Rus Henedanının Son İkametgâhı: Ipatiev Evi

Dijital yayın platformu Netflix’in son dönemdeki en popüler yapımlarından birisi haline gelen The Crown’un geçtiğimiz günlerde gösterime giren yeni sezonunda oldukça ilgi çekici bölümler yer alıyor. İngiliz kraliyet ailesinin yaşamını konu alan dizinin 5. sezonu, İngiliz kraliyetinin görkemli ve bir o kadar sıra dışı yaşamıyla birlikte, Rus İmparatorluğu’nun son hanedanı Romanovların, son günlerini de izleyici ile buluşturuyor. Rusya’daki Bolşevik Devrimi ile birlikte iktidardan indirilen ve Ipatiev Evi isimli yapıda tutsak edilen hanedan üyelerinin ömürlerinin son bölümünü bu evde geçirdikleri ve yine bu evin bodrum katında infaz edildikleri biliniyor. The Crown’un 5. sezon 6. bölümünde anlatılan bu olay, izleyicilerin hem Romanov hanedanına hem de olayın yaşandığı Ipatiev Evi’ne olan merakını artıyor. İşte, Rus kraliyet ailesinin son ikametgâhı Ipatiev Evi hakkında bilmeniz gerekenler…

Ipatiev Evi, 1880 yılında Rusya’daki madencilik sektörünün önde gelen isimlerinden birisi olan Ivan Redikortsev tarafından inşa ettirildi

Ipatiev Evi, inşa edildiği Yekaterinburg şehrinin sembol yapılarından biri haline geldi. İlerleyen yıllarda aynı zamanda Rusya tarihi için son derece önemli bir yapı haline gelecek olan ev, yıllar içerisinde birkaç defa el değiştirdi. 1989 yılında ise tartışmalı bir altın tüccarı tarafından satın alındı.

Ev, 1908 yılında Nikolai Ipatiev isimli bir mühendis tarafından satın alındı

Böylece yapı, Ipatiev Evi olarak isimlendirilmeye başladı…

1917 yılında Rus İmparatorluğu’nun sonunu getiren Bolşevik İhtilali gerçekleşti

Sovyetler Birliği henüz kurulmamıştı. Ancak ülkenin idaresi geçici olarak kurulan Bolşevik hükümetinin eline geçmişti. İhtilalle birlikte yüzlerce yıldır Rusya’yı idare eden Romanov hanedanı tahttan indirilmiş ve Rus Çarlığı ortadan kaldırılmıştı…

1918 yılında Bolşevik yetkililer Nikolai Ipatiev’in evini boşaltmasını sağladı

Çünkü Ipatiev Evi, Bolşevikler tarafından “Özel Amaçlı Ev” olarak isimlendirilmişti ve gerçekten de özel bir amaç için kullanılacaktı…

Romanov ailesi 30 Nisan 1918’de Ipatiev Evi’ne yerleştirildi

Devrik hükümdar II. Nikolay eşi Aleksandra Fyodorovna ve 5 çocuklarından oluşan hanedan üyeleri, hizmetçileri, aşçıları ve doktorları ile birlikte Ipatiev Evi’nde tutuluyordu. Hanedan üyeleri evin üst katında oturuyordu. Alt katta ise hanedanın yardımcıları yaşıyordu…

Bolşevikler, Ipatiev Evi’ni gerçek anlamda bir hapishaneye dönüştürdü

Evin etrafı yüksek çitlerle kapatılmıştı. Bu nedenle tam anlamıyla tutsak hayatı yaşayan Romanovlar dış dünyadan haberdar olmak şöyle dursun, dış dünyaya ait en ufak bir şey bile göremiyorlardı. Öte yandan hanedan üyeleri ile beraberindeki heyetin özgürlük alanları da son derece kısıtlıydı. Tutsakların, evin bahçesinde bile çok kısa sürerler vakit geçirmelerine izin veriliyordu…

1918 yılının temmuz ayında, evin idaresi Yakov Yurovsky isimli devrimciye teslim edildi

ıpatiev evi

Bir başka ifadeyle Yakov Yurovsky, Romanov hanedanının infazından sorumlu kişi olarak seçilmişti! Yurovsky 17 Temmuz 1918 gecesi evdeki tutsakları yataklarından kaldırdı ve en kısa sürede, bir yolculuk için hazırlanmalarını istedi. Hanedan üyelerine Beyaz Ordu kuvvetlerinin şehre yaklaştığını bu nedenle şehri terk etmeleri gerektiğini söyledi ve Romanov hanedanı ile beraberindeki kişilerin Ipatiev Evi’nin bodrumunda toplanmalarını emretti…

Hanedan üyeleri ve beraberindekiler Ipatiev Evi’nin bodrum katında bekletiliyordu. II. Nikolay, eşi ve 14 yaşındaki oğulları için birer sandalye istedi…

Hanedanın diğer üyeleri ve beraberindeki insanlar ise ayakta bekliyordu. Kısa süre sonra Yurovsky komutasında bir grup silahlı adam içeriye girdi. Yurovsky, II. Nikolay’a akrabalarının kendilerini kurtarmak için birtakım girişimlerde bulunduklarını ancak bu girişimlerin sonuçsuz kaldığını aktardı…

Hanedan üyeleri Yurovsky önderliğindeki infaz mangası tarafından kurşuna dizilerek öldürüldü. Böylece Rus İmparatorluğu’nun son hükümdar ailesi Ipatiev Evi’nin bodrumunda hayata veda etti…

İnfazın ardından hanedan üyelerinin cesetleri ormanlık bir alana gömüldü

ıpatiev evi

Mezarların yerleri yıllar boyunca Sovyetler Birliği tarafından sır olarak saklandı. Hanedan üyelerinin mezarları ancak 1991 yılında, Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra ortaya çıktı. Ancak bulunan cesetler arasında hanedanın en küçük kızı Anastasia’nın cesedi yoktu. Bu durum, kızın infazdan kurtulduğuna dair birtakım iddiaların ortaya atılmasına neden olmuştu. Fakat ceset 2007 yılında diğer hanedan mensuplarının gömüldüğü ormanlık alanda bulundu…

İnfaz mangasının başındaki Yurovsky’nin “akrabalarınız sizi kurtarmak için girişimde bulundu ancak bu girişimler sonuçsuz kaldı” cümlesindeki “akrabalar” İngiliz kraliyet ailesi mensuplarıydı

ıpatiev evi

II. Nikolay’ın birinci dereceden kuzeni, dönemin İngiltere Kralı V. George, kuzeninden tahttan indirildikten sonra ülkeyi terk etmesini istemiş ancak devrik çarın Bolşeviklerce tutsak edilmesi bu kaçışın gerçekleşmesini engellemişti…

V. George, tutsak haldeki Romanovları kurtarmak için harekete geçmişse de daha sonra çeşitli sebeplerden hanedanın İngiltere’ye getirilmesinden vazgeçildi. İşte The Crown’un “Ipatiev Evi” isimli bölümünde bu tarihi olay dizinin izleyicilerine etkileyici bir biçimde aktarıldı…

Ipatiev Evi 1977 yılında Komünist Parti tarafından yıkıldı

ıpatiev evi

Tarihi infazın ardından ev yıllar boyunca farklı amaçlar için kullanıldı. Bazen bir üniversitenin yönetim binası haline getirildi, bazen de Sovyet sanat eserlerinin saklandığı bir depo olarak değerlendirildi. Bununla birlikte ev, yıllar içerisinde Romanov hanedanın hatırasını yaşatmak isteyen Ruslar için son derece önemli bir merkez haline geldi…

İşte bu nedenle Komünist Parti evin herhangi bir tarihsel önemi olmadığını belirterek yıkılmasını emretti. Böylece Rus Çarlığı’nın son hükümdarı ve ailesinin öldürüldüğü bina yerle bir edildi. 2003 yılına gelindiğinde ise Ipatiev Evi’nin arazisi üzerine “Kanlı Kilise” olarak da anılan bir kilise inşa edildi…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu