Hafızayı Diri Tutma Yöntemleri

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Y. Birol Saygı, “Hafızayı korumak için kazanılması gereken sağlık alışkanlıklarından en önemlisi, Akdeniz tarzı diyet yemek. Akdeniz diyeti, kurallı bir diyet planı yerine ‘yemek yemeyi’ temel alan bir beslenme planı… Akdeniz’e komşu ülkelerin geleneksel pişirme ve yemek yeme alışkanlıklarına dayanan bu beslenme şeklini genç, yaşlı herkes hayatına katmalı” diye konuştu.

AKDENİZ DİYETİ İLE BUNAMA RİSKİNİ AZALTIN

Yaşlanmanın tek başına bilişsel bir gerileme olmadığını belirten Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Y. Birol Saygı, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Yaşlı insanlar arasında önemli hafıza kaybı meydana geldiğinde bu genellikle yaşlanmadan değil, organik bozukluklardan, beyin hasarından veya nörolojik hastalıklardan kaynaklanabilir. Kişiler, bazı temel iyi sağlık alışkanlıkları kazanarak bilişsel gerilemeyi önleyebilir ve bunama riskini azaltabilir. Bunların en önemlilerinden biri de Akdeniz tarzı diyet yemek.”

Saygı’nın verdiği bilgiye göre Akdeniz diyeti, kurallı bir diyet planı yerine “yemek yemeyi” temel alan bir beslenme planı… Akdeniz’e komşu ülkelerin geleneksel pişirme ve yemek yeme alışkanlıklarına dayanan bu beslenme şekli, dünya genelinde MED Diyeti olarak da biliniyor.

AKDENİZ DİYETİ NELERİ İÇERİYOR?

Akdeniz Diyetine bakıldığı zaman piramidin en alt tabanında sosyal hayat, kalabalık ortamlarda yemek yeme gibi sosyal yaşamın desteklenmesi gibi önemli detayların bulunduğunu belirten Saygı, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Piramidin üst katmanlarına çıkıldıkça sebze, meyve, zeytinyağı ve tahıl grubu; bir üst katmanda deniz ürünleri, onun üst katmanında süt ürünleri, yumurta, tavuk eti; en üst katmanda ise kırmızı et ve tatlılar bulunuyor. Bu tür bir beslenme şeklinin yanında diyete, su tüketimi de eklenebilir.

Akdeniz tarzı beslenmede, taze meyve ve sebzeler ile beslenmek ve zeytinyağlı sebze ve baklagil yemeklerini öğünlere eklemek gerekiyor.

Tereyağı gibi yağ çeşitlerini tüketmemek; bunun yerine süt, peynir, yoğurt gibi besinlerin yarım yağlı olanlarını tercih etmek önemli. Diyetin özünde; kırmızı eti ve tatlıları az ve nadir tüketmek de var. Bu beslenme şeklinde günlük alınan kalorinin yüzde 35-40’ı, yağ kaynağı olan zeytinyağı, ceviz, fındık, badem gibi besinlerden geliyor. Bunlar beyinsel aktivitelere de katkı sağlıyor.”

İLİşKİLİ HABERLER Beyin Sağlığını da Etkiliyor!

Beyin Sağlığını da Etkiliyor!

Beyin Sağlığını Koruyan Süper Besin!

Beyin Sağlığını Koruyan Süper Besin!

Beyin Sağlığını Koruduğu Ortaya Çıktı

Beyin Sağlığını Koruduğu Ortaya Çıktı

Açlığınızı Bastıracak Sağlıklı Atıştırmalık Tarifleri

Açlığınızı Bastıracak Sağlıklı Atıştırmalık Tarifleri

İLİşKİLİ GALERİLER Beyin Sağlığını Olumsuz Etkileyen 15 Besin

Beyin Sağlığını Olumsuz Etkileyen 15 Besin

Dans Etmek Beyin Sağlığını Nasıl Etkiliyor?

Dans Etmek Beyin Sağlığını Nasıl Etkiliyor?

Genç Bir Beyin Sağlıklı Vücutta Bulunur!

Genç Bir Beyin Sağlıklı Vücutta Bulunur!

Sağlıklı Yaz Salataları

Sağlıklı Yaz Salataları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu