahipliği yapıyor

beyaz saray

Beyaz Saray’daki kalabalık partilerin en ünlüsü 1829 yılında düzenlendi. Ülkenin yedinci başkanı Andrew Jackson, Beyaz Saray’a yerleşmek için binaya geldiğinde seçim zaferini kutlamak için konutun önünde bekleyen 20.000 kişi ile karşılaştı!

Binlerce kişilik kalabalık, zafer kutlamalarını kısa süre sonra bir partiye çevirdi! O gün Beyaz Saray’ın önünde toplanan kalabalık, hayatları boyunca unutamayacakları bir partiye katılmış oldu. Parti öylesine kontrolden çıkmıştı ki Beyaz Saray çalışanları yeni başkanı kendi konutundan kaçırmak zorunda kaldı! Başkan Jackson, kalabalık dağıldığında Beyaz Saray’daki tadilat masrafları için Kongre’den 50.000 dolar tutarında ek bütçe istedi!

5. Köleler tarafından inşa edildi

2005 yılında ABD Kongresi tarafından yapılan bir araştırmaya göre Beyaz Saray’ın inşaatında çalışan 600 işçinin 400’ü kölelerden oluşuyordu. Yapılan araştırmaya göre bu 400 kişi hiçbir ücret almadan binanın inşaatında çalışmaya zorlanmıştı!

6. Beyaz Saray’ın içerisinde 55 kişilik bir sinema salonu var

Amerika Birleşik Devletleri’nin 42. Başkanı Bill Clinton, Beyaz Saray’a dair en sevdiği şeyin ne olduğu sorulduğunda, içerisindeki sinema salonu yanıtını vermişti.

Evet, bu ikonik bina 55 kişilik bir sinema salonuna ev sahipliği yapıyor. Konuttaki ilk film gösterimi, 1915 yılında gerçekleştirildi. Ancak Beyaz Saray, gerçek anlamda bir sinema salonuna 1942 yılında Franklin D. Roosevelt döneminde kavuştu.

7. 26. ABD Başkanı Theodore Roosevelt, Beyaz Saray’ı bir dövüş sporları merkezine çevirmişti!

beyaz saray
Theodore Roosevelt

1901 yılında ABD Başkanı seçilen Theodore Roosevelt dövüş sporlarının hemen hepsine son derece meraklıydı. Resmi ikametgahına yerleştikten sonra, binanın bodrum katını güreş minderleriyle, boks ringleriyle ve dövüş sporlarında kullanılan sayısız araç gereçle doldurdu! Roosevelt, adeta bir dövüş sporları merkezine çevirdiği Beyaz Saray’da haftanın üç günü antrenman yapıyor, profesyonel dövüşçüler, başkan yardımcıları veya sıradan ziyaretçiler, bu antrenmanlarda başkana eşlik ediyordu.

8. Tarih boyunca çok sayıda saldırının hedefi oldu

beyaz saray

ABD başkenti Washington, 1814 yılında İngiliz İmparatorluğu kuvvetleri tarafından işgal edilmiş, şehirdeki çok sayıda kamu binasıyla birlikte Beyaz Saray da ateşe verilmişti. Ancak bu, binanın karşı karşıya kaldığı tek saldırı değildi.

1841 yılında Başkan John Tyler’ın bir yasayı veto etmesi, Washington’daki insanları bir hayli öfkelendirmişti. Soluğu Beyaz Saray’ın önünde alan kalabalık, Başkan Tyler’ın kuklalarını yaktıktan sonra binaya ateş etmeye başladı!

1994 yılında Frank Corder isimli bir adam uçağını kasıtlı olarak Beyaz Saray’ın bahçesine düşürdü! Sadece birkaç hafta sonra, Beyaz Saray’ın bahçesine sızmayı başaran Martin Duran, binaya rastgele ateş etmeye başladı! Oscar Ortega-Hernandez isimli bir başka saldırgan ise 2011 yılında otomatik silahıyla başkanlık konutunu hedef almıştı…

9. 1945 yılında neredeyse yıkılıyordu!

beyaz saray

ABD başkanlarının pek çoğu, iş başına geldikleri zaman Beyaz Saray’a yeni odaların eklenmesini istedi. Yani bu ikonik yapının yeni bir inşaata veya tadilata sahne olmadığı bir sene neredeyse yok gibi.

Ancak 1945 yılı, Beyaz Saray tarihinde özel bir öneme sahip. Çünkü 1945 aynı zamanda Beyaz Saray’ın neredeyse yıkıldığı sene! Beyaz Saray’ı taşıyan kolonlar, yıllar boyunca devam eden inşaatlar ve tadilatlar sebebiyle o kadar güçsüzleşti ki 33. ABD Başkanı Harry S. Truman, geniş çaplı bir restorasyon başlatmak zorunda kaldı. Başkan, Beyaz Saray’ın tam anlamıyla bir şantiyeye dönmesi sebebiyle görev süresinin 3 yılını, başka bir konutta geçirmek zorunda kaldı. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu