Kraliyet Taç Giyme Töreni Hakkında 7 Gerçek

İngiliz hükümdarlarının resmi olarak tahta çıkışını sembolize eden törenlere kraliyet taç giyme töreni deniyor. Yüzyıllar öncesine dayanan bu gelenek tahta çıkacak hükümdarın ihtişamını göstermesi amacıyla yapılıyor. Taç giyme töreni siyasi ve dini ayinlerin bir karışımından oluşuyor. Birçok uzmana göre bu törenler, bir zamanlar monarşinin İngiltere ve dünyada oynadığı rolü herkese hatırlatıyor. Annesi II. Elizabeth’in ölümünden sonra tahta geçen Kral Charles’ın taç giyme töreni 6 Mayıs’ta gerçekleşecek. O halde İngiliz taç giyme törenleri ve bunların arkasındaki kraliyet ritüelleri hakkında yedi gerçeği birlikte inceleyelim.

1. Kraliyet ailesi üyelerinin hepsi törenlere davet edilmez

Kraliyet

İngiliz taç giyme törenlerinin davetli listesi, İngiliz Milletler Topluluğu ve dünyanın dört bir yanından kraliyet ailesi üyelerini ve devlet başkanlarını içerir. Davetliler arasında aynı zamanda Birleşik Krallık Başbakanı ve kabinesi, bazı akrabalar ve kraliyet ailesinin arkadaşları da bulunur.

Törene kimlerin davetli olmadığı da olanlar kadar önemlidir.

Örneğin, Elizabeth’in 1953’teki taç giyme törenine Sovyetler Birliği’nin temsilcileri katılmamıştı. Çünkü herkesin aklında Soğuk Savaş vardı. Öte yandan kraliyet ailesinin bir üyesi olmak törene davet edileceğiniz anlamına gelmez. Mesela Kral George VI’nın erkek kardeşi Windsor Dükü ve Düşesi, George’un 1937’deki taç giyme törenine davet edilmemişti.

Taç giyme törenlerine davet edilenler genellikle yetişkinler olsa da 4 yaşındaki Prens Charles, 1953’te taç giyme törenine katılan ilk çocuk oldu.

2. Taç giyme töreninin beş aşaması bulunur

Kraliyet

Tanıma: Bu aşamaların ilki Tanıma’dır. Bu aşamada gelecekteki hükümdar cemaate sunulur.

Yemin: Hükümdar cemaate sunulduktan sonra Taç Giyme Yemini olarak da bilinen Hükümdar Yeminini eder. Bu şekilde krallığı hukuk, adalet ve merhametle yönetme sözü verir. 1689 tarihli Taç Giyme Yemini Yasası’nın kabul edilmesinden bu yana hükümdar ayrıca Anglikan Protestan Kilisesi’ni desteklemeye de yemin etmek zorundadır.

Kutsama: Kutsama sırasında yeni hükümdar Kral Edward’ın Sandalyesi olarak bilinen taç giyme töreni koltuğuna oturur. Bu ayin saltanatı kutsamak için yapılıyor.

Taç giyme: Kutsama sonrasında yeni hükümdar küre, taç giyme halkası ve asa gibi kraliyet mücevherlerini alır. Bu mücevherler sadece Taç Giyme Töreni ve buna yakın başka özel ayinler sırasında halkın karşısına çıkarılır. Canterbury Başpiskoposu, tacı yeni hükümdarın başına yerleştirirken çanlar çalar. Bu sırada Londra Kulesi’nden 62 kez yaylım ateşi açılır ve cemaat “Tanrı Kralı/Kraliçeyi Korusun” diye bağırır.

Hürmet: Canterbury Başpiskoposu ve diğer piskoposlar gibi lordlar, prensler ve kıdemli aile üyeleri yeni hükümdara bağlılık yemini ederler. Kraliçe varsa bu adımdan sonra o da taç giyer.

3. Törenin en kutsal kısmı halka kapalıdır

Kraliyet

İngiliz hükümdarının ilahi hakla hüküm sürdüğüne inanılıyor. Canterbury Başpiskoposu, hükümdarı tartışılmaz güç hale getirmek niyetiyle yağ ile kutsuyor. Törende taç giyildikten sonra kutsal yağ taç giyme kaşığı ile Kral Charles’ın ellerine, göğsüne ve başına sürülecek.

Törenin bu bölümü çok kutsal kabul edilir. Hatta II. Elizabeth’in taç giyme töreninin televizyonda yayınlanmayan tek kısmı buydu. 12. yüzyıldan beri İngiliz hükümdarlar, taç giyme törenlerinin en eski parçası olan taç giyme kaşığını kullanarak mesh edilirler.

Orijinal taç giyme yağı, 1941’de 2. Dünya Savaşı bombalama baskını sırasında imha edildi. Kraliçe Elizabeth’in taç giyme töreni yağı, zeytinyağı, susam, gül, portakal çiçeği, yasemin, misk, amber ve civit içeren 17. yüzyıldan kalma bir tariften yapılmıştır.

4. Bir Orta Çağ kitabı olan Liber Regalis, tören sırasında kılavuz görevi görür

Kraliyet

Liber Regalis veya “Kraliyet Kitabı”, taç giyme töreni sırasını ayrıntılarıyla anlatan bir el yazmasıdır. 1382’de Latince yazılmış, 1603’te I. James’in taç giyme töreni için İngilizceye çevrilmiştir. Yani bugünkü törenler, 14. yüzyıla uzanan bir belgenin 1603’deki çevirisine dayanıyor.

5. Westminster Abbey Kilisesi, yaklaşık 1000 yıldır kraliyet taç giyme törenlerine ev sahipliği yapıyor

Kraliyet Taç Giyme Törenleri, William’ın taç giydiği 1066 yılından beri Westminster Abbey Kilisesinde gerçekleştirilmektedir. Westminster Abbey din ve kraliyet açısından zengin bir tarihe sahiptir. Charles Dickens gibi İngiltere’nin önemli aydınları burada gömülüdür. Birçok uzmana göre Westminster Abbey, Büyük Britanya’yı büyük yapan fikirleri sembolize ediyor.

6. İngiliz taç giyme törenlerini organize etmekten sorumlu kişi mareşaldir

Mareşal, İngiltere’deki en yüksek rütbeli dükün görevidir. Bu işi 1386’dan beri Norfolk Dükleri gerçekleştirmektedir. Sorumlulukları sadece İngiliz taç giyme törenlerini organize etmek değil, aynı zamanda parlamentonun devlet açılışını ve hükümdarların devlet cenazelerini organize etmeyi de içerir.

7. Yeni hükümdar, tören sırasında birden fazla taç takar

İngiltere’nin kutsal tacı St. Edward’s Crown, altından yapılmıştır ve 444 değerli taşla bezenmiştir. 1661’de Kral II. Charles için yapılan St. Edward’s Crown, taç giyme töreni sırasında hükümdarın başına geçirilir. Törenin ardından Westminster Abbey’den çıkan hükümdar Imperial State Crown tacını takar.

İlginizi çekebilir:

İngiliz Kraliyet Ailesi Yine Karıştı! Prens Harry’nin Sansasyonel İddialarla Dolu Kitabı Ne Anlatıyor?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu