Yönetmen Nacer Khemir: Filistin’in haklarının olmadığı bir dünya aslında canavarlaşmış bir noktaya gidiyor

11. Boğaziçi Film Festivali‘nde Uluslararası Uzun Metraj Yarışması’nın jüri başkanlığını üstlenen Tunuslu yönetmen Nacer Khemir sinemaya dair yaklaşımını ve İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılara ilişkin düşüncelerini dile getirdi.

“OLDUKÇA ZENGİN BİR FESTİVAL”

Nacer Khemir, Boğaziçi Film Festivali’nde jüri başkanı olarak birçok film görme şansı yakaladığını dile getirerek, “Oldukça zengin bir festival olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca diğer festivaller için de güzel bir örnek teşkil ediyor. Festivallerde genellikle filmlerin yüzde 20’si aslında kurgudan oluşuyor, geri kalanları günlük hayatın bir yorumu şeklinde oluyor. Bu da aslında Avrupa’dan gelen bir yaklaşım” dedi.

“SİNEMA BİR ÜLKENİN RUHUNU YANSITIR”

Filmi oluşturan esas unsurun hikaye olduğunu vurgulayan Khemir, şunları kaydetti:

“Hikayenin sinemada merkezde olduğunu söyleyebilirim. Dijital imkanlar bize çok kolaylık sağlıyor. Burada farklı olan şey bizim hikayeyi nasıl anlattığımız oluyor. Mesela İstanbul’un mimarisi Paris’inkine benzemiyor, eğer biz İstanbul’da yaşıyorsak İstanbul’un hikayesine benzer bir şekilde bunu anlatmamız gerekiyor. Eğer biz İstanbul’da yaşayıp Paris’te geçen benzer bir hikaye anlatmaya çalışırsak bu olmaz. Şu anda sinemacılar bu hatayı yapıyor. Dünyanın farklı yerlerinde yaşasak da hepimiz ABD sinemasına benzer filmler çekiyoruz. Hollywood sinemasını taklit etmemeliyiz, kendi tarzımızı göstermeliyiz. Ben sinemamda, filmlerimde buna çabalıyorum.”

Khemir, sinema eğitimini aslında şiirler aracılığıyla yaptığını belirterek, “Çünkü her şiirin ruhtan gelen bir hikayesi var. Sinemanın en önemli kısmı bir ülkenin ruhunu yansıtmasıdır. Sinema ruhun ateşini saklayan bir şeydir. Bu aynı zamanda beraberinde umudu da taşır ve şu anda hiç olmadığı kadar umuda ihtiyacımızın olduğunu bir zamandayız” diye konuştu.

“TÜRK SİNEMASININ ASLINDA KENDİ BÜYÜK ŞAİRLERİNE GERİ DÖNÜP ORADAN KAYNAK BULABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

Nacer Khemir, Türk sinemasını dünyadaki festivallerde yer bulduğu kadar takip edebildiğini anlatarak, “Türk sinemasında şiirlerden ilham alan filmlerin olmasını gerçekten isterim. Çünkü çok büyük şairlerin olduğu bir toprakta yaşıyorsunuz, bunlardan ilham alınabilir. Türk sinemasının aslında kendi büyük şairlerine geri dönüp oradan kaynak bulabileceğini düşünüyorum” dedi.

Güncel olarak üzerine çalıştığı yeni bir sinema filmi olmadığını dile getiren sanatçı, “Çünkü projelere kaynak arama durumunda olmaktan yoruldum. ‘Baba Aziz’ filmini çekmek için kaynak bulmaya 10 senemi harcadım. O yüzden yeni bir proje için benzer bir enerjiyi harcamak istemiyorum. Araplarda oldukça para var ama paraları olduğu kadar da aslında fikirden yoksunlar” ifadelerini kullandı.

“FİLİSTİN’İN HAKLARININ OLMADIĞI BİR DÜNYA ASLINDA CANAVARLAŞMIŞ BİR NOKTAYA GİDİYOR DEMEKTİR”

Filistin konusunun adaletsizliğin en derin bir şekilde hissedildiği bir mevzu olduğunun altını çizen Tunuslu yönetmen, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Yaşananları izliyorum ve üzerimde bunun hissiyatı var, cesur insanların oluşturduğu bir hissiyat. Şu anda dünyada dürüst olmanın çok zor olduğu bir evreden geçiyoruz. Adaletsizliği yasalarla birlikte yeniden düzenlememiz gerekiyor. Dünya bu şekilde devam edemez. Eğer buna bir çözüm bulunamazsa, dünyada barış sağlanamaz. Eğer bu konuda bir düzenleme yapılmazsa herkes kaybedecek. Diyalog halinde olmamız, çözüm bulmak üzere bir diyalog oluşturmamız gerekiyor. Filistin’in haklarının olmadığı bir dünya aslında canavarlaşmış bir noktaya gidiyor demektir.”


… uygulamasını indirin, gelişmelerden haberdar olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu