Türkiye’deki Giyim Sektörü Neden Resesyon Yaşıyor?

Ne yazık ki ülkemiz uzun bir süredir ekonomik olarak sıkıntılı süreçlerden geçiyor. Artan hayat pahalılığı, yüksek enflasyon ve TL’nin döviz karşısındaki değer kaybı, hem ekonomik hem de sosyal alanlardaki krizin büyümesine neden oluyor. Türkiye’deki ekonomik sıkıntıların en net şekilde görülebildiği alanlardan biri ise hazır giyim sektörü.

Bozulan ekonomi, hem üreticileri hem de tüketicileri ciddi anlamda etkiliyor, hazır giyim sektöründeki sıkıntılar da gün geçtikçe derinleşiyor… Bununla birlikte giyim sektöründeki durgunluğun aşılabilmesi için, “kredili satış” başta olmak üzere son derece ilginç yöntemler ortaya çıkıyor. BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk, sektör temsilcileri ile görüşerek Türkiye’deki hazır giyim sektörü hakkında bir çalışma hazırladı. Detaylara birlikte bakalım…

Son bir yılda yükselen enflasyon nedeniyle hazır giyim ürünlerinin fiyatlarında önemli bir artış yaşandı

Neredeyse bütün hazır giyim ürünlerinde fiyatların iki katına çıktığı ifade ediliyor. Bununla birlikte bazı ürünlerdeki artış oranları daha da yüksek. Bu durumun ortaya çıkmasındaki en temel sebep ise enflasyon olarak gösteriliyor…

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan kasım ayı verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 85,51. “Ayakkabı ve giyim” kalemindeki yıllık enflasyon ise yüzde 40,31. Sektördeki yüksek enflasyon oranının hem üreticileri hem de tüketicileri ciddi anlamda olumsuz etkilediği ifade ediliyor.

Hazır giyim sektöründeki krizin sebeplerinden biri de yüksek maliyetler

Uzmanlar, hazır giyimdeki fiyat artışlarında yüksek maliyetlerin de payı olduğu kanaatinde. Sektördeki işçilik maliyetinin son bir yılda yüzde 85 oranında arttığı ifade ediliyor. Bununla birlikte enerji maliyetindeki bir yıllık artış ise yüzde 400. Öte yandan yüksek enflasyondan kaynaklı, genel üretim maliyetlerinde de ciddi artışlar yaşandığı biliniyor.

Yüksek enflasyon ve artan maliyetler, hazır giyim ürünlerinde fiyat artışına, fiyat artışı ise sektörel durgunluğa neden oluyor

Sektör temsilcileri, geçtiğimiz dönemlerde 100 liraya satılan bir ürünün bugünkü fiyatının 200-250 lira bandında olduğunu ifade ediyor. Yüksek fiyat artışı, tüketiciyi hazır giyim sektöründen uzaklaştırıyor. Bu durum üreticileri, üretim maliyetlerini azaltmaya sevk ediyor. Bunun en yaygın yöntemi ise işçi maliyetlerini azaltmak! Geçtiğimiz ekim ayında hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren pek çok çalışanın işten çıkarıldığı ifade ediliyor. Bununla birlikte sektördeki pek çok işletmenin kapandığı da biliniyor.

Sektördeki durgunluk, ekonomik bozulma ve artan fiyatlar “vadeli satış” döneminin başlamasına neden oldu!

giyim sektörü

Sektör temsilcilerinin aktardığına göre pek çok işletme “krediye uygun” ibaresi ile ürün satışına başladı! Yani tüketiciler, bir hazır giyim ürünü satın alabilmek için işletmenin anlaşmalı olduğu bankalardan kredi çekiyor ve ancak bu sayede ürünü satın alabiliyor. Örneğin orta kalitede bir kışlık mont, “36 ay vadeli” alışveriş kredisi kapsamında satın alınabiliyor. Bu yeni pazarlama ve satış yöntemi, özellikle internetten satış yapan alışveriş platformları tarafından kullanılıyor.

Uzun süredir sıkıntılı bir süreçten geçen hazır giyim sektörünün, yılbaşından sonraki asgari ücret artışıyla birlikte yeni bir krizle karşılaşacağı öngörülüyor

giyim sektörü

Yılbaşında açıklanacak asgari ücret zammından sonra, hazır giyim sektöründe de yeni bir zam dalgası yaşanması bekleniyor. Sektör temsilcileri, bu zam dalgasıyla birlikte sektörün ciddi bir krizle karşı karşıya kalabileceğini ifade ediyor. Bununla birlikte işçi maliyetlerindeki artışın da üreticiyi ciddi anlamda zorlayacağı, bu nedenle yeni zamların kaçınılmaz olduğu dile getiriliyor…

Ekonomideki belirsizlik yüzünden giyim ürünlerinde sabit fiyat politikası uygulamak mümkün değil!

giyim sektörü

Enflasyon nedeniyle bir ürün rafa dizilmeden üretim maliyetinde artış yaşanabiliyor. Bu sebeple hazır giyim sektörü üzerine faaliyet gösterenler, geçmiş dönemlerdeki “sezonluk fiyat” uygulamasının artık mümkün olmadığını belirtiyor. Bunun yerine sattığı ürünün fiyatını sürekli kontrol altında tutmak zorunda olan işletmeler, ürünlerin fiyatını yıl geneline yayarak artırmak durumunda kalıyor. Elbette bu durum da vatandaşı hazır giyimden uzaklaştıran faktörlerden biri…

Sonuç olarak, yüksek enflasyon ve buna bağlı artan üretim ve işçi maliyetleri, hazır giyim sektöründeki durgunluğun derinleşmesine neden oluyor

giyim sektörü

Genel olarak ekonomi alanında yaşanan olumsuz gelişmeler, üretim ve işçi maliyetlerini artıyor ancak müşteri sayısını ve kârlılık oranını azaltıyor. Bu nedenle bazı sektör temsilcileri önümüzdeki dönemde hazır giyim sektöründeki durgunluğun daha da derinleşerek devam edeceğini düşünüyor…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu