Tüm Yönleriyle Babalar Ve Oğullar Kitap Analizi

“Babalar ve Oğullar” Ivan Turgenyev’in en iyi romanı ve 19. yüzyıl Rus edebiyatında yazılmış en ünlü kitaplardan biri olarak kabul edilir. Eser aynı zamanda Turgenyev’in Batı Avrupa’da popülerliğe ulaşan ilk romanı. Babalar ve Oğullar, hızla değişen Rusya’daki kuşak farklılıklarını ve bu kadar büyük farklılıklardan kaynaklanabilecek çatışmaları araştırıyor. Birbirinden farklı iki ideolojinin karakterler üzerinden çatışması, toplumsal değer ve değişimleri eserde sıklıkla deneyimliyoruz. Şimdi daha fazla vakit kaybetmeden Babalar ve Oğullar kitap analizi yazımıza başlayalım👇

Babalar ve Oğullar konusu

Babalar ve Oğullar kitap analizi

“Babalar ve Oğullar,” karakter arasındaki ideolojik ve nesil çatışmalarına odaklanır. Başlıca karakterlerden biri, Pavel Petroviç Kirsanov’dur. O, eski geleneklere ve değerlere bağlı, sakin bir toprak sahibidir. Diğer başlıca karakter ise onun yeğeninin arkadaşı Bazarov’dur. Bazarov, genç ve idealist bir nihilisttir; yani mevcut toplumsal, politik ve kültürel değerlere karşı şüpheci bir yaklaşım benimsemektedir.

Bazarov, bilim ve rasyonaliteye olan inancını vurgular ve toplumsal normlara karşı çıkar. Onun nihilist görüşleri, zamanının Rus toplumunda geleneksel değerleri sarsan bir etki yaratır. Roman, birbirinden çok farklı iki ideolojinin çatışmasını karakterler aracılığı ile aktarır.

Babalar ve Oğullar, Rus toplumundaki değişimin ve çatışmaların genel bir yansıması olarak da düşünülebilir. Roman, dönemin entelektüel akımlarını ve toplumsal değişimleri ele alarak, 19. yüzyıl Rusya’sındaki kuşak çatışmalarını derinlemesine inceleyen bir eser olarak kabul edilir. İvan Turgenyev’in ustalıkla çizdiği karakterler ve onların içsel çatışmaları, romanı klasik bir eser haline getirir. Kitabı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Kitap özeti

Babalar ve Oğullar kitap analizi

Arkadi Nikolaevich, St. Petersburg Üniversitesi’ndeki eğitimini tamamladıktan sonra babasının Maryino malikanesine dönmeye karar verir. Babası Nikolai oğlunu göreceği için heyecanlıdır. Ancak Arkadi’nin arkadaşı Yevgeny Bazarov’u da yanında getirmesi ile işler karışır. İki genç adam, Nikolai’nin emekli general olan kardeşi Pavel ile çatışan, nihilizm olarak bilinen yeni bir felsefeyi benimsemişlerdir.

Bazarov bir sabah kurbağa toplamaya gider, böylece Nikolai ve Pavel, Arkady’ye Bazarov hakkında soru sorma fırsatını yakalar. Arkady, Bazarov’un bir nihilist olduğunu coşkuyla açıklar ancak bu durum iki adamın hiç hoşuna gitmez.

Eve döndüklerinde Bazarov ve Pavel tartışmaya başlar. Arkady, Bazarov’un ne kadar kaba olabileceğini görmeye başlar. Pavel, Rusların geleneksel, inançlı ve prensiplere göre yaşaması gereken insanlar olduğunu savunurken, Bazarov herkesin, özellikle de genç erkeklerin, geleneksel olsa bile her şeyi sorgulaması gerektiğine inanmaktadır. Nikolai, kendisinin de küçükken annesiyle aynı şeyleri yaşadığını fark eder.

İlginizi çekebilir:

Hepsi Başyapıt Niteliğinde: Rus Edebiyatından Mutlaka Okumanız Gereken 10 Kitap

Kitap karakterleri

  • Nikolai Petrovich Kirsanov: Arkady’nin babası. Nikolai, Maryino mülkünün sahibidir ve orada erkek kardeşiyle birlikte yaşamaktadır. Oğlunu çok sevse de onun inançlarını anlamakta zorlanmaktadır.
  • Arkady Nikoleyeviç Kirsanov: St. Petersburg Üniversitesi’nden yeni dönen Nikolai’nin oğlu. Bazarov’un etkisiyle nihilizmi benimsemiştir.
  • Yevgeny Bazarov: Bazarov, Arkady’nin Nihilizme inanan üniversiteden arkadaşıdır. Geleneksel inançları nedeniyle sık sık Pavel’e meydan okur.
  • Pavel Petroviç Kirsanov: Pavel, Arkady’nin amcasıdır. Eski bir generaldir ve geleneksel inançlarıyla gurur duyar.

Babalar ve Oğullar kitap analizi

Babalar ve Oğullar kitap analizi yaparken eseri birkaç açıdan ele alabiliriz. Romanın ana karakterlerinden biri nihilizmi temsil eden Yevgeny Bazarov’dur. Yazarın bu ismi seçmesinin sebebi Rus monarşisinin sona ermesine katkıda bulunan Bolşevik devrimci Vladimir Bazarov’dur. “Babalar ve Oğullar” yaşlı ve genç nesiller arasında kültürel bir değişimin oluşmaya başladığı bir dönemde Rusya’da Ivan Turgenyev tarafından yazılmıştır. 1830’lu ve 1840’lı yıllarda nihilist hareketin popülaritesi artmakta ve birçok genç onun ilkelerine bağlı kalmaya başlamaktadır.

Nihilizm, hayattaki her şeyin anlamsız olması nedeniyle dini ve ahlaki ilkelerin reddedilmesidir. Nihilistler her şeye şüpheyle yaklaşırlar ve toplumsal düzenleri reddederler. Öte yandan eski nesiller liberalizme inanırlar ve hem siyasi hem de sivil özgürlüklerin genişletilmesinin peşinde koşarlar. Bireyciliğe ve eşit haklara değer verirler ve özgür bir ekonomi ararlar. Genç nihilistleri ve yaşlı liberalleri birleştiren tek faktör, ülkeyi modernleştirme çabasıyla Batılı fikir ve inançları Rusya’ya yaymaya olan inançlarıdır.

Kitabın yayınlandığı dönemde Rusya’da 1866 yılına kadar devlete ait tüm serfler serbest bırakılır. Serf, feodal sistem altında bir lordun malikanesinde çalışmak zorunda olan köylü bir tarım işçisidir. Feodal sistemin dört düzeyi vardır: Monarşi, soylular ve lordlar, şövalye sınıfı ve serf sınıfı. Serfler herhangi bir özgürlüğe sahip değildir ve özgür vatandaşlar olarak görülmezler.

Serflerin serbest bırakılması ile birlikte 23 milyon kişi özgürlüğe kavuşmuştur. Turgenyev serflerin özgürleştirilmesine güçlü bir şekilde inanıyordu. Üstelik onun romanlarının serflerin özgürleşmesini etkilediği de düşünülüyor. Romanda mülk sahibi olan Nikolai, tüm serflerini serbest bırakmıştır.

İlginizi çekebilir:

Özeti, Konusu, Okuyucu Yorumları: Tüm Yönleriyle Yeraltından Notlar Kitap Analizi

Kitap yorumları

“Bazen, bazı karakterlerden o kadar etkilenirsiniz ki oturup onlarla sohbet etmek istersiniz. Herşeye karşı çıkan, kendine zor ve çetin bir hayatı seçen -nihilist- “Bazarov” karakterinde ise bu duyguyu daha yoğun olarak yaşadım.

Turgenyev’i ilk kez okudum ve beklentimin çok üzerinde bir yazar olarak tanıdım.

Yazar; öyle süslü, derin analizli, müthiş tespitli sözlerini kitaba öyle doğru bir şekilde serpiştirmiş ki tam sıkılma hissi belirecekken sizi şaşırtan bir sözle başbaşa kalıyorsunuz ve bu da kitabı elinizden bırakmayıp sizi yazıların içinde sürüklemeye yetiyor.”

Yazan: @Xoshewist

“İki oğul, iki baba ve hayatlar. Arkadiy ılımlı bir genç, Bazarov nihilist ve sorgulayan bir oğul. Oğullarını çok seven, üstüne titreyen babalar. İki kuşak çatışmasını anlatan güzel bir eser.. Kitabın başı biraz sıkıcı gelse de okunmaya değer.”

Yazan: @47rojhat

Kitap alıntıları

“Yüzümü bile unutacaksın. Öylesine rahat bırakacağım seni!”

“Bir romantik olsaydım ‘yollarımızın ayrıldığını hissediyorum’ derdim ama değilim, o yüzden sana birbirimizden bıktığımızı söylüyorum.”

“Zaman bazen kuş gibi uçar bazen de solucan gibi sürünerek geçer; ama insan en çok zamanın ağır mı yoksa çabuk mu geçtiğini fark etmediği vakit kendini iyi hisseder.”

“Düşünen bir insan için ıssız yer diye bir şeyin olmadığı kanısındayım. En azından elimden geldiğince yosun tutmamaya, çağın gerisinde kalmamaya çabalıyorum.”

“… insanı bıktıracak o kadar çok şey var ki dünyada!”

“Ölmüş birinin başına çiçekten taç yapıp koymak gibi bir şey bu.”

Babalar ve Oğullar ne anlatmak istiyor?

Babalar ve Oğullar, Rusya’da kuşaklar arasında çatışmalara neden olan iki ideolojinin karakterler üzerinden savaşını anlatıyor.

Babalar ve Oğullar hangi döneme aittir?

Babalar ve Oğullar 1860’larda yayınlanmıştır ve o dönemlere aittir.

Babalar ve Oğullar kitap kaç sayfa?

TÜRKİYE İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI tarafından yayınlanan Babalar ve Oğullar 264 sayfadır.

… 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu