Son Dakika

Hamurpet(Akdoğan) Gölü Efsanesi

Efsanelere konu olan, muhteşem manzarası ve tabiatı ile görülmesi gereken bir doğa harikası : Hamurpet Gölü

Efsanelere konu olan Hamurpet Gölü (Akdoğan), konum olarak, Muş’un Varto ilçesinde, Hınıs ilçe sınırının hemen bitişiğinde yer alan muhteşem manzarası, tertemiz havası ve berrak tertemiz suyuyla, henüz yeterince keşfedilmemiş bir doğa harikası. Bölgenin sulak arazi olması sebebiyle yer yer küçük çapta göllerin olduğu bölge, özellikle Muş’un Bulanık ilçesi sınırındaki Alparslan-1 Baraj Göletine 15 km mesafede.

Büyük Hamurpet ve Küçük Hamurpet Gölü olarak iki gölden oluşan göl toplamda 12,70 km2 yüzölçümüne sahiptir.

# Büyük Hamurpet Gölü; 2 bin 153 metre rakımda bulunmaktadır. 11,15 km2 yüzölçümüne ve maksimum 21 metre derinliğe sahiptir. Yeşil renktedir.

# Küçük Hamurpet Gölü ise; biraz daha yüksekte yer almaktadır ve rakımı 2 bin 216 metredir. 1,55 km2 yüzölçümüne ve 47 metre maksimum derinliğe sahiptir. Mavi renktedir.

 

Hamurpet Gölü ‘nde Yaşam

Çevre dağlardan gelen küçük dereler ve kar suları ile beslenen Hamurpet Gölü, bu sularla dağlardan gelen mineralleri göle taşımaktadır. Göl içerisinde yaşam barındırmakta ve çeşitli balık ve su canlısı ihtiva etmektedir. Gölde balık türü olarak; sazan familyasından, nadiren de olsa aynalı sazan ve caner balığı, kaya balığı ve yöresel isimle adlandırılan ve bolca bulunan çepiç balığı (sazan familyasından) yer almaktadır. Kışın tamamen donan göl üzerinde, 30-50 cm aralığında bir buz tabakası oluşmaktadır. Üzerinde yürünebilir hale gelen bu tabakayı hızar yardımıyla kesen Muşlu balıkçılar, balık avcılığı ile geçimlerini sağlamaktadırlar. Gölde ayrıca bol miktarda tatlı su yengeci olarak da adlandırılan kerevit bulunmaktadır. Ayrıca göl bölgesinde, yabani kaz, ördek ve turna kuşları yanı sıra ayrıca yırtıcı bir hayvan olan kunduz da bulunmaktadır.
Gölde alanında hassas kategoride bir balık türü (aynalı sazan) , 3 memeli hayvan türü ve 38 kuş türü belirlenmiştir.

Göl etrafındaki bazı yerlerde meşe ve ardıç ağaçları göle kadar inmektedir.

İlçemiz güneyinde yer alan Hamurpet Gölü, Esenli, Mollacelil, Divanhüseyin Ünlüce ve Tipideresi mahallelerimize oldukça yakın bir konumdadır.

Hamurpet Gölü Uydu Görüntüsü

 

Hamurpet Gölü Efsanesi

Doğal güzelliğiyle efsanelere de konu olan gölün bilinen en eski efsanesi şöyle;

Efsane bu ya, vakti zamanında köyde yaşayan bir kadın, iki buğday başağı ile iki çocuğa hamile kalır. Köylü tarafından iftiraya uğrayarak köyden uzaklaştırılır. İki çocuğuyla sefalet içinde yaşayan bu kadın köy ahalisi için, “yerle bir olasınız, su altında kalasınız” şeklinde beddualar eder. Günün birinde, bir ejderha belirerek kadını ve çocuklarını koruyarak, köyü yerle yeksan eder ve ejderhanın çıktığı yerden gelen suyla dolan köy, tamamen sular altında kalır.

Bazı dönemlerde gölde oluşan kasırga ve rüzgarlı havalarda dev bir yılanın belirdiği, köylüler tarafından  iddia edilmektedir.

Uydu görüntüsünde bağdaş kurmuş ya da secde etmiş halde bir kadın figürü gibi göründüğü iddia edilen gölün bir kısmında ise, kadın şekline benzetilen görüntüye yaklaşan, suya doğru hareket eden bir yılan görüntüsü olduğu tasavvur ve iddia edilmektedir.

Aynı zamanda Aleviler için kutsal olan Hızır’ın Kır Atı‘ nın görüldüğü yer olarak adlandırılan göl civarı, Hızır aylarında Hızır (as) ’ın kır atının görüldüğü belirtiliyor ve iddia ediliyor. Civar köylerde bir küskünlük ya da kırgınlık olduğu zamanlarda göldeki suların çekildiği de iddialar arasında.

Hamurpet ismi nereden gelmektedir?

İnternette yer alan bir bilgiye göre “Hititlerden kalan Fırtına Tanrısı Tapınağındaki, kutsal anne, hamri suyu, iki yılan, hamur ve iki çocuk anlamındaki ‘Hamri Bitu’ yazılımından Hamurpet ismine dönüştüğü” şeklinde yer alan ifadeleri detaylı araştırmalarımıza rağmen teyit edemedik maalesef.

 

Hınıstan Hamurpet’e nasıl gidilir?

Hınıs ilçe merkezinden 33,2 km uzaklıkta olan Hamurpet Gölü’ne Erzurum-Muş karayolunun, Hınıs ilçe merkezinden 17,8. kilometresinden sola sapılarak, Akgelin mahallesine doğru hareket edilir. Akgelin’den sonra Tipideresi’ne hareket edilip güzergah takip edilerek göle ulaşılabilir. Başka yol alternatiflerinin de olduğu göle gitmek için, daha önce gitmiş hemşehrilerimizden bilgi almanızı tavsiye ederiz.

Bu doğal güzelliğin korunması ve gelecek nesillere aynı doğallığıyla aktarılabilmesi için, lütfen ziyaretlerinizde göl ve göl çevresini korumakta duyarlı olalım. Özellikle avcılık ve balık avcılığı konusunda kanunlara uygun ve hassas davranalım. Davranmayan vatandaşları uyaralım.

Şunu unutmamalıyız ki; Dünya’da böylesine berrak, temiz tatlı su kaynakları hızla tükenmektedir!

 

4 Yorum

  1. Bu doğa harikası hakkında verdiğiniz bilgiler için müteşekkiriz. Yaz aylarında mesire yeri olarak tercih edilebilecek güzellikte bir yer olan Hamurpert Gölüne herkesi bekleriz.

    1. Sayın vekilim, nazik yorumunuz ve destekleriniz için teşekkür ederiz. Projelerimiz aşamasında desteğinize çok ihtiyaç duyacağız. Saygılarımızla

  2. Paylaştığınız fotoğraflar bana hiç yabancı gelmiyor acaba kim çekmiş böyle güzel fotoğrafları ve nerde buldunuz bu fotoğrafları ve çekilen fotoğrafların sahiplerinde izin alınmış mı acaba bunu bilmek istiyorum.
    Saygılarımla…

    1. Merhaba resimlerin “alt tag” lerine bakarsanız kaynak gösterildiğini görebilirsiniz. Sayfa kodlarından bakabilirsiniz. Ayrıca yetkili/ilgili mercilere şikayet yolunuz açık. Teşekkürler. Saygılarımızla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu