Popüler uygulamalar siber saldırıların hedefinde – Son Dakika Teknoloji Haberleri

OpenAI yaptığı açıklamada, ChatGPT Plus üyeliği olan kullanıcıların yüzde 1,2’sinin belli bir saat diliminde aktif bir şekilde platformu kullandılarsa, ödeme bilgilerinde veri ifşasının gündeme geldiğine dikkati çekti. Raporda, o zaman dilimindeki aktif kullanıcıların isim, soy isim, e-posta adresi, fatura adresi, kredi kartı tipi, kredi kartının son dört hanesi ve kredi kartının son kullanma tarihi gibi verilerinin görüntülendiği tespiti yer aldı.

Bir diğer araştırmada ise ChatGPT’ye yerleştirilen bir dosya sayesinde, kullanıcıların bu bağlantıya tıklamalarıyla, hesaplarının ele geçirildiği ortaya çıktı. Saldırganların, bu yolla kullanıcıların hesap bilgilerine, sohbet geçmişlerine, fatura bilgilerine erişebildikleri belirtilirken, OpenAI’nın bu zafiyeti kısa sürede kapattığı kaydedildi.

SİBER-FİZİKSEL SİSTEMLER

Raporda ele alınan bir diğer konu ise CPS (Cyber-Physical System) yani siber-fiziksel sistemler oldu.

Fiziksel ve dijital bileşenlerin birlikte çalıştığı gerçek zamanlı gömülü sistemler olan CPS’nin günlük hayatta kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Bir fabrikada otomatik makinelerin ve robotların birlikte çalışması, sağlık sektöründe tıbbi cihazların veri paylaşımı veya sivil-askeri birçok alandaki sistemlerde gerçek zamanlı veri paylaşımı CPS örnekleri olarak ön plana çıkıyor.

Bu dijitalleşme bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Raporda, CPS’lerin kötü niyetli kişilerin siber saldırılarına maruz kalabileceği, bu saldırılar sonucunda sistemlerin kapalı kalmasına, veri kaybına, hatalı çalışmasına ve hatta kullanıcıların fiziksel olarak zarar görmesine neden olabileceği vurgulandı.

Bu tehditlerden korumak için veri ve ağ güvenliği ile yazılım güvenliğinde gerekli önlemlerin alınması gerektiği belirtilen raporda, “Güvenlik uzmanları, CPS sistemlerini sürekli olarak değerlendirmeli, güncellemeler yapmalı ve güvenlik açıklarını tespit etmeli.” uyarısına yer verildi.

KRİTİK ENERJİ TESİSLERİNDE SİBER GÜVENLİK

Raporda, Türkiye’de 6 Haziran 2023’te yürürlüğe giren ve enerji sektöründe kullanılan endüstriyel kontrol sistemlerinin siber güvenliğini iyileştirmeyi amaçlayan “Enerji Sektöründe Siber Güvenlik Yetkinlik Modeli Yönetmeliği” de detaylı şekilde ele alındı.

Elektrik dağıtım şirketlerinden doğal gaz dağıtım sektörüne kadar kritik enerji tesislerinde siber güvenlik uygulamalarının sınıflandırması, yetkinlik modeli ve atılacak adımlar raporda yer aldı.

EN ÇOK SİBER SALDIRI ABD’DEN

STM’nin kendi Honeypot sensörleri tarafından veriler dünya genelinde en çok siber saldırı toplanan ülkeleri de ortaya koydu.

Yılın ikinci çeyreğinde STM’nin Honeypot’larına (bal küpü-tuzak sunucu) toplam 3 milyon 304 bin saldırı yansıdı.

Siber saldırılara en çok kaynaklık eden ülke 194 bin ile ABD olurken, 185 bin saldırı ile Rusya ikinci sırada yer aldı. Bu ülkeleri Hindistan, Fransa, Hollanda, Almanya, Çin, Vietnam, Polonya ve Türkiye izledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu