İskandinav Mitolojisindeki En Korkunç 10 Yaratık

İskandinav mitolojisi, son yıllarda dünya genelinde popüler hale geldi. Elbette bunda, mitolojisine dair unsurları veya doğrudan mitolojinin kendisini etkili bir biçimde kullanan sinema filmlerinin ve video oyunlarının payı büyük. Fakat İskandinav mitolojisi, Antik Yunan ve Antik Mısır mitolojileri ile kıyaslandığında pek çoğumuz için hâlâ son derece yabancı ve gizemli bir alan. Üstelik oldukça özgün ve ilginç kavramlar, mekânlar ve karakterle barındırmasına rağmen. Bununla birlikte özellikle de mitolojideki kötü karakterlerin hayli ilgi çekici, bunlardan bazılarının ise gerçek anlamda korkutucu olduğunu belirtmek gerekiyor. İşte Kraken’de Fenrir’e en korkunç İskandinav mitolojisi yaratıkları.

İlginizi çekebilir:

Thor, Odin ve Loki: İskandinav Mitolojisindeki En Önemli 3 Tanrı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

1. Kraken

İskandinav mitolojisi yaratıkları

Mitolojiye göre denizcilerin en büyük kabusu olan bu korkunç yaratık İskandinavya kökenli, devasa deniz canavarı. Öyle ki kimi efsaneler Kraken’in bir ada kadar büyük olduğunu ileri sürüyor! Norveç ve Grönland civarlarında yaşadığı söylenen yaratık, İskandinav kültüründe çok önemli olan, doğanın evcilleştirilmemiş güçlerinin bir metaforu olarak karşımıza çıkıyor. Devasa bir kalamar veya ahtapot şeklinde tasvir edilen Kraken, denizlerde korkunç girdaplar yaratabilme ve denizleri tüm denizciler için karanlık bir mezara dönüştürebilme gibi korkunç becerilere sahip. Bu bakımdan en korkunç İskandinav mitolojisi yaratıkları listesinde yer almayı fazlasıyla hak ediyor.

2. Fenrir

Fenrir, İskandinav mitolojisinin hem korkulan hem de hayranlık duyulan canavarlarından. Devasa bir kurt şeklinde karşımıza çıkan bu amansız yaratık, kötülük ve kurnazlık tanrısı Loki’nin oğlu. Aynı zamanda İskandinav mitolojisindeki en önemli figürlerden biri. Çünkü mitolojideki kıyamet kavramı olarak açıklayabileceğimiz Ragnarok sırasında dünyayı yok edecek karakter Fenrir’den başkası değil! Mitolojide kozmik bir çatışmanın merkezinde yer alacağı önceden haber verilen bu devasa kurt, tanrılar tarafından zincire vurulmuş halde bulunuyor ancak yaklaşan kıyametin bir tezahürü, kontrol edilemeyen bir kaosun simgesi, karmaşanın ve ölümün temsilcisi olarak karşımıza çıkıyor.

3. Dökkálfar ve Ljósálfar

Dökkálfar ve Ljósálfar veya Kara Elfler ve Işık Elfleri de İskandinav mitolojisindeki korkunç yaratıklar söz konusu olduğunda üzerinde durulması gereken figürler. Alfheim ve Svartalfheim’ın mistik diyarları, sırasıyla Işık Elflerine (Ljósálfar) ve Kara Elflere (Dökkálfar) ev sahipliği yapıyor. Bu mitolojik yaratıklar, insanın hayal gücünün ürünü olmanın ötesinde, İskandinav kültürünün derinlerine kök salmış karmaşık varoluşsal ikilemleri temsil ediyor. Dökkálfar ve Ljósálfar, mitolojideki “ikilik” kavramının en güzel yansımaları arasında gösteriliyor. Işık Elfleri göksel alemlerde yaşayan, olağanüstü güzel ve bilge canlılar. Işığın, saflığın ve insanların arzuladığı pozitif güçlerin temsilcileri. Kara Elfler ise genellikle kötülük ve karanlık ile ilişkilendirilen yeraltı yaratıkları.

4. Nornlar

Kaderin dokuyucuları olarak da bilinen bu 3 mistik kadın da İskandinav mitolojisindeki en korkunç canavarlar arasında yer alıyor. Çünkü Kozmik ağaç Yggdrasil’in altındaki Urd Kuyusu’nun yanında ikamet ediyor ve kaderin iplerini örüyorlar. Yani evrendeki her canlının kaderini belirliyorlar. Bir başka ifadeyle evrendeki tüm savaşlar, kahramanlıklar, yükselişler, düşüşler ve tüm önemli olaylar bu kadınlarla yakından ilgili. Öyle ki Nornlar, tanrıların bile kaçamayacağı amansız bir kaderin simgesi konumunda bulunuyorlar.

5. Nidhogg

İskandinav mitolojisindeki yaratıkların hemen hepsi, dünyaya ve insan yaşamına ait bazı unsurlara göndereme yapıyor. İşte dokuz diyarı birbirine bağladığına inanılan Yggdrasill adlı devasa kozmik ağacın köklerini kemiren ve ağacın çökmesini hızlandırmaya çalışan Nidhogg da onlardan biri. Bu önemli ağacın dibinde ikamet eden yarı yılan yarı ejderha karışımı yaratık, İskandinav folklorunda yolsuzluğun ve çürümenin uyarıcı bir sembolü olarak görülüyor.

6. Huginn ve Muninn

İskandinav mitolojisi yaratıkları

İskandinav mitolojisindeki bazı canavarlar devasa boyutları veya inanılmaz kuvvetleri ile korku salıyor. Ancak son derece küçük ve güçsüz olduğu halde en korkunç İskandinav mitolojisi yaratıkları listesinde yer almayı hak eden bazı canlılar var. İşte onların başında tanrı “Odin’in gökyüzündeki gözleri”  Huginn ve Muninn geliyor. Her Şeyin Babası Odin’in omuzlarına tüneyen bu iki kuzgun, sıradan kuşlardan hayli farklı. Onlar, Odin’in dünyadaki elçileri, gözleri ve kulakları. Vazifeleri ise oldukça net, en korkunç komplolardan en sıradan bilgilere kadar her şeyi görmek, duymak ve Odin’e aktarmak. Son olarak Huginn ve Muninn adlı kuzgunların tıpkı Odin gibi çoğu zaman bilgelikle ilişkilendirildiğini belirtelim.

7. Troller

İskandinav mitolojisi yaratıkları

İskandinav mitolojisindeki trollerin modern dünyanın aşina olduğu trollerden biraz farklı olduğunu belirtmekte fayda var. Troller, İskandinav folklorunda; evrenin düzenlenmesinden önce var olan ilkel kaosu temsil ediyor. Pek akıllı olmamakla birlikte devasa bir cüsseye ve korkunç bir güce sahipler. İnsan yerleşimlerinden uzakta, izole kayalarda, dağlarda veya mağaralarda yaşarlar. Son derece güçlü olmalarına rağmen, dövüşmek çoğu zaman ilk tercihleri değildir. Sorunlarını hile ve yanılsama sayesinde çözmeyi tercih ederler. Ayrıca şekil değiştirebilmek gibi yeteri kadar gizemli olan doğalarını daha da karmaşık hale getiren bir özellikleri vardır.

8. Valkürler

İskandinav mitolojisi yaratıkları

Valkürler (Valkyrieler) İskandinav mitolojisinde Odin’in yardımcıları olan, miğferli, mızraklı genç ve güzel kadın savaşçılar olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca Ragnarok sırasında yani dünyanın sonundaki savaşta Odin’in yanında savaşacak güçlü savaşçılar toplamak gibi bir görevleri de vardır.

9. Draugr

İskandinav mitolojisi yaratıkları

Draugr adı verilen bu korkunç yaratıklar için İskandinav mitolojisinin zombileri şeklinde bir tanım kullanmak pek de yanlış sayılmaz. Ancak bu “zombilerin” son derece zeki, duyarlı ve özel güçlere sahip olduğunu hatırlatmakta fayda var. Hayvanları farklı şekillere sokabilen, fırtınalar çıkarabilen Draugr’ların, kendileri ile birlikte gömülen hazinelerin koruyucusu olduğu ifade ediliyor. Davetsiz misafirlerin “derilerini yüzmek” ise bu acımasız canavarların imza hareketi. Kadim mitoloji içerisinde oldukça dikkat çekici figürler olan Draugr’lar çoğu zaman açgözlülük ve kıskançlık gibi negatif duygu ve düşüncelerle ilişkilendiriliyor.

10. Jörmungandr

İskandinav mitolojisi yaratıkları

İskandinav mitolojisi yaratıkları söz konusu olduğunda Jörmungandr adlı canavarın içlerinde en ünlüsü olduğunu söylemekte bir sakınca yok. Dünya Yılanı adıyla da bilinen yaratık, Fenrir’in kardeşi! Dünyanın çevresini saran bu devasa yılan mitolojiye göre yaklaşmakta olan kıyametin ve kozmik dengenin simgesi. Ragnarok sırasında Thor tarafından öldürülen ve zehri sayesinde Thor’u öldüren Jörmungandr, İskandinav mitolojisindeki en güçlü canlılardan biri olarak kabul ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu