Türkiye’nin En İyi 10 Bağ Evi Ve Şarap Üretim Tesisi

Türkiye’nin coğrafyası bağcılığa çok uygun. Bu yüzden de şarap üretiminde pazar payını elinde tutan ülkelerle rekabet içindeyiz. Her yıl ortalama 45-60 milyon litre şarap üretiyor ve bu yarışta adımızı duyuruyoruz. Buna rağmen ülkemiz, şarap üretimi konusunda yolun çok başında sayılır. Yine de her geçen gün üretim kapasitemiz artıyor. Anadolu coğrafyası tarih boyunca şarap ticareti söz konusu olduğunda kritik bir öneme sahipti. Ancak daha sonra bayrağı Fransa devraldı. Neyse ki, ülkemiz hala birçok yönden bu rafine zevke ve şarap üretimine ev sahipliği yapıyor. Uluslararası alanda adını duyurmaya başlayan birçok üreticimiz, yurt dışından madalyalar ve takdirlerle dönerek başarılarını kanıtlıyor. Bu yazımızda size Türkiye’nin en güzel şarap bağlarından bahsedeceğiz.

1. Porta Caeli | Çanakkale

Şarap

Porta Caeli hem şarap üretim merkezi hem de otel olarak ülkemizdeki en kapsamlı tesislerden bir tanesi olabilir. Otel Caeli şato tarzında üretim yapılan bağlarda konaklama imkanı sunuyor. Bu otelde konaklayabilir, bağ bozumu ve gezisi ile şarap tadımı gibi etkinliklere katılabilirsiniz. Ayrıca restoranları konusunda da oldukça iddialılar. Porta Caeli’nin şarapları arasında Pacem (Beyaz), Felici (Rose), Porta Diverti, Ament ve Porta Caeli (kırmızı) gibi çeşitler bulunuyor. Porta Caeli, Latincede “Cennet Kapısı” anlamına geliyor. Gitmek isteyenler için tesis İstanbul’a 3-3,5 saatlik mesafede, Çanakkale – Eceabat bölgesinde yer alıyor.

2. Chateau Kalpak | Tekirdağ

Şarap

Chateau Kalpak, Güneybatı Fransa’nın Bordeaux bölgesini adeta ayağınıza getiriyor. Tesisin terasına adım attığınızda, Yunanistan’ın Semadirek adasından Marmara Denizi adalarına kadar uzanan bir manzara nefesinizi kesiyor. Chateau Kalpak, sanki bölgenin özünü yakalamış ve duvarları arasında bu güzelliği hapsederek size sunmuş gibi! Tesisin bağlarını ziyaret ettikten sonra Türk şarap üretiminin sahip olduğu yetenek ve potansiyele kesinlikle hayranlık duyacaksınız.

3. Mozaik (Mahrem) | Urla – İzmir

Şarap

Mozaik Şarapçılık, Kurtel Ailesi’ne ait bir işletme. Tesis, aynı zamanda at çiftliğiyle de iç içe. Ziyaret ettiğinizde sadece özel şarapları değil, aynı zamanda nadir tayları ve damızlıkları da gözlemleme fırsatınız olacak! Üretici, Mahrem şaraplarını piyasaya sürmeden önce, 10 yıl bekleme sabrını göstermiş. Zaten şarap üretiminde özen ve sabır gerekir. Ekigaina üzümüyle üretilen bu şaraplar gerçekten denemeye değer!

4. Lucien Arkas | İzmir

Şarap

Lucien Arkas, Türkiye’nin en büyük tek parsel organik bağı olarak kurulan ve şato tarzında üretim yapan bir tesis. Aynı zamanda Tarihi Metropolis Antik Kenti ve Efes’e yakın bir konuma sahip olmasıyla bağ turizmi için ideal bir yerde konumlanıyor. Tesisin LA Mahzen adındaki restoranıyla da misafirlerini fazlasıyla memnun ettiğini belirtelim. Lucien Arkas, her bütçe ve kesim için uygun şaraplar sunuyor.

5. Barbare | Tekirdağ

Şarap

Barbare, Türkiye’deki bağ turizminin en gözde ve tanınmış mekanlarından birisi. Bu benzersiz tesiste, butik bir otel, enfes bir restoran ve unutulmaz tadımlar sunan bir teras bulunuyor. Barbare özellikle influencerlar ve şarapla ilgilenmeye başlayanlar tarafından sıkça ziyaret edilen duraklardan biri. İşletme, İstanbul’a yakın olmanın avantajını sonuna kadar değerlendirerek misafirlerine ayrıcalıklı bir deneyim sunuyor. Üreticinin danışmanlığını yapan Önolog Xavier Vignon sayesinde, Châteauneuf-du-Pape deneyimi ülkemize geliyor.

6. Vino Dessera | Kırklareli

Vino Dessera, birinci sınıf bağ evi deneyimi sunan iddialı bir üretici olarak öne çıkıyor. Tesis, konaklama imkanının yanı sıra kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği gibi mutfak hizmetleri de sunuyor. Bu şık mekan hem tadım yapmak için gelen misafirlerin tercihi hem de açık havada bağları ve Istranca Dağları’nı izleyerek yemek yemek isteyenlerin popüler uğrak noktası haline gelmiş. Hafta sonları canlı müzik performansları da sunan bu işletme yaz kış ayrı bir güzel.

7. Chateau Nuzun | Tekirdağ

Marmara Ereğlisi’nde, 2004 yılında Nazan ve Necdet Uzun tarafından hayata geçirilen Chateau Nuzun, şatovari üretimi ile dikkat çekiyor. Üretici beyaz şarap yerine dolgun, güçlü ve karakteristik şaraplara odaklanıyor. Şarapların tam potansiyeline ulaşması için zamanla olgunlaşması ve uzun süre havalandırılması gerekiyor. Ülkemizde üretilen birçok şaraptan farklı olarak, Chateau Nuzun’un ürünleri oldukça sert. Bu da üreticinin kendi damak zevkini yansıtıyor.

8. Arcadia | Lüleburgaz

Arcadia, Mitolojide “Yeryüzünde cenneti andıran eşsiz güzellikteki bahçe” anlamına geliyor. Arcadia son günlerde; bağ gezileri, tadım etkinlikleri ve konaklama seçenekleri sunarak popüler bir destinasyon haline geldi. Uzun süredir yapılan teruar çalışmaları ve şato tarzı üretim hassasiyeti sayesinde özellikle beyaz şarap konusunda iddialı oldukları belli. Arcadia, doğayla iç içe atmosfer sunan harika bir tesis.

9. 7bilgeler | Selçuk – İzmir

7Bilgeler Efes ile Magnesia antik yolunun üzerinde, eski İyonya kent devletlerinin merkezinde yer alıyor. Tesis, feodal şato konseptinde tasarlanmış olup Avrupa’daki şato mimarisi ile Anadolu’nun kervansaraylarının sentezi niteliğinde. Tesiste konaklama imkanı bulabileceğiniz bir otel ve restoran bulunuyor. 7Bilgeler, antik kentlere ve yürüyüş alanlarına oldukça yakın. Üretici, iddialı şaraplarına filozofların adlarını vererek bu coğrafyada yaşamış ve etki etmiş düşünürlerin anısına saygı gösteriyor.

10. Usca | Urla – İzmir

Ege Bölgesi’nin önde gelen ve organik tarıma büyük önem veren üreticisi USCA, aynı zamanda vegan şarap alternatifleri sunarak farkını ortaya koyuyor. Beyaz şaraplarıyla ünlü olan Usca, bölgenin popüler üreticileri arasında yer alıyor. Mekan, özellikle influencerlar ve şarapla ilgilenen kesim tarafından sıkça ziyaret ediliyor. Üretici, şaraplarına isim verirken William Shakespeare’in sonelerinden ilham almış. Şişelerin boynuna sonelerin bazı kısımlarını içeren kartlar asarak güzel bir jest yapıyorlar. Yöreye ait Misket üzümü ile üretilen şarapları en çok ilgi gören ürünleri arasında bulunuyor.

İlginizi çekebilir:

Veba Salgını Nedeniyle Ortaya Çıkan Floransa’nın İlginç Şarap Pencereleri: Buchette del Vino

Kolay İçimiyle Eğlencelerin Vazgeçilmezi: En İyi Rose Şarap Önerileri

Blush Nedir? Rose Şarap ve Blush Neden Birbirine Karıştırılıyor?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu