Hapşırığı Tutmanın Zararları Nelerdir? | …

Her ne kadar hapşırığı tutmak ya da ağzınızı bir mendille kapatarak daha sessiz bir şekilde hapşırmak kibar bir davranış olarak kabul edilse de uzmanlar, hapşırığı tutmanın vücuda ciddi zararlar verebileceğini söylüyorlar. Hatta 2018 yılında bir İngiliz vatandaşı hapşırığını tuttuğu için boğazı parçalanmıştı. Bunun nedeni, hapşırma sırasında ağzınızı veya burnunuzu kapatmanın, solunum yollarındaki basıncı normal hapşırmaya göre 5 ila 20 kat daha fazla artırmasıdır. Kısacası hapşırığı tutmak tahmin edemeyeceğiniz sonuçlara neden olabilir. Peki hapşırığı tutmanın zararları nelerdir? Hadi gelin bu sorunun yanıtını birlikte arayalım.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Kedi Sesinden Seri Hapşırmaya: Hapşırma Şekliniz Kişiliğiniz Hakkında Ne Söylüyor?”

1. Boğaz hasarı

Hapşırığı tutmanın zararları arasında boğaz hasarı yer alıyor. Doktorlar, ağzını ve burnunu kapatarak hapşırmanın oluşturduğu basınç yüzünden yumuşak dokunun parçalanabileceğini söylüyorlar. Ağzını ve burnunu kapatarak hapşıran 34 yaşındaki bir adamın boğazı gerçekten büyük bir hasar görmüştü. Öyle ki, zor konuşuyor ve yutkunuyor, ayrıca çok acı çekiyordu. 34 yaşındaki adam, ağzını ve burnunu kapatarak hapşırdıktan sonra boğazında bir patlama hissi oluştuğunu söylemişti. Bu nedenle, boğaz hasarı yaşamamak için hapşırırken ağzımızı ve burnumuzu kapatmamamız gerekiyor.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Vücut Hakkında Muhtemelen İlk Defa Duyacağınız 28 Şaşırtıcı Bilgi”

2. Akciğer yırtılması

Uzmanlar, hapşırığı tutmanın sonucunda ölümcül olaylar yaşanabileceğini söylüyorlar. Hapşırık tutulduğu zaman vücuttaki basınç çok yükseliyor ve ilk olarak bayılmaya neden olabiliyor. Hapşırırken ağız kapatıldığı zaman ise basınç dışarı çıkamıyor ve akciğerde yırtılma meydana geliyor. Bu sebeple, hapşırırken ağzınızı kapatmamanız ve nefesinizi tutmamanız gerekir.

3. Yüzde oluşan kırmızı lekeler

Hapşırma çok fazla baskı yaratır ve hapşırığı tutmaya çalışmak gözler, burun veya kulak zarındaki kılcal damarların patlamasına neden olabilir. Amerikalı kulak burun boğaz uzmanı Dr. Jason Abramowitz, hapşırığı tutmanın yüzde yüzeysel hasara yol açarak yüzü daha kırmızı ve lekeli hale getirebileceğini söylüyor. Dr. Jason Abramowitz, “Göz küresinde kırmızı bir nokta görebilir, hatta küçük bir burun kanaması bile yaşayabilirsiniz. Daha ciddi vakalarda kulak zarı bile yırtılabilir.” ifadelerini kullanıyor.

Yırtılmış bir kulak zarı genellikle tedavi edilmeden birkaç hafta içinde iyileşir, ancak bazen işitme kaybına neden olabilir.

4. Anevrizma

Beyin

Nadir durumlarda yüzdeki basınç artışı da beyin anevrizmasını tetikleyebilir. Beyindeki bir kan damarının patlaması, beynin etrafındaki kafatasında yaşamı tehdit eden kanamalara yol açabilir. Kanama, büyük beyin hasarına neden olabilir; beş kişiden üçü, bu duruma maruz kaldıktan sonraki iki hafta içinde hayatını kaybeder.

5. Beyin ödemi

Hapşırığı tutmanın zararları

Hapşırığı tutmanın zararları arasında beyin ödemi yer alıyor. Hapşırırken nefes tutulup ağız kapatılırsa, basınç beyne sıçrayabilir. Damarlardan gelen oksijen beyne ulaştığı sırada beyin ödemleri oluşabilir.

6. Orta kulak enfeksiyonu

Kulak

Soğuk algınlığı veya grip nedeniyle meydana gelen hapşırığı tutmak orta kulak enfeksiyonuna neden olabilir. Grip veya soğuk algınlığı nedeniyle meydana gelen hapşırıklar, burnunuzu bakteriler dahil orada olmaması gereken şeylerden temizlemeye yardımcı olur. Bu tarz hastalıklar yaşarken hapşırığınızı tuttuğunuzda, enfekte olan mukusları ve bakterileri orta kulağa geri gönderirsiniz ve bu da enfeksiyona neden olabilir.

7. Göz hastalıkları

Göz

Hapşırığı tutmanın zararları söz konusu olunca en sık görülen durumlardan biri de göz damarlarının çatlamasıdır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi oluşan vücutta oluşan basıncı serbest bırakmamak kılcal damarların çatlamasına sebep olabilir.

… 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu