Bab-ı Ali Baskını Nedir? Nedenleri Ve Sonuçları Nelerdir?

Türk tarihinde yaşanmış olan pek çok önemli olay var. Özellikle Osmanlı dönemindeki siyasi gelişmeler günümüzde hala tartışma konusudur. Osmanlı döneminde gerçekleşen Bab-ı Ali Baskını da bu önemli olaylardan sadece biridir. Bab-ı Ali Baskını’nın neden gerçekleştiği hala tarihçiler arasında tartışılıyor. Peki Bab-ı Ali Baskını nedir, neden yapıldı ve Bab-ı Ali Baskını’nı kim yaptı? Sık sık merak edilen bu olay hakkında bilmeniz gerekenleri anlatacağız.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “İttihat ve Terakki: Kurucuları, Üyeleri ve Faaliyetleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler”

Bab-ı Ali Baskını nedir?

Bab-ı Ali Baskını

Bu baskın, 23 Ocak 1913 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu’nda Talat Bey ve Enver Bey’in liderlik ettiği İttihat ve Terakki üyelerinin hükümet binası Bab-ı Ali’yi basmaları ile gerçekleşen askeri darbedir. Olay sırasında Sadrazam Kâmil Paşa zorla istifa ettirilmiş ve Harbiye Nazırı Nâzım Paşa öldürülmüştür. Daha sonra Mahmud Şevket Paşa Hükümeti kurulmuş ve İttihat ve Terakki Partisi yönetimi ele almıştır.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Siyasi Tarihimizin En Önemli İsimlerinden Biri: Osmanlı Hürriyet Cemiyetinin Kurucusu Talat Paşa Kimdir?”

Bab-ı Ali Baskını neden yapıldı?

Darbe

Baskın, I. Balkan Savaşı savaşı sırasında hükümeti yöneten Kâmil Paşa’nın uluslararası baskılara boyun eğmesi ve savaştaki başarısızlığı nedeniyle Edirne’yi Bulgarlara bırakacağı düşünülerek yapılmıştır. Kâmil Paşa ve kabinesi, askeri darbenin gerçekleştiği günlerde Balkan devletleri ile ateşkes yaparak mevcut problemleri siyasi yollarla çözmeye çalışmıştı. Bulgarlar, Kâmil Paşa’dan Osmanlı unsurlarının Edirne’den çekilmesini ve şehri tamamen teslim etmesini istemişti. Bunun üzerine İttihat ve Terakki, Kamil Paşa’nın Edirne’yi bütünüyle Bulgarlara vereceğini düşünerek darbe yapmıştır.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Amaçları, Destekçileri, Faaliyetleri: Tüm Yönleriyle Milli Varlığa Zararlı Cemiyetler”

Bu olayın sonuçları

Bab-ı Ali Baskını

Baskın bittikten sonra İttihat ve Terakki, sadrazamlığa kendi istedikleri bir kişiyi getirmiştir. Ancak baskından kısa bir süre sonra, bu karışıklığı bir fırsat olarak gören Balkan devletleri saldırıya geçti ve 26 Mart tarihinde Bulgaristan, Edirne’yi işgal etmeyi başardı. 10 Haziran 1913 yılında Londra Antlaşması imzalandıktan sonra Osmanlı, Midye-Enez hattında bulunan bütün Balkan topraklarını kaybetti. II. Balkan Savaşı’nın başlaması ile birlikte Bulgaristan’a saldırıldı ve böylelikle İttihat ve Terakki Edirne’yi geri almayı başardı.

Baskından sonra sadrazam makamına getirilen Mahmut Şevket Paşa 1913 yılında öldürüldü. Bunun üzerine İttihat ve Terakki, kendileriyle karşıt düşüncede olanları alt etti ve iktidara tamamen sahip olma şansı yakaladı. Böylelikle, İttihat ve Terakki ülkenin yönetimini ele aldı ve Talat Bey 1917 yılında sadrazamlığa yükseldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu