Süper Kadın Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Modern zamanlarda kadın olmak, geçmiş yüzyıllara kıyasla daha kolay olabilir. Yine de kadın olmanın, başlı başına kolay bir şey olduğunu söylemek ne yazık ki mümkün değil. Çünkü kadınlar, dünyanın hemen her coğrafyasında pek çok zorluğun yanı sıra kadın olmanın getirdiği sorunlarla da mücadele etmek zorunda kalıyor. Kadınlar, günümüzde de hem iş hem de sosyal yaşamda var olabilmek için türlü engelleri aşmak zorunda. Bu durumun fiziksel ve özellikle de psikolojik sorunlara neden olması ise şaşırtıcı değil. İşte süper kadın sendromu da onlardan biri. Peki, süper kadın sendromu nedir, belirtileri ve sendromla başa çıkma yöntemleri nelerdir? Detaylara birlikte bakalım.

Kadınlar, ne yazık ki modern yaşamda yalnızca kadın olmanın getirdiği türlü zorluklarla karşı karşıya

Toplumsal normlar sebebiyle kadınların hem sosyal hem de iş yaşamında var olabilmesi için yaşamın her alanında iyi hatta mükemmel olması gerektiğine dair yanlış bir kanı var. Üstelik bu ne yazık ki pek çok kadın tarafından içselleştiriyor.

Günümüzde, dünyanın hemen her coğrafyasında sayız kadın kendisini iyi bir anne, iyi bir eş, iyi bir çalışan veya iyi bir patron olmaya mecbur hissediyor

süper kadın sendromu

Bu ise pek çok kadının yaşamının her alanında mükemmeliyetçi bir yaklaşım geliştirmesine neden oluyor. Ancak bu aynı zamanda tehlikeli sağlık sorunlarına da kapı aralıyor. İşte süper kadın sendromu da onlardan biri.

Süper kadın sendromu nedir?

Yukarıda da değindiğimiz gibi süper kadın sendromu, kadınların iş hayatında ve sosyal yaşamda yer alabilmek için kendilerini her alanda mükemmel olmak zorunda hissetmeleri ve bu doğrultuda kendilerini ihmal etmeleri ile ortaya çıkan bir sağlık sorunu. Sendromun görüldüğü kişiler kendilerini en kompleks işlerden en basit uğraşlara kadar her alanda mükemmel olmak zorunda hissediyor.

İlk kez 1984 yılında ortaya atılan süper kadın sendromu, bir kadının her şeyi mükemmel yapma çabasıyla kendini ihmal etmesi olarak tanımlanıyor

süper kadın sendromu

Elbette tanım, bu süreçte kadının kendisini fiziksel ve psikolojik olarak çok fazla zorlamasına da göndermede bulunuyor

süper kadın sendromu

Çünkü dünya üzerinde yüzlerce yıldır egemen olan toplum düzeni, kadınların ancak her alanda mükemmel olmaları halinde var olabilecekleri gibi bir yanlış algı üzerinde yükseliyor. Bu kökleşmiş kalıplar ve algılar ise sayısız kadın tarafından ister istemez içselleştiriliyor. Neticede kadının, kendisinin tüm uğraş alanlarında mükemmel olmak zorunda hissetmesiyle ortaya çıkan sendrom, pek çok ciddi sağlık sorununa da kapı aralıyor.

Süper kadın sendromu belirtileri nelerdir?

Öncelikle şunu söylemekte fayda var süper kadın sendromunun belirtileri meslek veya yaş gözetmeksizin herhangi bir kadında ortaya çıkabilir. Çünkü sendromun kökeninde yetiştirilme tarzının ve kanıksanmış sosyal normların etkisi var. Bunun yanı sıra sendrom, hem fiziksel hem de psikolojik sağlığın bozulmasına neden olabiliyor. Sendromun bazı yaygın belirtileri ise şunlar: Sinirlilik hali, uykusuzluk, hafıza sorunları, odaklanma güçlüğü, endişe, stres, depresyon ve kas ağrısı.

“Kendini son sıraya koymak” ise sendromun en bariz işaretleri arasında yer alıyor

süper kadın sendromu

Öte yandan “gerçekçi olmayan beklentilere sahip olmak” da bu tehlikeli sağlık sorunu ile mücadele etmek zorunda kalan insanların ortak özelliklerinden.

Süper kadın sendromu ile nasıl mücadele edilir?

süper kadın sendromu

Evet, sendrom kişinin sürekli mükemmel olma çabası ile kendisini ihmal etmesine ve hem fizyolojik hem de psikolojik olarak türlü sorunlar yaşamasına neden oluyor. Ancak uzmanlara göre sendromdan kurtulmak için yapılabilecek bazı şeyler var. Bu hususta atılması gereken ilk adım ise kişinin her alanda mükemmel olmak zorunda olmadığını kabul etmesi.

Gerçekçi olmayan beklentilerden uzaklaşmak için çaba göstermek de sendromdan kurtulmak için yapılabilecek şeyler arasında yer alıyor

süper kadın sendromu

Öte yandan uzmanlar “hayır demenin” de iyileşme sürecindeki önemli unsurlardan biri olduğunu dile getiriyor. Son olarak kişinin kendisine zaman ayırması ve gerekli durumlarda profesyonel destek almaktan çekinmemesi gerekiyor. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu